LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΓενικάΔημοσίευση: 23 Ιουνίου 2018 22:44

Η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν επαληθεύεται και σε άλλους γαλαξίες (βίντεο)

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων έκανε τον πιο ακριβή έως σήμερα έλεγχο της γενικής θεωρίας σχετικότητας πέρα από τα σύνορα του γαλαξία μας.

AP - Άλμπερτ Αϊνστάιν

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων έκανε τον πιο ακριβή έως σήμερα έλεγχο της γενικής θεωρίας σχετικότητας του Αϊνστάιν όχι μόνο πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, αλλά και πέρα από τον δικό μας γαλαξία, επιβεβαιώνοντας την ορθότητά της, για τη συμπεριφορά της βαρύτητας σε κοσμική κλίμακα.

Συνδυάζοντας στοιχεία από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» και το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή, οι επιστήμονες έδειξαν ότι πράγματι η βαρύτητα συμπεριφέρεται όπως ακριβώς προβλέπει η γενική θεωρία σχετικότητας που είχε παρουσιάσει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1915.

Από τότε, η θεωρία αυτή έχει περάσει με «άριστα» από αλλεπάλληλα τεστ στη Γη και το διάστημα. Οι νέες ακόμη πιο μακρινές μετρήσεις, που έδειξαν πως καμπυλώνεται το φως (και άρα ο χωροχρόνος) γύρω από τον γαλαξία, επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά ότι η θεωρία είναι σωστή.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρα Τόμας Κόλετ του Ινστιτούτου Κοσμολογίας και Βαρύτητας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", χρησιμοποίησαν έναν σχετικά κοντινό γαλαξία (τον ESO325-G004 σε απόσταση 450 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη) ως βαρυτικό φακό για να πραγματοποιήσουν ένα τεστ ακριβείας της θεωρίας.

Ο γαλαξίας αυτός δρα ως ισχυρός βαρυτικός φακός, στρεβλώνοντας το φως από έναν άλλο πολύ πιο μακρινό γαλαξία που βρίσκεται από πίσω του, δημιουργώντας έτσι τον λεγόμενο φωτεινό «δακτύλιο Αϊνστάιν» γύρω από το κέντρο του. Συγκρίνοντας τη μάζα του γαλαξία ESO 325-G004 με την καμπύλωση του χώρου γύρω του, οι αστρονόμοι βρήκαν ότι η βαρύτητα συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις προβλέψεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας.

«Είναι τόσο ανακουφιστικό να χρησιμοποιούμε τα καλύτερα τηλεσκόπια στον κόσμο για να θέσουμε σε αμφισβήτηση τον Αϊνστάιν και τελικά να βρίσκουμε πόσο σωστός ήταν» δήλωσε ο καθηγητής Μπομπ Νίκολ, διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας και Βαρύτητας.

Το νέο τεστ σχετίζεται και με την επέκταση του σύμπαντος, κάτι που είναι γνωστό ήδη από το 1929 ότι συμβαίνει, αλλά το 1998 έγινε πλέον αντιληπτό ότι η διαστολή του σύμπαντος είναι ταχύτερη σήμερα από ό,τι στο παρελθόν.

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί μόνο αν υπάρχει ένας «εξωτικός» παράγων διαστολής, η λεγόμενη -και προς το παρόν μόνο θεωρητική- σκοτεινή ενέργεια.

Όμως το κατά πόσο μπορεί να ισχύει αυτή η εξήγηση της επιταχυνόμενης διαστολής του σύμπαντος, εξαρτάται από το εάν ισχύει επίσης η γενική θεωρία της σχετικότητας για τη βαρύτητα σε κοσμολογική κλίμακα - που όντως φαίνεται να ισχύει.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βορίζια: Προθεσμία να απολογηθεί τη Δευτέρα έλαβε ο 23χρονος από την οικογένεια Καργάκη, για τη βόμβα (βίντεο)11:39Ο Εμμανουήλ Καραλής... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου11:25Επιχείρηση του ελληνικού FBI - Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 19χρονος Τούρκος που κατείχε βαλλίστρα (εικόνα)11:11Χανιά: Νεκρός 48χρονος άνδρας που παρασύρθηκε από μηχανή10:57Γκίμπερλι Γκίλφοϊλ: Απόψε στις 23:00 η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μιλά στην Μαρία Σαράφογλου10:43Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ: Παρίσταναν τους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ με λεία 7,6 εκατ. ευρώ – 30 συλλήψεις 10:28Εργατικό Ατύχημα στο Δαμάσι: 49χρονη εγκλωβίστηκε σε μηχάνημα φούρνου10:14Eξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών στην Αττική10:00Φλωρίδης για Βορίζια: Κάτω από το έθιμο βεντέτα κρύβονται κανονικές εγκληματικές οργανώσεις (βίντεο)09:46Φωτιά σε 4 σκάφη στη Μαρίνα Ζέας: Βυθίζεται και το τέταρτο σκάφος09:32Αχαΐα: Σήμερα η κηδεία του μικρού Ανδρέα - Ελεύθερος ο 25χρονος θείος του09:18Καλημέρα Ελλάδα - Πρώην εκπαιδευτικός στα Βορίζια: "Δεχόμασταν απειλές -Κινδυνεύει η ζωή μου"09:04Πήλιο: Νεκρός εντοπίστηκε ο άνδρας που αγνοούνταν08:50Τραγωδία στο Κιλκίς: Κρεοπώλης έκοψε κατά λάθος τη μηριαία αρτηρία και πέθανε08:36ΑΑΔΕ: Επιστροφή φόρων ακινήτων από το 201408:22Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός - Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στην Πλατεία Συντάγματος08:06Στα Μέγαρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Θα μιλήσει στην παραλαβή πυροσβεστικών αεροσκαφών07:52Ηράκλειο: Αυτοκίνητο "καρφώθηκε" σε βιτρίνα καταστήματος07:38Νότια Κορέα: Φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος - Δεκάδες τραυματίες07:24Πειραιάς: Φωτιά σε σκάφη στην Ακτή Θεμιστοκλέους07:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο