LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /Γενικά /

Ηλιακό αεροπλάνο

Δημοσίευση: 02 Ιουνίου 2014 14:39

Πρώτη πτήση για το Solar Impulse 2

Το παρθενικό του ταξίδι έκανε το Solar Impulse 2 το αεροσκάφος που πετά αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια και φιλοδοξεί να κάνει έως το 2015 τον γύρο του κόσμου.

Ηλιακό αεροπλάνο Solar Impulse 2

Το ελβετικό αεροπλάνο Solar Impulse 2, το οποίο κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί την πρώτη δοκιμαστική πτήση του στην αεροπορική βάση του Παγέρν, στην κεντρική Ελβετία.

Το 2015, το Solar Impulse 2 πρόκειται να αποπειραθεί να πραγματοποιήσει το γύρο του κόσμου.

Με τον γερμανό πιλότο δοκιμών Μάρκους Σέρντελ στα χειριστήρια, το αεροπλάνο ανέπτυξε ταχύτητα στην πίστα, προωθούμενο από τους τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες του που τροφοδοτούνται από 17.200 ηλιακές κυψέλες, ανέφεραν δημοσιογράφοι του γαλλικού Πρακτορείου.

Αφού διήνυσε μερικές εκατοντάδες μέτρα, απογειώθηκε χάρη στα τεράστια φτερά του, που είναι μεγαλύτερα απ' αυτά ενός Μπόινγκ 747.

Η πρώτη πτήση του διήρκεσε 2 ώρες και 15 λεπτά, μισή ώρα περισσότερο απ' ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά, και το αεροσκάφος δεν ανέβηκε σε ύψος μεγαλύτερο των 1.800 μέτρων, στο οποίο πραγματοποίησε μερικούς ελιγμούς.


Αυτό το δεύτερο και καινούριο πρωτότυπο, το οποίο τροφοδοτείται αποκλειστικά από την ενέργεια των ηλιακών κυψελών του, έχει άνοιγμα πτερύγων 72 μέτρα, όσο και ένα Airbus A380, αλλά για βάρος 2.300 κιλών, 150 φορές μικρότερο από το γιγάντιο αεροπλάνο της Airbus.

Οι πιλότοι του αεροσκάφους, ο Αντρέ Μπόρσμπεργκ, πρώην στρατιωτικός πιλότος, και Μπερτράν Πικάρ, ο εγγονός του ελβετού εξερευνητή Ογκίστ Πικάρ, έχουν ήδη συσσωρεύσει εμπειρία με το πρώτο πρωτότυπο. Έχουν διασχίσει πετώντας μ' αυτό την Ευρώπη και στη συνέχεια έφθασαν ως το Μαρόκο, πριν διασχίσουν τις ΗΠΑ το Μάιο.

Το 2010, το ηλιακό αεροπλάνο είχε πραγματοποιήσει μια πτήση 26 ωρών χωρίς σταθμό, αποδεικνύοντας τη δυνατότητά του να συσσωρεύει αρκετό ηλεκτρισμό στη διάρκεια της ημέρας ώστε να συνεχίζει να πετάει στη διάρκεια της νύκτας.

Ωστόσο τη φορά αυτή το Solar Impulse 2 θα πρέπει να μπορέσει να πετάξει πάνω από 120 ώρες συνεχώς, πέντε ημέρες και πέντε νύκτες, όσο χρόνο χρειάζεται δηλαδή για να διασχίσει τον Ειρηνικό ή τον Ατλαντικό.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εύβοια: Οδηγός τσιμπήθηκε από σφήκα και καρφώθηκε σε κολώνα με το ΙΧ του14:58Πεσκόφ: Η Ρωσία συμφωνεί με πολλές από τις απόψεις που εξέφρασε πρόσφατα ο πρόεδρος Τραμπ14:44Μπλόκα Αγροτών: Live ο χάρτης των κινητοποιήσεων14:30Πιερρακάκης: Στόχος μας είναι πολύ σύντομα να μην είμαστε η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην Ευρώπη14:16Έληξε ο αποκλεισμός στο λιμάνι του Βόλου - Επιστροφή των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας14:02Μπλόκο της αστυνομίας στους αγρότες - Δεν τους αφήνουν να πλησιάσουν τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου13:48Υπόθεση Novartis - Γεωργιάδης: Οι δύο κατηγορούμενοι έπαιξαν, ως όργανα, βασικούς ρόλους σε μια σκευωρία13:34ΕΕ: Η κομισιόν ενέκρινε νέο κλιματικό στόχο μέχρι το 204013:20Ηράκλειο - Αγρότες: Προχώρησαν σε κατάληψη κτιρίου της ΑΑΔΕ13:06Υπουργείο Ανάπτυξης: Διακινείται ψευδεπίγραφο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για δωρεάν πακέτο γιορτών12:52Συνάντηση Μητσοτάκη με Αλγερινό ΥΠΕΞ: Αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας - Αλγερίας12:38Θεσσαλονίκη: Σύλληψη οπαδού ομάδας - Στην κατοχή του βρέθηκαν όπλο και φωτοβολίδες12:24Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων στα Χανιά12:10Συνεχίζονται οι πολύωροι αποκλεισμοί των αγροτοκτηνοτροφικών μπλόκων σε 4 τελωνεία της Μακεδονίας11:56Στο λιμάνι του Βόλου οι αγρότες της Θεσσαλίας (εικόνες)11:42Μαρόκο: Αναφορές για 19 νεκρούς από κατάρρευση δύο κτηρίων 11:28Σε τέσσερα σημεία παραμένει αποκλεισμένη η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας11:14Δωρεάν φάρμακα και προληπτικές εξετάσεις για την παχυσαρκία και τη νεφρική δυσλειτουργία11:10Θεσσαλονίκη: O χάρτης των αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Μακεδονία10:56Παντελής Παντελίδης - Η Μίνα Αρναούτη στο "Πρωινό": Η κοινωνία έβγαλε όλο τον σεξισμό και τα στερεότυπα, που έχει, πάνω μου10:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο