LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /ΓενικάΔημοσίευση: 23 Αυγούστου 2018 10:36

Στο διάστημα ο “Αίολος” για... καλύτερη πρόγνωση του καιρού (βίντεο)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση του ευρωπαϊκού δορυφόρου. Πώς θα συμβάλλει στη βελτίωση της πρόγνωσης του καιρού.

ευρωπαϊκός δορυφόρος  - Αίολος - εκτόξευση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα από το διαστημικό κέντρο Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα η εκτόξευση του ευρωπαϊκού δορυφόρου «Αίολος» που θα συμβάλλει στη βελτίωση της πρόγνωσης του καιρού.

Ο δορυφόρος, που πήρε το όνομα του από τον θεό του ανέμου, αξιοποιεί ειδική τεχνολογία λέιζερ για την μέτρηση των ανέμων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), όπως μεταδίδει η Die Zeit, ο δορυφόρος μπορεί για πρώτη φορά να μετρήσει την ταχύτητα του ανέμου σε όλο τον πλανήτη σε υψόμετρο έως και 30 χιλιομέτρων ακόμα κι εάν υπάρχει νέφωση. Μέσα στον πρώτο χρόνο από την εκτόξευση του Αιόλου, οι ευρωπαϊκές μετεωρολογικές υπηρεσίες θα μπορούν να τροφοδοτούν με δορυφορικά δεδομένα τα μοντέλα πρόβλεψης.

Τα δεδομένα για τον άνεμο μπορούν να ληφθούν με πολλούς τρόπους, όπως με τα ειδικά μπαλόνια καιρού, εναέριες σημαδούρες, πλοία, αεροπλάνα, δορυφόρους αλλά στο νότιο ημισφαίριο, πάνω από τους ωκεανούς, τους τροπικούς και σε υψόμετρο άνω των 10 χιλιόμετρων, αυτό το δίκτυο δεν είναι ικανοποιητικό .

Για την προετοιμασία της αποστολής του Αίολος η ESA χρειάστηκε περίπου 15 χρόνια. Διατέθηκαν πάνω από 300 εκατομμύρια και το βάρος του δορυφόρου είναι περίπου 1,4 τόνος. Πιθανόν μετά από τέσσερα χρόνια, ο Αίολος να καεί στην ατμόσφαιρα της γης.

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις Ευρωεκλογές20:38Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτή20:25POS - ταμειακές μηχανές: “Εκπνέει” η προθεσμία για τη διασύνδεση τους20:11Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορία19:58Γενοκτονία των Αρμενίων - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων19:45Άγιοι Ανάργυροι - Κυριακή Γρίβα: Νέα ντοκουμέντα από την δολοφονία παρουσίασε ο ΑΝΤ1 (εικόνες)19:31Λαμία - ΠΑΟΚ: “φιλί ζωής” στις καθυστερήσεις για τον “δικέφαλο το Βορρά” 19:17Γονίδια και αυτοανοσία19:08Δολοφονία Λυγγερίδη - Θύρα 7: “Φιάσκο” η δικογραφία, αδέρφια είμαστε μαζί σας18:55Ερντογάν - Στάινμαγερ: Η Τουρκία ζήτησε τερματισμό των αμυντικών περιορισμών18:42ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ολοκλήρωση αιολικών πάρκων 40 MW στη Δυτική Μακεδονία18:28“Αττικόν” για καταγγελία Καλλιάνου: ο πατέρας του δεν πληρούσε τα ιατρικά κριτήρια εισαγωγής σε ΜΕΘ18:15Θεσσαλονίκη: εμβόλισε περιπολικό στη διάρκεια καταδίωξης18:01Ενδοοικογενειακή βία: Απέσυρε την καταγγελία η σύντροφος του μπασκετμπολίστα του Περιστερίου17:48Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πλήγματα σε 40 στόχους της Χεζμπολάχ 17:35Καλλιάνος: Η καταγγελία για την περιπέτεια υγείας του πατέρα του και η απάντηση Γεωργιάδη (βίντεο)17:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο