LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /Γενικά /

Γυαλιά google

Δημοσίευση: 10 Απριλίου 2014 09:44

Πόσο βοηθούν ασθενείς με Πάρκινσον τα γυαλιά της Google;

Όταν η τεχνολογία βρίσκεται στην υπηρεσία της Υγείας! Μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε ασθενείς με πάρκινσον τα "'εξυπνα" γυαλιά της Google!

Google Glass

Βρετανοί ερευνητές για πρώτη φορά δοκιμάζουν τα γυαλιά - υπολογιστές της Google σε ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, διερευνώντας αν και σε ποιό βαθμό αυτά είναι δυνατό να τους βοηθήσουν.

Αν τα συμπεράσματα είναι θετικά, τότε τα Google Glass θα δοκιμαστούν και σε ασθενείς με άνοια και άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Οι ερευνητές της Σχολής Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, με επικεφαλής τον δρα Τζον Βάινς, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο (CHI 2014 - Human Factors in Computing Systems) στον Καναδά, συνεργάζονται με μια ομάδα παρκισονικών ασθενών ηλικίας 46 έως 70 ετών.

Βασικό ζητούμενο είναι κατά πόσο τέτοια γυαλιά - υπολογιστές μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να αυτοεξυπηρετούνται και να διατηρήσουν την αυτονομία τους, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν με το παραμικρό στη βοήθεια των άλλων.

Τα Google Glass δείχνουν ποικίλες πληροφορίες στους φακούς τους, «ακούνε» τη φωνή του κατόχου τους και μπορούν να συνδέονται στο διαδίκτυο.

Η νέα τεχνολογία των φορητών συσκευών, όπως τα γυαλιά - υπολογιστές, είναι το επόμενο βήμα μετά τις φορητές συσκευές - υπολογιστές, έχοντας μεγαλύτερες δυνατότητες για να βοηθήσουν την καθημερινή ζωή πολλών ασθενών. Όμως μόλις τώρα ξεκινούν οι σχετικές δοκιμές.

Μεταξύ άλλων σύμφωνα με το ΑΠΕ, τα «έξυπνα» γυαλιά της Google θυμίζουν στους ασθενείς να παίρνουν έγκαιρα τα φάρμακά τους, να καταπίνουν τακτικά το σάλιο τους (οι μύες που ελέγχουν την κατάποση μπορεί να «παγώσουν») ή να κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις. Αν ο ασθενής είναι μόνος και πέσει (κάτι συχνό στην περίπτωση του Πάρκινσον), χάρη στα συνδεδεμένα στο διαδίκτυο γυαλιά, μπορεί να συνδεθεί με άλλους υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

Αρκεί να κοιτάξει στα γυαλιά και κάποιος θα δει την κατάστασή του. Εναλλακτικά, ο ασθενής μπορεί να ζητήσει με τη φωνή του από τα γυαλιά να καλέσουν κάποιον άλλο.

Η νόσος Πάρκινσον είναι μια νευρολογική πάθηση που επιδεινώνεται προοδευτικά και για την οποία δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία.

Συνήθως εμφανίζεται μετά το 50ό έτος της ηλικίας και από αυτήν πάσχουν περίπου δέκα εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματά της (που δεν συνυπάρχουν πάντα) είναι το τρέμουλο, η δυσκαμψία και η βραδυκινησία, που πιθανώς συνοδεύονται από άνοια και κατάθλιψη.

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γάζα: Συνάντηση ΥΠΕΞ Τουρκίας και Αιγύπτου – Νέος κύκλος αίματος στη Δυτική Όχθη17:21Επεισοδιακή καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας17:07AEK: Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Ιστορίας της ομάδας (εικόνες)16:53“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:38Ριζούπολη: Φωτιά σε διαμέρισμα 16:25Πειραιάς - Κατάρρευση κτηρίου: προφυλακιστέος ο εργολάβος16:11Ιωάννινα: νεκρή γυναίκα σε φωτιά σε καμινάδα15:58Ευρωεκλογές - Ανδρουλάκης: Να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση πού περιφρονεί την αυτοδιοίκηση (εικόνες)15:44Κακοκαιρία - Πήλιο: Επιχείρηση απεγκλωβισμού οικογένειας από την Πυροσβεστική15:30Σαραντάπορο - Βασιλική Πλεξίδα: Φόρος τιμής για τα 7 χρόνια από την πτώση του ελικοπτέρου (εικόνες)15:16Φιντάν: Εάν δεν ιδρυθεί Παλαιστινιακό κράτος η κρίση θα συνεχιστεί15:02“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρες14:49Απάτη - Σέρρες: παρίσταναν τους λογιστές και απέσπασαν λεία “μαμούθ”14:36Basket League: Μπασκετμπολίστας ξυλοκόπησε την σύντροφο του14:22Θεσσαλονίκη: παιδί παρασύρθηκε από ηλεκτρικό πατίνι14:09Πογέτ: Τελείωσα το συμβόλαιό μου και είμαι ελεύθερος13:55Ευρωεκλογές - Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις (εικόνες)13:41Αγρίνιο: 15χρονη χτυπούσε την αδερφή της μέχρι να λιποθυμήσει13:28“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)13:15Νικόλαος - Τατιάνα Μπλάτνικ: Χώρισαν μετά απο 14 χρόνια γάμου13:01
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο