LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΓενικάΔημοσίευση: 14 Ιουνίου 2018 22:26

Στο μέλλον η μέρα θα έχει… 25 ώρες

Το 24ωρο ήταν κάποτε 18ωρο και στο μέλλον θα γίνει... 25ωρο. Πού οφείλεται η αλλαγή στη διάρκεια της ημέρας.

Ρολόι - δευτερόλεπτα - δείκτες

Η διάρκεια της μέρας στη Γη μεγαλώνει συνεχώς και πριν 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια το 24ωρο διαρκούσε περίπου 18,5 ώρες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Εκτιμάται ότι σε περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια, καθώς η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς, το 24ωρο θα έχει γίνει πια 25ωρο. Έτσι, αν κανείς έχει ευχηθεί η μέρα να διαρκούσε περισσότερο, η ευχή του θα πραγματοποιηθεί στο μακρινό μέλλον - αν και ο ίδιος δεν θα ζει για να τη χαρεί.

Η αλλαγή στη διάρκεια της μέρας οφείλεται κυρίως στο ότι, όσο περνάνε τα χρόνια, η Σελήνη απομακρύνεται από τον πλανήτη μας. Κατά τα τελευταία 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια έχει απομακρυνθεί γύρω στα 44.000 χιλιόμετρα. Αυτό κάνει τη Γη να περιστρέφεται ολοένα πιο αργά γύρω από τον άξονά της, πράγμα που επιμηκύνει τη διάρκεια της μέρας (καθώς η μέρα δεν είναι παρά η διάρκεια μιας πλήρους περιστροφής της Γης).

Σήμερα, το φεγγάρι απομακρύνεται από τη Γη με ρυθμό 3,82 εκατοστών ετησίως, με συνέπεια η μέρα να γίνεται κάθε χρόνο σχεδόν κατά 1/75.000 χιλιοστά του δευτερολέπτου μεγαλύτερη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητη γεωεπιστημών Στέφεν Μέγιερς του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Η νέα μελέτη δημιουργεί ένα μοντέλο για τη χαμένη στα βάθη του χρόνου σχέση Γης-Σελήνης, αναπτύσσοντας μια στατιστική μέθοδο που συνδέει την αστρονομική με τη γεωλογική ιστορία.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η απομάκρυνση του φεγγαριού από τη Γη θα σταματήσει κάποια στιγμή στο πολύ μακρινό μέλλον, πότε η Σελήνη θα σταθεροποιηθεί σε μια συγκεκριμένη απόσταση από τον πλανήτη μας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάτρα: Πήγαν για κάλαντα και βρέθηκαν στο... κρατητήριο18:02Καρδίτσα – ΠΑΟΚ: Απαγόρευση μετακίνησης των οπαδών του “Δικέφαλου”17:48Τροχαίο με εγκατάλειψη στο Πικέρμι: Η έκκληση που κάνει ο αδερφός του 22χρονου οδηγού17:34Ρωσία: Οι ΗΠΑ αναβιώνουν την πειρατεία στην Καραϊβική17:20Α. Γεωργιάδης: Επισκέφθηκε νοσοκομεία ανήμερα των Χριστουγέννων και κέρασε γλυκά τους γιατρούς (βίντεο)17:06Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η Χάρις του Θεού να μας δώσει μια καινούργια χρονιά χωρίς προβλήματα, δυσκολίες και εμπόδια16:51Χριστούγεννα: γιατί τα γιορτάζουμε την 25η Δεκεμβρίου16:37Παναθηναϊκός: Έτοιμος να πετάξει για Ελλάδα ο μάνατζερ του Τετέ...μετά την πρόταση της Γκρέμιο16:24Σέρρες: Αγωνία για τον διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων που αγνοείται16:10Τέξας: Απόπειρα κλοπής ΑΤΜ με αυτοκίνητο - Εκτεταμένες ζημιές σε κατάστημα (βίντεο)15:56Τροχαίο στο Κιλκίς: Αυτοκίνητο βγήκε εκτός πορείας - Πυροσβέστες απεγκλώβισαν την οδηγό15:42Ρωσία: Ουκρανικά drones πλήττουν εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίου15:27Χανιά: Εντοπίστηκε ηρωίνη στα μαγειρεία σωφρονιστικού καταστήματος15:13Οργισμένη αντίδραση του Νίκου Πλακιά στην χριστουγεννιάτικη κάρτα της Hellenic Train: "Αρρωστημένη συμπεριφορά"14:57Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων - Θεοφανίων: Οι τελετουργίες, τα έθιμα και οι συμβολισμοί14:42Η Πολωνία αναχαίτισε ρωσικό αεροσκάφος πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα14:28Χριστουγεννιάτικο μήνυμα ειρήνης από τον Πάπα Λέοντα - Έθιξε τις συνθήκες στη Γάζα 14:13Αχαΐα: Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε πολίτες - 71000 ευρώ η λεία τους13:59Ημαθία - Αγροτικές κινητοποιήσεις: Άρση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Εγνατία Οδό13:44Θανατηφόρο δυστύχημα στο Χαϊδάρι: Νεκρός οδηγός μοτοσικλέτας μετά από σύγκρουση με 17χρονο οδηγό13:29
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο