LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΓενικάΔημοσίευση: 26 Ιουνίου 2018 11:35

Ένα βήμα πιο κοντά στο χάπι ινσουλίνης για τους διαβητικούς

Ένα χάπι ινσουλίνης θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ασθενών με διαβήτη τύπου 1 παγκοσμίως, οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν μία ή δύο ενέσεις κάθε μέρα...

Φάρμακα - χάπια

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο που επιτρέπει τη χορήγηση ινσουλίνης από το στόμα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη μελλοντική δημιουργία χαπιών ινσουλίνης, τα οποία θα αντικαταστήσουν τις καθημερινές ενέσεις για τον έλεγχο του σακχάρου (γλυκόζης) στους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1.

Ένα χάπι ινσουλίνης θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής των περίπου 40 εκατομμυρίων ασθενών με διαβήτη τύπου 1 παγκοσμίως, οι οποίοι σήμερα αναγκάζονται να κάνουν μία ή δύο ενέσεις κάθε μέρα για να λάβουν την αναγκαία ινσουλίνη που το σώμα τους δεν μπορεί να παράγει ή εναλλακτικά, χρησιμοποιούν αυτόματη αντλία ινσουλίνης.

Η στοματική χορήγηση της ινσουλίνης έχει έως τώρα αποδειχθεί πολύ δύσκολη, επειδή δεν αντιδρά καλά όταν έρχεται σε επαφή με το όξινο περιβάλλον του στομαχιού, ενώ δεν απορροφάται καλά από το έντερο.

Οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή εμβιομηχανικής Σαμίρ Μιτραγκότρι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), βρήκαν ένα τρόπο να μεταφέρουν την ινσουλίνη μέσα σε ένα υγρό που τοποθετείται σε κάψουλα από πολυμερές υλικό, ανθεκτικό στα γαστρικά οξέα.

Η κάψουλα διαλύεται και απελευθερώνει την ινσουλίνη όταν πια φθάνει στο λεπτό έντερο, όπου το περιβάλλον είναι πιο αλκαλικό και λιγότερο όξινο από το στομάχι. Είναι βιοσυμβατή, εύκολα παραγόμενη και μπορεί να αποθηκευθεί σε θερμοκρασία δωματίου για χρονικό διάστημα έως δύο μηνών, χωρίς το περιεχόμενό της να αποσυντίθεται. Προς το παρόν, η κάψουλα έχει δοκιμασθεί επιτυχώς σε πειραματόζωα.

Θα ακολουθήσουν περισσότερες δοκιμές σε ζώα για να διασφαλισθεί η έλλειψη τοξικότητας και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Αν όλα πάνε καλά, θα ακολουθήσουν δοκιμές σε ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειασθούν αρκετά χρόνια, μέχρι να υπάρξει ένα χάπι ινσουλίνης που θα κυκλοφορεί στην αγορά.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λουλούδια από... ψηφοδέλτια! (εικόνες)14:51Τουρκία: Πόλεμος για το μποϊκοτάζ – Αυτεπάγγελτη έρευνα14:38Θεοδωρικάκος: Μειώνουμε φόρους - εισφορές και στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα14:24Μεταξουργείο: Εξιχνιάσθηκε απόπειρα δολοφονίας 2 αλλοδαπών - Στην φυλακή ο ηθικός αυτουργός (βίντεο)14:10ΠΑΣΟΚ: Η Μπατζελή ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας 13:56Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ψαράδων στις ιχθυόσκαλες (βίντεο)13:42Εξοπλιστικά - Μητσοτάκης: Τα 25 δις ευρώ, η “ασπίδα του Αχιλλέα” και η στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ13:28Πάτρα: Την συνέλαβαν για υπεξαίρεση μετά από 25 χρόνια13:14Ηλεία: Άγριο ξύλο σε τοπικό αγώνα - Μπήκαν στο γήπεδο και χτύπησαν παίκτες (βίντεο) 12:59Πασχαλινό ωράριο: Πως θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα 12:44Εξοπλιστικά - Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας12:30Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Τα 13 ιδρύματα που θέλουν να ανοίξουν παράρτημα στην Ελλάδα 12:17Βύρωνας: Φωτιά σε χώρο καταστήματος12:03Πατήσια - Φωτιά στην πρώην Εριουργία: Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων11:49Κακοκαιρία - Μύκονος: Νέο μήνυμα από το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα 11:35Τροχαίο στον ΒΟΑΚ: Αυτοκίνητο σκότωσε 15 πρόβατα - Συνελήφθη ο βοσκός (εικόνες)11:21Βουλή - Εξοπλιστικά: Η ομιλία Μητσοτάκη (βίντεο)11:08ΝΑΤΟ - Γεραπετρίτης: Σύνοδος των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες10:54Ρεύμα: Μειωμένα τιμολόγια τον Απρίλιο10:40Καβάλα: Παιδί με φυματίωση μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο10:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο