LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /ΓενικάΔημοσίευση: 17 Δεκεμβρίου 2018 23:18

Χρονοκάψουλα με παιδικές ζωγραφιές στην πρώτη αποστολή του Ισραήλ στην Σελήνη (βίντεο)

Ισραηλινοί επιστήμονες προετοιμάζουν την εκτόξευση του πρώτου διαστημικού σκάφους του Ισραήλ στην Σελήνη.

Χρονοκάψουλα - παιδικές ζωγραφιές - Σελήνη

Ισραηλινοί επιστήμονες που προετοιμάζουν την εκτόξευση του πρώτου διαστημικού σκάφους του Ισραήλ, παρουσίασαν μια χρονοκάψουλα που θα σταλεί στη Σελήνη ως "μαρτυρία" για τις μελλοντικές γενιές.

Η χρονοκάψουλα περιέχει τρεις ψηφιακούς δίσκους με χιλιάδες αρχεία. Τοποθετήθηκε μέσα στο διαστημικό σκάφος από τους επιστήμονες, σε μια τελετή που οργανώθηκε στο εργοστάσιο όπου είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες.

Μεταξύ άλλων, τα αρχεία που θα αφεθούν στη Σελήνη περιέχουν παιδικές ζωγραφιές, ισραηλινά σύμβολα, όπως τη σημαία της χώρας, τραγούδια, ισραηλινά τραγούδια και τις αναμνήσεις ενός διασωθέντα του Ολοκαυτώματος.

Ο ισραηλινός οργανισμός SpaceIL ελπίζει ότι η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2019, όμως ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία. Το διαστημικό σκάφος θα σταλεί στη Σελήνη με έναν πύραυλο της εταιρείας SpaceX, ιδιοκτησίας του Αμερικανού επιχειρηματία Ίλον Μασκ. Η εκτόξευση θα γίνει από το Κέιπ Κανάβεραλ και το σκάφος θα χρειαστεί ενάμιση μήνα για να φτάσει στο φεγγάρι.

Η αποστολή αυτή στοιχίζει περίπου 84 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από ιδιώτες φιλανθρώπους. Η SpaceIL συνεργάζεται επίσης με την Israel Aerospace Industries, μια από τις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες της χώρας.

Χρονοκάψουλα - παιδικές ζωγραφιές - Σελήνη

Το διαστημικό σκάφος "βαφτίστηκε" Μπέρεσιτ ("Γένεση" στα εβραϊκά) μετά από δημοσκόπηση στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Αν όλα πάνε καλά, δεν θα είναι μόνο το πρώτο ισραηλινό διαστημόπλοιο που θα φτάσει στη Σελήνη αλλά και το πρώτο ιδιωτικό διαστημικό σκάφος που θα καταφέρει κάτι τέτοιο. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν δεδομένα που θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα πώς σχηματίστηκε η Σελήνη.

Το σχέδιο αυτό ξεκίνησε το 2010 με αφορμή το βραβείο, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, που θα έδινε η εταιρεία Google, το λεγόμενο Lunar XPrize, στους επιστήμονες και τους επιχειρηματίες που θα πρότειναν τρόπους για να γίνουν λιγότερο δαπανηρές οι αποστολές στη Σελήνη. Μολονότι η διορία που έδινε η Google έληξε τον περασμένο Μάρτιο, χωρίς κανείς να φτάσει στη Σελήνη, η ισραηλινή ομάδα δεσμεύτηκε να προχωρήσει το δικό της σχέδιο.

Χρονοκάψουλα - παιδικές ζωγραφιές - Σελήνη

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν πήγαν όλα όπως προβλέπονταν, ο συνιδρυτής της SpaceIL, Γιαρίβ Μπας, απάντησε ότι όταν ξεκίνησε το σχέδιο, οι οργανωτές "πίστευαν ότι θα διαρκούσε δύο χρόνια, ότι ο προϋπολογισμός δεν θα ξεπερνούσε τα 10 εκατομμύρια δολάρια και ότι το διαστημικό σκάφος θα ζύγιζε λιγότερο από πέντε κιλά".

Χρονοκάψουλα - παιδικές ζωγραφιές - Σελήνη

"Και είμαστε τώρα εδώ, οκτώ χρόνια αργότερα, με ένα πρόγραμμα που στοιχίζει σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια", πρόσθεσε.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο