Athens Innovation Festival: το “ραντεβού” της Ελλάδας που δημιουργεί
Στις 20 – 22 Νοεμβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο, δίνει ραντεβού η Ελλάδα που δημιουργεί, στο πλαίσιο του πρώτου Athens Innovation Festival. Πρόκειται για το φεστιβάλ που διοργανώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (ΘΕΑ-ΕΒΕΑ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής και τους Industry Disruptors – Game Changers και τελεί υπό την αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.
Η συγκεκριμένη διοργάνωση επιχειρεί να φέρει όλο το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα κοντά, σε μια περίοδο που οι συνέργειες και η δικτύωση είναι τα ζητούμενα για την οικονομία και για τους νέους επιχειρηματίες αντίστοιχα. Στα πρότυπα δράσεων σε άλλες χώρες του εξωτερικού, το ΕΒΕΑ επιδιώκει να ενισχύσει στην πράξη την επιχειρηματικότητα, ως το μεγαλύτερο Επιμελητήριο της Ελλάδας, που εκπροσωπεί και υπηρετεί διαχρονικά το πιο δημιουργικό και ελπιδοφόρο κομμάτι του τόπου μας: τις επιχειρήσεις.
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως συνέχεια αντίστοιχων ενεργειών ενίσχυσης καινοτόμων εταιρειών τα τελευταία χρόνια, καθώς η νεοφυής επιχειρηματικότητα και οι νέες τεχνολογίες μπορούν και πρέπει να εξελιχθούν σε νέα «βαριά» βιομηχανία του τόπου μας. Ήδη το ανακαινισμένο ιστορικό κτίριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών στην οδό Αμερικής 8 στεγάζει το Κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας – Θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων ΕΒΕΑ. Μια δομή που αναπτύχθηκε το 2014, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και σήμερα αποτελεί μία αυτοχρηματοδοτούμενη δράση του ΕΒΕΑ., η οποία υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Αττικής και συνεργάζεται με Πανεπιστημιακούς φορείς, ερευνητικά ιδρύματα και Δήμους.
Πρόκειται για ένα «φυτώριο» επιχειρηματικότητας, στο οποίο «ανθίζουν» νέες ιδέες και οι επιχειρηματίες αποκτούν πρόσβαση σε υπηρεσίες καθοδήγησης και στήριξης, ώστε να εξασφαλίσουν εργαλεία απαραίτητα για την επιβίωσή τους, ειδικά στο πρώτο στάδιο λειτουργίας των εταιρειών τους. Παράλληλα, πέραν της θερμοκοιτίδας, το ΕΒΕΑ έχει αναπτύξει ένα ευρύτερο πλέγμα υπηρεσιών για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Μεταξύ αυτών είναι το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων, που διευκολύνει τη διασύνδεση μεταξύ έμπειρων και πετυχημένων επιχειρηματιών του Ελλαδικού χώρου, με καινοτόμες υφιστάμενες ή υπό σύσταση επιχειρήσεις, αλλά και η θεσμοθέτηση των Βραβείων Athens Start Up Awards για την επιβράβευση των προσπαθειών νέων επιχειρηματιών, οι ιδέες των οποίων ξεχωρίζουν.
Το επόμενο βήμα
Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του Athens Innovation Festival πάει όλη αυτή την προσπάθεια ένα βήμα παρακάτω, βάζοντας στην «εξίσωση» της επιχειρηματικότητας φορείς απαραίτητους για την εξέλιξη του ελληνικού οικοσυστήματος. Στο ίδιο τραπέζι για τρεις μέρες θα καθίσουν ακαδημαϊκοί, επενδυτές, μεγάλες εταιρείες αλλά και θεσμικοί φορείς, όπως η Περιφέρεια Αττικής, η οποία έχει επίσης ψηλά στην ατζέντα της την ενίσχυση των νέων καινοτόμων επιχειρήσεων. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό υψηλόβαθμα στελέχη της βρίσκονται σε μεγάλα συνέδρια στο εξωτερικό, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, ώστε να αποκτήσουν το απαραίτητο «know how» για ανάπτυξη με επίκεντρο τις πόλεις, τις περιφέρειες και την τεχνολογία, στο πλαίσιο ευρύτερων πρωτοβουλιών για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας των νέων.
Τη δεδομένη στιγμή η προώθηση της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας αποτελεί ζωτικής προτεραιότητας στόχο, στην προσπάθεια για αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας. Οι παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και ευνοούν τη γρήγορη ανάπτυξη εταιρειών εντάσεως γνώσης, εταιρειών δηλαδή που μπορεί να βασίζονται στο ανθρώπινο κεφάλαιο και απαιτούν, τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο, λιγότερα κεφάλαια για να ξεκινήσουν τη δράση τους.
Συγκεκριμένα το ελληνικό οικοσύστημα τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να συγκεντρώσεις επενδύσεις της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, χάρη και στη σημαντική ενίσχυση φορέων όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), μέρος του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της μη κερδοσκοπικής επενδυτικής τράπεζας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βρίσκεται σε στάδιο ωρίμανσης και στις εκατοντάδες νεοφυείς επιχειρήσεις απασχολούνται αξιόλογα στελέχη που δεν πήραν τον δρόμο για το εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Ένα ικανό ποσοστό αυτών των ανθρώπων θα μείνουν για αρκετά χρόνια στον ίδιο εργοδότη, παράγοντας σημαντικό έργο, αμειβόμενο με υψηλότερες αποδοχές από τον μέσο όρο στην αγορά εργασίας. Πολλοί θα χάσουν τη δουλειά τους, γιατί τα περισσότερα startups αποτυγχάνουν, αλλά θα έχουν αποκτήσει εφόδια περιζήτητα στη νέα εποχή και θα είναι έτοιμοι να ιδρύσουν την επόμενη γενιά επιχειρήσεων. Καθώς οι ελληνικές startups έρχονται αντιμέτωπες με ανταγωνιστές σε πολλές περιπτώσεις από όλον τον κόσμο, η ενίσχυση τους και θεσμικά αποτελεί υποχρέωση και προϋπόθεση για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.
Όλοι οι «κρίκοι» της αλυσίδας του οικοσυστήματος μαζί
Στο φεστιβάλ καινοτομίας και τεχνολογίας, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από νέους επιχειρηματίες, καθώς ήδη περισσότερα από 50 startupsέχουν δηλώσει συμμετοχή στην έκθεση που θα λειτουργεί καθημερινά μεταξύ 10:00 και 19:00. Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα, να έρθουν σε επαφή με έμπειρα στελέχη της αγοράς και με επενδυτές και να ενισχύσουν τη δικτύωση τους.
Εκπαιδευτικά workshops θα τρέξουν και θα παρουσιάσουν μεταξύ άλλων το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ στο Athens Innovation Festival θα παρουσιαστεί μεγάλη έρευνα για την καινοτομία στην Ελλάδα από την εταιρεία MRB.
Από την πλευρά της κυβέρνησης το παρών αναμένεται να δώσουν υψηλόβαθμα στελέχη, όπως ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, ενώ κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρξουν πάνελ συζήτησης με τη συμμετοχή ανθρώπων από το χώρο του επιχειρείν και όχι μόνο.
Τη στήριξη τους στο Athens Innovation Festival παρέχουν επίσης φορείς της επιχειρηματικότητας, όπως το Impact Hub Athens, το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας, η Μetavallon, το Πρόγραμμα Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας egg – enter•grow•go, το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη κ.α.
Τέλος στον επενδυτικό τομέα παρόντες θα είναι εκπρόσωποι των επενδυτικών κεφαλαίων που θα συμμετάσχουν στο Ταμείο Συμμετοχών (EquiFund), της επενδυτικής πλατφόρμας που έχει συστήσει το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με το EIF. Στο επενδυτικό υπερταμείο, όπως είναι γνωστό, οι πόροι που θα είναι διαθέσιμοι από τις αρχές του 2018 ανέρχονται στα 320 εκατ. ευρώ.
Περισσότερα για το Athens Innovation Festival ΕΔΩ