LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /Γενικά /

Ηλιακό αεροπλάνο

Δημοσίευση: 02 Ιουνίου 2014 14:39

Πρώτη πτήση για το Solar Impulse 2

Το παρθενικό του ταξίδι έκανε το Solar Impulse 2 το αεροσκάφος που πετά αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια και φιλοδοξεί να κάνει έως το 2015 τον γύρο του κόσμου.

Ηλιακό αεροπλάνο Solar Impulse 2

Το ελβετικό αεροπλάνο Solar Impulse 2, το οποίο κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί την πρώτη δοκιμαστική πτήση του στην αεροπορική βάση του Παγέρν, στην κεντρική Ελβετία.

Το 2015, το Solar Impulse 2 πρόκειται να αποπειραθεί να πραγματοποιήσει το γύρο του κόσμου.

Με τον γερμανό πιλότο δοκιμών Μάρκους Σέρντελ στα χειριστήρια, το αεροπλάνο ανέπτυξε ταχύτητα στην πίστα, προωθούμενο από τους τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες του που τροφοδοτούνται από 17.200 ηλιακές κυψέλες, ανέφεραν δημοσιογράφοι του γαλλικού Πρακτορείου.

Αφού διήνυσε μερικές εκατοντάδες μέτρα, απογειώθηκε χάρη στα τεράστια φτερά του, που είναι μεγαλύτερα απ' αυτά ενός Μπόινγκ 747.

Η πρώτη πτήση του διήρκεσε 2 ώρες και 15 λεπτά, μισή ώρα περισσότερο απ' ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά, και το αεροσκάφος δεν ανέβηκε σε ύψος μεγαλύτερο των 1.800 μέτρων, στο οποίο πραγματοποίησε μερικούς ελιγμούς.


Αυτό το δεύτερο και καινούριο πρωτότυπο, το οποίο τροφοδοτείται αποκλειστικά από την ενέργεια των ηλιακών κυψελών του, έχει άνοιγμα πτερύγων 72 μέτρα, όσο και ένα Airbus A380, αλλά για βάρος 2.300 κιλών, 150 φορές μικρότερο από το γιγάντιο αεροπλάνο της Airbus.

Οι πιλότοι του αεροσκάφους, ο Αντρέ Μπόρσμπεργκ, πρώην στρατιωτικός πιλότος, και Μπερτράν Πικάρ, ο εγγονός του ελβετού εξερευνητή Ογκίστ Πικάρ, έχουν ήδη συσσωρεύσει εμπειρία με το πρώτο πρωτότυπο. Έχουν διασχίσει πετώντας μ' αυτό την Ευρώπη και στη συνέχεια έφθασαν ως το Μαρόκο, πριν διασχίσουν τις ΗΠΑ το Μάιο.

Το 2010, το ηλιακό αεροπλάνο είχε πραγματοποιήσει μια πτήση 26 ωρών χωρίς σταθμό, αποδεικνύοντας τη δυνατότητά του να συσσωρεύει αρκετό ηλεκτρισμό στη διάρκεια της ημέρας ώστε να συνεχίζει να πετάει στη διάρκεια της νύκτας.

Ωστόσο τη φορά αυτή το Solar Impulse 2 θα πρέπει να μπορέσει να πετάξει πάνω από 120 ώρες συνεχώς, πέντε ημέρες και πέντε νύκτες, όσο χρόνο χρειάζεται δηλαδή για να διασχίσει τον Ειρηνικό ή τον Ατλαντικό.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ: Οι ΗΠΑ προχώρησαν στη σύλληψη δεξαμενοπλοίου που αναχώρησε από τη Βενεζουέλα χωρίς έγκριση23:59ΟΗΕ: Διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τους θανάτους κατά τις διαδηλώσεις στο Ιράν23:46Ολυμπιακός – Μπάγερν Μονάχου: Επιστροφή στις νίκες για τους ερυθρόλευκους23:36Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 16 Ιανουαρίου23:26Πάτρα: Παρουσιάστηκε και έκτος κατηγορούμενος για την υπόθεση του θανάτου 30χρονου23:12Χωρίς ταξί η Θεσσαλονίκη για 48 ώρες22:58Ιράν: Μακρόν, Στάρμερ και Μερτς καταδικάζουν τη βία κατά διαδηλωτών22:44Ηλεία: Ανεμοστρόβιλος σήκωσε στον αέρα αυτοκίνητο22:30Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή της Οδησσού22:16ΕΕ-Mercosur: Η Φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την έγκριση της "ιστορικής" συμφωνίας22:02Σε ποια σημεία των οδικών δικτύων της Δυτικής Ελλάδας παραμένουν μπλόκα21:48Έρευνα ΑΝΤ1 - Τι κρύβεται πίσω από το προφίλ  "EMILY" που διέρρευσε το βίντεο το οποίο πυροδότησε τη "βόμβα" στην Κυπριακή Προεδρία21:34Hellenic Train: Ακινητοποίηση αμαξοστοιχίας και καθυστερήσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού Πατρών21:20ANT1 Sports: Την Μπάγερν Μονάχου υποδέχεται στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός, για την Ευρωλίγκα21:06Χιόνια και παγετός σε Γιάννενα και Άρτα20:52Σάλος στην Κύπρο: Εκτυλίσσεται πολιτικό και κατασκοπευτικό θρίλερ με τη διαρροή βίντεο από "αινιγματικό" λογαριασμό 20:38Συμφωνία ΕΕ-Mercosur: Τι σημαίνει για τους Έλληνες αγρότες και τα ελληνικά προϊόντα;20:24Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:10Σαράφογλου για τις γεωπολιτικές εξελίξεις - Μετά τη Βενεζουέλα, το Ιράν19:56Λαμία: Άνοιξαν οι αγρότες την παλιά εθνική οδό στη Θήβα 19:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο