LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /Γενικά /

Χιλιανές Άνδεις

Δημοσίευση: 18 Ιουνίου 2014 21:43

Ανατινάζουν κορφή βουνού για να τοποθετήσουν… τηλεσκόπιο

Το τηλεσκόπιο E-ELT, που θα έχει διάμετρο 39 μέτρων, έχει ήδη βαφτιστεί «το μεγαλύτερο μάτι του κόσμου προς τον ουρανό».

E-ELT - Τηλεσκόπιο

Η κορυφή ενός βουνού ύψους 3.000 μέτρων στις Χιλιανές Άνδεις θα ανατιναχτεί, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα οροπέδιο, όπου θα εγκατασταθεί το μεγαλύτερο οπτικό τηλεσκόπιο του κόσμου, το Ευρωπαϊκό Υπερβολικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (E-ELT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO).

Η έκρηξη θα τινάξει στον αέρα τα τελευταία 40 μέτρα ενός βουνού στη Βόρεια Χιλή, σκορπώντας ολόγυρα σχεδόν ένα εκατ. τόνους βράχων. Μάλιστα, η σπάνια και θεαματική έκρηξη θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου (στις 19:30 έως 21:30 ώρα Ελλάδος), για να τις παρακολουθήσει όποιος θέλει από οπουδήποτε στη Γη.

Το E-ELT, που θα έχει διάμετρο 39 μέτρων και θα κάνει παρατηρήσεις στο οπτικό και στο εγγύς υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, έχει ήδη βαφτιστεί «το μεγαλύτερο μάτι του κόσμου προς τον ουρανό». Θα είναι σε θέση να συλλάβει 15 φορές περισσότερο αστρικό φως από οποιοδήποτε άλλο οπτικό τηλεσκόπιο σήμερα λειτουργεί. Σύμφωνα με το ΑΠΕ,οι εικόνες του από το σύμπαν θα είναι 16 φορές πιο καθαρές από αυτές του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χαμπλ».

Οι αυξημένες αυτές δυνατότητες κάνουν από τώρα τους αστρονόμους να ονειρεύονται τις νέες ανακαλύψεις που θα μπορέσουν να κάνουν, στα βάθη του χώρου και του χρόνου, έως τις εσχατιές του ορατού σύμπαντος. Πιθανότατα επίσης, για πρώτη φορά, θα μπορούν να κάνουν απευθείας οπτικές παρατηρήσεις εξωπλανητών, εν δυνάμει φιλόξενων για ζωή.

Το τηλεσκόπιο, που αναμένεται να είναι έτοιμο το 2022, κατασκευάζεται από μία κοινοπραξία 15 χωρών και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες διακρατικές επιστημονικές συνεργασίες στην παγκόσμια ιστορία.

Εξάλλου, μια άλλη αξιοσημείωτη εξέλιξη ήταν ότι πλέον είναι πλήρες το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο της Γης, το ALMA (Atacama Large Millimeter Array), επίσης του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO), που βρίσκεται εγκατεστημένο στην κατάξερη έρημο Ατακάμα της Χιλής, σε υψόμετρο περίπου 5.000 μέτρων.

Η τελευταία από τις συνολικά 66 τεράστιες αντέννες του τηλεσκοπίου μόλις έφτασε στην περιοχή. Οι αντέννες, που είναι «πιάτα» διαμέτρου 12 μέτρων η κάθε μία, συναρμολογούνται και δοκιμάζονται σε χαμηλότερο υψόμετρο (2.900 μέτρων) και σταδιακά μετακινούνται στην τελική θέση τους πάνω σε τεράστια φορτηγά που έχουν 28 γιγάντιους τροχούς.

Σύντομα οι 66 αντέννες του τηλεσκοπίου ALMA θα λειτουργούν από κοινού, δίνοντας έτσι αυξημένες δυνατότητες στο τηλεσκόπιο, το οποίο ήδη, έστω και με λιγότερα «πιάτα» όλο αυτό το διάστημα (και παρά τις απεργίες των εργαζομένων που ζητούν μεγαλύτερες αμοιβές λόγω των δύσκολων συνθηκών εργασίας σε τόσο ακραίο περιβάλλον), έχει ήδη κάνει σημαντικές αστρονομικές παρατηρήσεις.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μελόνι: Διάβασα πολλά απάνθρωπα και τρομακτικά σχόλια μετά την δολοφονία του Τσάρλι Κερκ23:59Πλατεία Συντάγματος: Επεισόδιο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων23:45Γαλλία: Αποσύρθηκε η κατάργηση των δυο αργιών23:31Ντεμπούτο με νίκη για τον Χιμένεθ, 2-1 με ανατροπή ο Άρης στο Περιστέρι23:16Η Ρουμανία ανακοίνωσε παραβίαση του εναερίου χώρου της από drone23:02Super League: Έκανε «σεφτέ» ο Βόλος, 2-1 τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο22:48Eurovision: Και δεύτερη χώρα απειλεί με μποϊκοτάζ αν συμμετάσχει το Ισραήλ22:34Φθιώτιδα: Κατάπιε ναρκωτικά μπροστά στους αστυνομικούς22:19Ανδρουλάκης: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να φέρει την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος22:05Αρχαία Ολυμπία: Οριοθετημένη η φωτιά σε ορεινή δασική έκταση21:49Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή21:35Θεσσαλονίκη: Αλιευτικό σκάφος με πέντε επιβάτες προσέκρουσε σε βράχια στον Θερμαϊκό21:21Missing Alert για την εξαφάνιση ανηλίκων21:07Ουκρανική επίθεση κατά ρωσικού συμπλέγματος διυλιστηρίων20:52Αταμάν για την ανάρτηση “χωρίς έλεος”: Απολύθηκε αυτός που την έκανε20:38Θεσσαλονίκη: Ανήλικη εκδιδόταν μέσω διαδικτυακής εφαρμογής-Συνελήφθη 30χρονος για ασελγείς πράξεις20:23Super League: Ξέσπασε στο δεύτερο ο Ολυμπιακός, 5-0 τον Πανσερραϊκό20:09Αταμάν: Αν είμαι σε τελικό, θα κερδίσω. Είμαι ο κορυφαίος προπονητής της δεκαετίας στην Ευρώπη19:55Κηφισιά: Φωτιά σε αποθήκη εργοστασίου - Εκτροπή της κυκλοφορίας19:41Ευρωμπάσκετ 2025: Με ξέφρενο γλέντι και χορεύοντας… συρτάκι πανηγύρισαν την πρόκριση οι Τούρκοι19:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο