LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΑνακαλύψειςΔημοσίευση: 19 Σεπτεμβρίου 2018 16:57

Αστρονόμοι ανακάλυψαν τον πλανήτη Βούλκαν του “Star Trek”

Σε απόσταση μόνο 16 ετών φωτός από τη Γη…

Πλανήτης Βούλκαν - Σποκ - Star Trek

Η ιδιαιτερότητα της ανακάλυψης δεν έχει να κάνει τόσο με την εγγύτητα του εξωπλανήτη στο δικό μας ηλιακό σύστημα, όσο με το ότι οι δημιουργοί της σειράς επιστημονικής φαντασίας «Star Trek» είχαν εδώ και δεκαετίες προβλέψει ότι ο υποθετικός πλανήτης Βούλκαν, η πατρίδα του διάσημου εξωγήινου Σποκ, αξιωματικού του διαστημοπλοίου «Εντερπράιζ», θα βρισκόταν σε τροχιά γύρω από αυτό ακριβώς το άστρο, το οποίο είναι ορατό με γυμνό μάτι από τη Γη.

Τώρα, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη γύρω από το συγκεκριμένο άστρο, οπότε θα μπορούσε κανείς να πει ότι εντοπίσθηκε ο «Βούλκαν» εκεί ακριβώς που «έπρεπε» να βρίσκεται και έτσι δικαιώθηκαν οι σεναριογράφοι του «Σταρ Τρεκ».

Ο «40 Ηριδανού Α» (επίσημα γνωστός ως HD 26965) είναι ένας πορτοκαλί νάνος με ηλικία περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών, λίγο πιο νεαρός, πιο μικρός και πιο ψυχρός από τον Ήλιο μας.

Ο εξωπλανήτης «Βούλκαν» (ή HD 269665b) έχει διπλάσιο μέγεθος και μάζα οκταπλάσια περίπου της Γης, ενώ το έτος του (μια πλήρης περιφορά γύρω από το άστρο του) διαρκεί 42 μέρες.

Επειδή κινείται πολύ κοντά στο μητρικό άστρο του, εκτιμάται ότι θα είναι πολύ καυτός και άρα μάλλον ακατάλληλος να φιλοξενήσει τη συνήθη ζωή (από την άλλη, ο Σποκ ποτέ δεν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος!).

Πλανήτης Βούλκαν - Σποκ - Star Trek

Η ανακάλυψη από το τηλεσκόπιο DEFT στη νότια Αριζόνα, με επικεφαλής τον αστρονόμο Μπο Μα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, έγινε στο πλαίσιο της έρευνας του ουρανού Dharma Planet Survey και παρουσιάζεται στο περιοδικό "Monthly Notices" της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
FedHATTA: Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για το Πάσχα σε Ελλάδα και εξωτερικό23:59Ινδία: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων23:45Τουρκία - Ιμάμογλου: Μποϊκοτάζ στην αγορά ως διαμαρτυρία για τη φυλάκισή του 23:30Άρης – Περιστέρι: Πήραν το “θρίλερ” οι φιλοξενούμενοι23:16Ένταση σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 23:03Πατήσια: Φωτιά σε εργοστάσιο (εικόνες)22:49Κακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησί 22:36Θεσσαλονίκη: Νύφη συνελήφθη λίγο πριν πάει στην εκκλησία22:22Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες) 22:09Charleston Open: Η Σάκκαρη προκρίθηκε στον 2ο γύρο21:55Η μεγάλη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 21:42Επιβατικό αεροπλάνο από Ισραήλ έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Τουρκία21:28Πάπας Φραγκίσκος: Πως εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του21:15Ωνάσεια Δημόσια Σχολεία: Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις21:01Youth League – Ολυμπιακός: Είπε αντίο… με ψηλά το κεφάλι20:48Ηράκλειο: Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε σπίτια με “χρυσή” λεία20:34Μητσοτάκης στο ΤikTok για κατώτατο μισθό: Θα πετύχουμε τον στόχο μας για 950 ευρώ το 2027 20:21Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)20:07ΠΝΟ – Απεργία: Πότε δένουν κάβους τα πλοία19:52Κρήτη: Προσωρινά κρατούμενος ο δεύτερος υγειονομικός - Κατηγορείται για χρηματισμό και εκβιασμό19:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο