LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 17 Φεβρουαρίου 2019 09:26

Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων: Δωρεάν μαθήματα σε γονείς για ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο

Οι ενότητες του ειδικού για τους γονείς προγράμματος με επικεφαλής εισηγητή τον Μανώλη Σφακιανάκη.

Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας

«Η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα ηλεκτρονικά αναλφάβητη», εξηγεί στον ΑΝΤ1 ο Μανώλης Σφακιανάκης, ειδικός ερευνητής ηλεκτρονικών εγκλημάτων, περιγράφοντας ταυτόχρονα πόσο λίγα γνωρίζουμε για τους κινδύνους που κρύβονται στο Διαδίκτυο για όλους και ειδικότερα για τα παιδιά.

«Το μεγαλύτερο μέρος των απαγωγών και των αποπλανήσεων, οι παιδόφιλοι το κάνουν μέσα από φωτογραφίες που βρίσκουν με παιδιά προκλητικά ντυμένα στο Facebook και στα υπόλοιπα Κοινωνικά Δίκτυα», επισημαίνει επικαλούμενος έρευνα που διεξήχθη στην Αυστραλία. 

Ο κ. Σφακιανάκης, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια, δημιούργησε το 2018  την «Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων» με σκοπό τη «διαπαιδαγώγηση» των μεγάλων για την ασφαλή πλοήγηση των μικρών.  Ειδικότερα, σκοπός της πλατφόρμας είναι να ενημερώσει και να διδάξει στους γονείς πώς να μάθουν να προστατεύουν τα παιδιά από τυχόν διαδικτυακούς κινδύνους με τους οποίους εκείνα μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα ενώ «σερφάρουν» όπως η υποκλοπή φωτογραφιών και δεδομένων.

Η «Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων» παρέχεται εντελώς δωρεάν μέσω Διαδικτύου. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται συνολικά τέσσερις (4) φορές τον μήνα (2 ώρες ανά εβδομάδα), μέσα από την εκπαιδευτική Διαδικτυακή Πλατφόρμα BLACKBOARD, που διατίθεται από την εταιρεία Cosmolearn. Ο κύκλος εκπαίδευσης διαρκεί έναν μήνα, στο τέλος του οποίου χορηγούνται βεβαιώσεις παρακολούθησης. Καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων μία ομάδα καταρτισμένους εισηγητές μαζί με τον Μανώλη Σφακιανάκη δίνουν απαντήσεις σε πραγματικό χρόνο στους γονείς.

Η «Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων» παρέχει επιπλέον τη δυνατότητα οι γονείς να διδαχθούν τρόπους ψυχολογικής υποστήριξης των παιδιών σε περίπτωση που έχουν κινδυνεύσει ή/και υπάρξει θύματα κακόβουλων ενεργειών.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Ειδικότερα:

«Η πρώτη ενότητα αφορά την ενημέρωση των γονέων σχετικά με το Διαδίκτυο, την έκθεση, τα Social Media, το online gaming, τα Chatroom, το Grooming, και άλλες διαδικτυακές παγίδες, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τυχόν κινδύνους αλλά και να είναι ενήμεροι για τα σημερινά δεδομένα. Η δεύτερη ενότητα και η τρίτη ενότητα θα προσεγγίσουν τα ζητήματα που προκύπτουν από το διαδίκτυο ψυχολογικά.  Τα παραπάνω αναφερθέντα ζητήματα καθώς και θέματα όπως αυτά του Εθισμού και του Cyber Bullying, θα αναλυθούν σε τέτοιο σημείο έτσι ώστε οι γονείς να μπορούν να διακρίνουν τυχόν συμπτώματα, αλλά και να γνωρίζουν ποια είναι η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Ποια είναι η σωστή και ποια η λάθος επικοινωνία. Πόσο επηρεάζεται η ψυχολογία των παιδιών λόγω του διαδικτύου. Τέλος, η τέταρτη ενότητα θα περιλαμβάνει αναλυτικά πρακτικές λύσεις και μέτρα προφυλάξεις, τα οποία μπορούν να παίρνουν τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά, αναφορικά με την ασφάλειά τους στο Διαδίκτυο».

Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων από όλη την Ελλάδα και άλλοι δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς στην ιστοσελίδα του CSIi.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτήΧθες 20:03 | Ειδήσεις

Κρατούμενος θα παραμείνει μέχρι την απολογία του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή Βασιλη Γραμμένου.

Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις ΕυρωεκλογέςΧθες 20:12 | Ειδήσεις

Σε 86 από τις 122 σελίδες της απόφασης, αναλύονται οι λόγοι που "μπλόκαραν" τους Σπαρτιάτες.

Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορίαΧθες 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος "Αιγίς" για την πολιτική προστασία.

Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)Χθες 19:04 | Ειδήσεις

Πως μια φορητή μνήμη βοήθησε τους αστυνομικούς να "ξεκλειδώσουν" πρόσωπα και καταστάσεις. Νέες εικόνες από τους οπαδούς πριν απο το μοιραίο χτύπημα στον αστυνομικό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη23:31Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις Ευρωεκλογές20:38Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτή20:25POS - ταμειακές μηχανές: “Εκπνέει” η προθεσμία για τη διασύνδεση τους20:11Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορία19:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο