LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /Γενικά /

Ιαπωνία

Δημοσίευση: 17 Απριλίου 2014 10:00

AgencyGlass η… «απάντηση» στα Googleglasses

Δυναμική ιαπωνική "απάντηση" στα γυαλιά που λανσάρει η Google, με γυαλιά που προσφέρουν... "κάλυψη"

Γυαλιά - Κοινωνική εργασιακή συναισθηματική βοήθεια

Τα «έξυπνα» γυαλιά της Google μπορεί να έχουν τραβήξει την προσοχή του κοινού, όμως Ιάπωνες ερευνητές ανέπτυξαν κάτι ακόμη πιο «πονηρό»: γυαλιά-υπολογιστές, με την ονομασία AgencyGlass, που δημιουργούν κινούμενες εικόνες, οι οποίες αντικαθιστούν τα πραγματικά μάτια του χρήστη. Έτσι, κάποιος που φοράει τα «πανέξυπνα» γυαλιά, μπορεί να έχει κλείσει τα μάτια του και να έχει πάρει ένα σύντομο υπνάκο, αλλά οι γύρω του νομίζουν ότι έχει κανονικά ανοικτά τα μάτια του και τους κοιτάζει!

Η παραπλάνηση μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί να είναι θυμωμένος, αλλά τα τεχνητά μάτια του που δημιουργούν τα γυαλιά, δείχνουν τα ακριβώς αντίθετα θετικά συναισθήματα - ή το αντίστροφο.

Ο δημιουργός των γυαλιών καθηγητής Χιροτάκα Οσάβα, σύμφωνα με το BBC, δήλωσε ότι τα γυαλιά του μπορούν να φανούν χρήσιμα σε διάφορους επαγγελματίες που συχνά έρχονται σε επαφή με πελάτες και γενικά με ανθρώπους, όπως νοσοκόμες, σερβιτόρους, δασκάλους, κάθε είδους θεραπευτές κ.α., που θα ήθελαν να δείχνουν στους άλλους συγκεκριμένες συναισθηματικές αντιδράσεις, την ώρα που στην πραγματικότητα είναι απασχολημένοι με κάτι άλλο ή απλώς αφηρημένοι (φυσικά τα γυαλιά θα ήσαν εξίσου χρήσιμα στους πελάτες ή στους μαθητές, που θα ήθελαν επίσης να ξεγελάσουν τους άλλους σχετικά με το τι νιώθουν ή κάνουν τη συγκεκριμένη στιγμή).

Ο Οσάβα ανέφερε ότι «η ανεπτυγμένη κοινωνία μας χρειάζεται εργαζόμενους που συμπεριφέρονται πιο κοινωνικά. Τα AgencyGlass έχουν ως στόχο να επεκτείνουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές δυνατότητες των χρηστών μέσω της τεχνολογίας, όπως ακριβώς τα ρομπότ ήδη υποστηρίζουν τις σωματικές δυνατότητές μας και οι υπολογιστές τις νοητικές μας».

Τα γυαλιά έχουν ενσωματωμένο ένα ειδικό λογισμικό αναγνώρισης προσώπων, το οποίο επιτρέπει στα τεχνητά «μάτια» να στρέφονται μόνα τους σε κάποιον που κοιτάει τον χρήστη. Επίσης διαθέτουν δύο οθόνες τύπου OLED, οι οποίες ελέγχονται από τον χρήστη είτε μέσω του «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου του, είτε του υπολογιστή του, μέσω ασύρματης σύνδεσης Bluetooth. Ακόμη, ο υπολογιστής ή το τηλέφωνο είναι συνδεμένα με μια κάμερα που συνεχώς «διαβάζει» το περιβάλλον γύρω από τον χρήστη.

Στα γυαλιά υπάρχουν επίσης διάφοροι «έξυπνοι» αισθητήρες, που παρακολουθούν τη συμπεριφορά του ίδιου του χρήστη, ενώ μία εξωτερική μπαταρία διακριτικά τοποθετημένη στο ένα χέρι του, τροφοδοτεί με ενέργεια τη συσκευή. Ανάλογα με τις κινήσεις του κεφαλιού του χρήστη, τα γυαλιά ανταποκρίνονται, προβάλλοντας στους φακούς τους δύο μάτια που κοιτάζουν προς τα πάνω, που ανοιγοκλείνουν κλπ.

Αν τα γυαλιά «πιάσουν» κάποιον άλλο να κοιτάζει τον χρήστη στα μάτια, του αντιγυρίζουν το βλέμμα (άσχετα με το που κοιτάζει στην πραγματικότητα εκείνη τη στιγμή ο χρήστης, ο οποίος μπορεί και να κοιμάται).

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες ερευνητές, η μεγάλη επιτυχία των γυαλιών είναι ότι, χάρη σε αυτά, οι χρήστες δείχνουν στους άλλους πως νοιάζονται γι' αυτούς (άσχετα αν αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη η αλήθεια…). Ταυτόχρονα, απελευθερώνουν τους χρήστες από την ανάγκη να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, όσον αφορά το «πρόσωπο» που δείχνουν κάθε φορά στους γύρω τους (π.χ. κρύβοντας την ψυχική και σωματική εξάντληση τους).

Προς το παρόν, ένα πρόβλημα των γυαλιών είναι η άκομψη εξωτερική εμφάνισή τους, όμως στο μέλλον αυτή θα μπορούσε να βελτιωθεί. Ο φιλόδοξος Οσάβα δήλωσε ότι σκοπεύει να επεκτείνει την έρευνά του, ώστε να πετύχει κάτι ανάλογο με τη δημιουργία και (παραπλανητικών) χαμόγελων.

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ GoogleGoogle glassesAgencyGlass
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σκύδρα - Καταγγελία για bullying: Συμμαθητής μου, έσβησε τσιγάρο στο μάγουλό μου11:44Πολεμική Αεροπορία: Επισμηνίας βρέθηκε νεκρός στη μονάδα του11:31Κηφισός: Κινηματογραφική καταδίωξη μετά από απόπειρα ληστείας11:18ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με νέα έκδοση ομολόγου η Ελλάδα11:04Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας για την προστασία των πολιτών10:51Κορινθία - Τροχαίο δυστύχημα: Νεκρός οδηγός μηχανής που “καρφώθηκε” σε κολώνα10:37Αφρικανική σκόνη: Πώς προέκυψε, πώς αντιμετωπίζεται (βίντεο)10:24Ηράκλειο – Καταγγελία 19χρονου: Νεαροί με έδερναν και η ανήλικη αδερφή τους τραβούσε βίντεο10:10ΝΒΑ – Μπακς: Ήττα από τους Πέισερς απόντος του Αντετοκούνμπο09:57Νατσιός στον ΑΝΤ1: Η δήλωση Παπαδόπουλου, το σύνθημα του Αυτιά και το “θαύμα” των Ευρωεκλογών09:43Αργεντινή: Μαζικές διαδηλώσεις για την λιτότητα (εικόνες)09:30Ηράκλειο: Ήπιε, δεν βρήκε ταξί και πήρε τηλέφωνο την Άμεση Δράση!09:16Σεπόλια: Εμπρησμός σε ΑΤΜ και ζημιές σε σούπερ-μάρκετ (εικόνες)09:02ΗΠΑ - Ουκρανία: Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το πακέτο Μπάιντεν 08:49Ιράν: Απαγόρευσε ξανά στις γυναίκες την είσοδο σε γήπεδο ποδοσφαίρου08:35“The 2Night Show” – Βαλαβάνη: Δεν θέλω να κάνω τα ίδια “λάθη” με τη νέα μου σχέση08:22Αφρικανική σκόνη: Πότε υποχωρεί το φαινόμενο - Επιπτώσεις στην υγεία και οδηγίες προστασίας (εικόνες)08:09Δολοφονία Λυγγερίδη – Καπερνάρος: Περιμένω πιέσεις για να κλείσουν στόματα…07:55“The 2Night Show” – Χρήστος Άρχος: Τα παιδικά όνειρα, οι σπουδές ψυχολογίας και οι προβλέψεις της χρονιάς (βίντεο)07:42Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 177 σημεία07:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο