LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /ΓενικάΔημοσίευση: 29 Ιανουαρίου 2019 11:41

Μαγικές εικόνες από την κόκκινη καταιγίδα στη Σάμο (βίντεο)

Αλλεπάλληλοι κεραυνοί έκαναν τη νύχτα μέρα, ενώ η μεγάλη συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα χρωμάτιζε σε αποχρώσεις Σαχάρας τις συνεχείς λάμψεις.

Καταιγίδα - Σάμος

Ένα ασυνήθιστο για την εποχή φαινόμενο έζησαν οι κάτοικοι αρκετών νησιών του κεντρικού και νότιου Αιγαίου το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Φοίβος» προκάλεσε ένα ιδιαίτερα έντονο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης στις περιοχές αυτές, το οποίο κορυφώθηκε με την έλευση του μετώπου των καταιγίδων, προσδίδοντας στους αλλεπάλληλους κεραυνούς πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις.

Όπως μπορείτε να δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες από τη Σάμο, το θέαμα ήταν καθηλωτικό.

Καταιγίδα - Σάμος

Καταιγίδα - Σάμος

Στις φωτογραφίες από το Βαθύ διακρίνονται και οι τεράστιες ποσότητες λάσπης που έπεσαν στη θάλασσα, αλλάζοντας το χρώμα και την υφή της επιφάνειάς της.

Καταιγίδα - Σάμος

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε το Πυθαγόρειο την ώρα που ένας κεραυνός φώτισε τη θάλασσα, αποκαλύπτοντας την ταραχή που επικρατούσε. Το πρωί δυστυχώς, βρήκε περιοχές του Πυθαγορείου και του γειτονικού Ηραίου, να μετρούν τις πληγές τους, καθώς τα κύματα μπήκαν ορμητικά μέσα στους οικισμούς.

Καταιγίδα - Σάμος

Όπως μας περιγράφει ο φωτογράφος και συνεργάτης του meteo.gr, Μανώλης Θράβαλος, «οι κεραυνοί εκπέμπουν σε όλα τα μήκη κύματος, αν και λίγο περισσότερο προς το μπλε, και γι' αυτό γενικά η λάμψη τους είναι λευκή με μπλε απόχρωση. Παρ' όλα αυτά, τα μπλε μήκη κύματος διασκορπίζονται περισσότερο σε σχέση με τα κόκκινα όταν στην ατμόσφαιρα υπάρχει μεγάλη ποσότητα πολύ μικρών σωματιδίων, λόγω ενός φαινομένου που ονομάζεται σκέδαση Rayleigh. Έτσι έγινε και την Παρασκευή, όταν η υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης, αφαίρεσε την χαρακτηριστική μπλε λάμψη του κεραυνού, αφήνοντας τις πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις να υπερισχύσουν. Το συγκεκριμένο φαινόμενο της "κόκκινης καταιγίδας" δεν είναι σπάνιο, αφού σχεδόν κάθε χρόνο εμφανίζονται οι απαραίτητες συνθήκες για τη δημιουργία του, αν και είναι πιο συνηθισμένο αυτό να γίνεται την άνοιξη και όχι μέσα στην καρδιά του χειμώνα».

Πέρα από τις παραπάνω φωτογραφίες, ο Μανώλης Θράβαλος κατέγραψε και ένα timelapse βίντεο από την εξέλιξη του φαινομένου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Champions League: Η Ντόρτμουντ έριξε στο καναβάτσο την Παρί Σεν Ζερμέν06:50Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 152 σημεία06:36Eurovision 2024: Η Κύπρος πέρασε στον τελικό06:23Καιρός: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες την Τετάρτη06:09Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ απαντά μετά από 60 χρόνια σε δήλωση αγάπης θαυμάστριας του23:59Μέση Ανατολή: Όλες οι πλευρές επιστρέφουν στη διαπραγμάτευση, μεταδίδει αιγυπτιακό πρακτορείο23:44Euroleague - Final 4: Ο Παναθηναϊκός νίκησε την Μακάμπι και πάει Βερολίνο (εικόνες)23:29Χαλκιδική: Δελφίνι εντοπίστηκε νεκρό σε παραλία23:14Έξοδος του Πάσχα: Υποχώρησε το μποτιλιάρισμα στις Εθνικές οδούς22:59Πέθανε ο Κώστας Ματσακάς22:44Τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν προκαλούν καρκίνο22:29Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για “υπουργούς δολοφόνους παιδιών”: Ο Μητσοτάκης καλύπτει το “τζάκι Καραμανλή”22:14Η Τζάνετ Τζάκσον κάνει περιοδεία στην Ευρώπη21:59Ραφήνα – Τροχαίο: Νεκρός άνδρας από “καραμπόλα” παρκαρίσματος21:44Κασιδιάρης: Αίτηση αποφυλάκισης υπέβαλε ο επικεφαλής του “Εθνικού Κόμματος - Έλληνες”21:30Δούκας για Μονή της Χώρας: Τα μνημεία ενώνουν την ανθρωπότητα, δεν την χωρίζουν21:19Θεσσαλονίκη: Φωτιές σε δύο λεωφορεία την ίδια μέρα21:08Σύνταγμα: Ένταση στην πορεία για τη Γάζα (εικόνες)20:57Κασσελάκης στην Ηγουμενίτσα: Οι “πατριδοκάπηλοι” καλύπτουν υπουργούς δολοφόνους παιδιών20:43Χαλκιδική: Φωτιά έκανε “στάχτη” ξωκκλήσι - υπεραιωνόβιο μνημείο (εικόνες)20:29
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο