O “έξυπνος κάδος” που ανακυκλώνει μόνος του τα σκουπίδια (εικόνες)
Μπορεί ένας κάδος να κάνει μόνος του ανακύκλωση; Φυσικά, απαντά η τετραμελής ομάδα που δημιούργησε τον «έξυπνο» κάδο και κέρδισε το δεύτερο βραβείο στον 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας της ΚΕΔΕ. Ο Βύρων Βασιλειάδης, Κώστας Κάβουρας, ο Σωτήρης Κάβουρας κι ο Γιάννης Λίτσιος είναι οι εμπνευστές του SMART.
Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασιλειάδης «ο "έξυπνος" κάδος αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαλογής και διαχείρισης ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. Πρόκειται για μια πρωτότυπη, καινούργια μέθοδο, η οποία επικεντρώνεται στην πηγή. Δηλαδή τα διάφορα στάδια ανακύκλωσης πρέπει να διαχωριστούν από την πρώτη στιγμή κι όχι στο εργοστάσιο. Εμείς θελήσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα της ανακύκλωσης, διότι έχουμε διαπιστώσει ότι γίνεται με λάθος και καθόλου αποδοτικό τρόπο. Εξάλλου, η βελτίωση της διαχείρισης των απορριμμάτων μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, το κλίμα, την ανθρώπινη υγείας και την οικονομία».
Το «Smart» αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαλογής και διαχείρισης ανακυκλώσιμων απορριμμάτων με τις εξής δυνατότητες:
- Διαλογή στην πηγή. Με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης ο «έξυπνος» κάδος αντιλαμβάνεται το υλικό του ανακυκλώσιμου απορρίμματος (γυαλί, πλαστικό, μέταλλο) και με μηχανική κίνηση το απορρίπτει ή το συλλέγει στον αντίστοιχο κάδο. Απορρίμματα που δεν συγκαταλέγονται στα παραπάνω απορρίπτονται ως σύμμεικτα σε ξεχωριστό κάδο.
- Έλεγχος πληρότητας των κάδων συλλογής. Με την χρήση αισθητήρα τύπου SONAR, η συσκευή μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία κάθε κάδου σε ένα κέντρο ελέγχου.
- Ανταποδοτικά οφέλη. Με χρήση αισθητήρα η συσκευή μπορεί να καταγράψει τον χρήστη που χρησιμοποίησε το σύστημα πιστώνοντάς του πόντους ανακύκλωσης. Οι προσωπικοί η εταιρικοί πόντοι που κερδίζονται μπορούν να αξιοποιηθούν ως κριτήριο για ανταποδοτικά οφέλη όπως για παράδειγμα, μείωση δημοτικών τελών, εκπτώσεις στην τοπική αγορά κτλ.
Παράλληλα, υπάρχουν τρία επιμέρους υποσυστήματα: πρώτον το σύστημα βελτιστοποίησης δρομολογίων. Η διαμόρφωση των δρομολογίων γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγονται άσκοπές στάσεις σε κάδους που δεν είναι επαρκώς γεμάτοι ή και να ξεκινούν έκτατα δρομολόγια σε περιπτώσεις που γέμισαν και απειλείται υπερχείλιση. Δεύτερον, σύστημα διαχείρισης κάδων.
Κάθε εξουσιοδοτημένος εργαζόμενος με τη χρήση του συστήματος μπορεί να έχει την πλήρη εποπτεία της διαχείρισης και τέλος σύστημα εντοπισμού του «έξυπνου» κάδου.
Μέσω συγκεκριμένου συστήματος ο χρήστης μπορεί να εντοπίσει στον χάρτη τη θέση των κοντινότερων κάδων, να ενημερωθεί για τους πόντους του και δυνητικά ανταποδοτικά οφέλη από αυτούς. «Τα υποσυστήματα αυτά είναι διαθέσιμα και ως εφαρμογή στο διαδίκτυο και στο κινητό» συμπληρώνει ο κ. Βασιλειάδης και τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο μηχανισμός αυτός προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε μέγεθος κάδου οπότε εκτός από τη δημόσια χρήση (σε πάρκα, σε πλατείες, στο δρόμο ή σε εταιρείες, επιχειρήσεις, σε εστιατόρια) στο μέλλον μπορεί να γίνει και οικιακή χρήση με τον κάδο σε κάθε σπίτι. Αυτό που βοηθά είναι το σύστημά μας με τον "έξυπνο" κάδο είναι ότι διασφαλίζει ότι όλος ο όγκος σκουπιδιών προς ανακύκλωση θα χρησιμοποιηθεί. Μέχρι τώρα ακόμη και αν οι πολίτες είναι συνειδητοποιημένοι και ρίχνουν σκουπίδια προς ανακύκλωση αν κάποιος κάνει ένα λάθος και ρίξει τρόφιμα ή κάτι που θα μολύνει όλον τον κάδο, τότε αυτός θα καταλήξει στον ΧΥΤΑ κι όχι στο εργοστάσιο ανακύκλωσης».
Άρα, συμπληρώνει ο κ. Βασιλειάδης, «με το δικό μας σύστημα από την πρώτη στιγμή διαχωρίζονται τα σκουπίδια και άρα είναι καθαρά και οδηγούνται όλα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης». Όσον αφορά το βραβείο των 4.000 ευρώ «θα τα επενδύσουμε στο νέο μας εγχείρημα και τη νεοσύστατη επιχείρηση, start up, που θα ιδρύσουμε για να προωθήσουμε το προϊόν μας. Τα χρήματα θα δοθούν αποκλειστικά για την ανάπτυξη αυτού του ειδικού κάδου».
Ήδη, η ομάδα του SMART βρίσκεται σε συνεννόηση με διάφορους δήμους στην Αττικής ώστε ο «έξυπνος» κάδος να ενταχθεί σε κάποιοι πιλοτικό πρόγραμμα.