LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /Γενικά /

Συνομιλία χρηστών χωρίς internet

Δημοσίευση: 10 Οκτωβρίου 2014 09:40

Όπλο των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ η εφαρμογή «FireChat»

Περίπου 500.000 άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ έχουν κατεβάσει στα κινητά τους τηλέφωνα τη νέα εφαρμογή «FireChat» για να επικοινωνούν χωρίς να χρειάζονται το διαδίκτυο.

Εφαρμογή - Firechat - Χονγκ Κόνγκ - Κίημα της Ομπρέλας

Με αστραπιαία ταχύτητα, όπως η… φωτιά, διαδίδεται στις τάξεις των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ η νέα εφαρμογή για smartphones, το «FireChat», που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να επικοινωνούν μεταξύ τους ακόμη κι όταν δεν έχουν πρόσβαση στο internet.

Το «FireChat», η εφαρμογή πίσω από την «Επανάσταση της Ομπρέλας» στο Χονγκ Κονγκ,  επιτρέπει στους χρήστες να συνομιλούν μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο (chat) με απευθείας σύνδεση των κινητών τους τηλεφώνων, δίχως να χρειάζεται χρήση του διαδικτύου.

Η επαναστατική εφαρμογή της εταιρείας Open Garden ουσιαστικά συνδέει τους χρήστες σε ένα πλεγματοειδές δίκτυο (mesh network ) μέσω του wi-fi ή του Bluetooth του κινητού τους μέσα σε μία απόσταση περίπου 76 μέτρων και δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας καναλιών απευθείας συνομιλίας (chat rooms). Κάθε μήνυμα μπορεί να το δει οποιοσδήποτε χρήστης.

Κίνα - Χονγκ Κονγκ - κίνημα Occupy Central - διαδηλωτές

To δωρεάν app μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσικά και με χρήση του διαδικτύου, όπου είναι εφικτή η δημιουργία μεγαλύτερων ομάδων συζήτησης, όμως αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι ότι μπορεί να λειτουργεί τοπικά χωρίς σύνδεση στο internet ή όταν το κινητό βρίσκεται εκτός δικτύου. 

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ανωνυμία που προσφέρει η εφαρμογή στους χρήστες, είναι που την έχει κάνει τόσο δημοφιλή το τελευταίο διάστημα στο Χονγκ Κονγκ και σε πολλά ακόμη μέρη ανά τον πλανήτη (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ευρώπη, Ταϊβάν, Ιράκ, κ.α.).

Εφαρμογή - Firechat

Οι διαδηλωτές που ζητούν δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ με την χρήση της εφαρμογής  αυτής μπορούν να συντονίζουν τις κινήσεις τους και να «παρακάμπτουν» έτσι τους περιορισμούς των κινεζικών αρχών στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ - Διαδηλώσεις - υπέρ της δημοκρατίας

«Χιλιάδες άνθρωποι μπορούν να ενημερωθούν για πρακτικές πληροφορίες: Την Κυριακή (28 Σεπτεμβρίου) ήταν τόσοι πολλοί άνθρωποι (συνδεδεμένοι)… Κανένας δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει εφαρμογές ή να συνδεθεί στο διαδίκτυο. Αλλά το FireChat λειτουργούσε. Τράβηξα screenshots από όσα συνέβαιναν στην εφαρμογή και ο κόσμος την χρησιμοποιούσε για να εξηγήσει που είναι μπλοκαρισμένοι οι δρόμοι, που χρειάζεται ο κόσμος βοήθεια, σε τι είδους προμήθειες υπάρχει έλλειψη, όπως νερό, ομπρέλες κλπ. Εάν η αστυνομία εμφανιζόταν, ο κόσμος μπορούσε να ενημερώσει τους άλλους», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Open Garden, Micha Benoliel, σε συνέντευξή του στο «Global Editors Network», σε ερώτηση για το πώς χρησιμοποιούν το app οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ.

Κίνα - Χονγκ Κονγκ - κίνημα Occupy Central - διαδηλωτές

Όπως είπε ο ίδιος, μισό εκατομμύριο άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ δημιούργησαν λογαριασμό στο FireChat. «Ένας τεράστιος αριθμός για μία πόλη 7 εκατομμυρίων κατοίκων», πρόσθεσε και σημείωσε ήταν μία μεγάλη έκπληξη η απήχηση που είχε η εφαρμογή στην περιοχή.

Κίνα - Χονγκ Κονγκ - κίνημα Occupy Central - διαδηλωτές

Το app χρησιμοποιήθηκε και στις φοιτητικές διαδηλώσεις στην Ταϊβάν, σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας, ενώ από τις πρώτες ημέρες που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, τον Μάρτιο του 2014, σημείωσε εντυπωσιακή επιτυχία.

Εφαρμογή - Firechat

Η τεχνολογία της συγκεκριμένης εφαρμογής χαρακτηρίζεται και ως το «νέο internet» και εκτιμάται ότι φέρνει μία νέα εποχή ανοιχτής επικοινωνίας. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στην παρούσα φάση για συσκευές iOS και Android.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο Φλώρος απολογείται για το επεισόδιο με τον Γραμμένο13:45Καλλιάνος - “Αττικόν”: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του βουλευτή13:32Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίας13:18Φωτιά στη Μονεμβασιά13:05Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: Οι προβλέψεις της Πέμπτης και οι ζήλιες (βίντεο)12:51Ακίνητα: Η τροπολογία για το ύψος των κτηρίων12:38Βασίλης Κασσελάκης: Οι Σπαρτιάτες, οι “ευπρόσδεκτες ψήφοι” και η αναδίπλωση12:24Ομόνοια: Επεισοδιακή καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα (εικόνες)12:11Μεξικό: Πρωταθλήτρια χώρα στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών11:57Τέμπη: Δεκτή η προσφυγή γονέα κατά εισαγγελικής απόφασης11:44Η Τουρκία φτιάχνει Sky Dome για να καλυφθεί όλη η χώρα11:31Γιάννης Καλλιάνος: Πέθανε ο πατέρας του11:17Τροχαίο: Οδηγός εγκλωβίστηκε σε φλεγόμενο όχημα (εικόνες)11:04Στάθης Φλώρος για Βελόπουλο: Αν δεν του χτύπαγα την πόρτα, θα πούλαγε ακόμα κηραλοιφές10:50Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου10:37Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας10:23Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα10:10Σίφνος: Η “μάχη” πλοίου για να δέσει στο λιμάνι (βίντεο)09:57Ομόφυλα ζευγάρια - Βελόπουλος: Να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, γιατί...09:43Σουηδία: Επίθεση μασκοφόρων σε αντιφασιστική εκδήλωση09:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο