LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΓενικάΔημοσίευση: 08 Ιουλίου 2017 08:41

Δύο ελληνικά έργα χρηματοδοτούνται από την Google

Το Τμήμα Δημοσιογραφία και ΜΜΕ του ΑΠΘ και το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος» θα λάβουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Καινοτομίας.

Google - νικητές - 3ος γύρος Digital News Initiative Fund

Το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος» είναι ανάμεσα στους αποδέκτες που θα λάβουν χρηματοδότηση για τα έργα που κατέθεσαν κατά τον 3ο γύρο του Ταμείου Καινοτομίας (Digital News Initiative Fund), το οποίο αποτελεί μια συνεργασία της Google με έντεκα ευρωπαϊκούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η υποστήριξη της υψηλής ποιότητας δημοσιογραφίας μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας και για τον λόγο αυτόν η Google έχει δεσμεύσει 150 εκατομμύρια ευρώ για έργα καινοτομίας σε όλο τον ευρωπαϊκό κλάδο ειδήσεων.

Για αυτόν τον γύρο, η Google έλαβε τουλάχιστον 988 αιτήσεις από 27 χώρες. Από τα συνολικά 107 έργα που χρηματοδοτούνται ήδη, τα 49 είναι πρωτότυπα -δηλαδή έργα που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και απαιτούν χρηματοδότηση έως 50.000 ευρώ- τα 31 είναι μεσαία, τα οποία απαιτούν χρηματοδότηση έως και 300.000 ευρώ και τα 27 είναι μεγάλα έργα που απαιτούν έως και 1 εκατομμύριο ευρώ σε χρηματοδότηση.

Στην Ελλάδα, χρηματοδοτούνται δύο έργα, το ένα αναπτύχθηκε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το δεύτερο από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος» και το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού). Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης που έχουν λάβει τα δύο έργα είναι 98.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στόχος του προτεινόμενου έργου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι να ανταποκριθεί στις αλλαγές που θα προκύψουν στο «οικοσύστημα» ειδήσεων και στο νέο ψηφιακό περιβάλλον με την προσθήκη των αυτοκινήτων. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία θα δημιουργήσουν νέες ροές ψηφιακών εσόδων, ειδικά για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και των ειδήσεων. Ο ευρύτερος αντίκτυπος του προτεινόμενου έργου είναι να εξετάσει τις τρέχουσες χρήσεις που κάνει το κοινό, τις ανάγκες και τις προσδοκίες, καθώς και σε ποιες κινήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτό το εξελισσόμενο τοπίο. Το συγκεκριμένο έργο θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 48.000 ευρώ.

Από την άλλη, το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος» και το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ανέπτυξαν την εφαρμογή OpJ (Open Journalism), η οποία δημιουργεί ιστορίες που βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία και απτά δεδομένα και τα οποία οι αναγνώστες μπορούν να διασταυρώσουν και να εξετάσουν τις αρχικές πηγές. Το OpJ διασυνδέει οικονομικά δεδομένα από αξιόπιστες πηγές με σκοπό τη σύνθεση ενός ενημερωτικού περιβάλλοντος, στο οποίο τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγούνται θεματικά και να πραγματοποιούν αναζητήσεις για σχετικές πληροφορίες. Το έργο αυτό θα λάβει χρηματοδότηση 50.000 ευρώ.

Google - νικητές - 3ος γύρος Digital News Initiative Fund

Από τον Φεβρουάριο του 2016, η Google αξιολόγησε περισσότερες από 3.000 αιτήσεις, διεξήγαγε 748 συνεντεύξεις με τους επικεφαλής των έργων και προσέφερε συνολικά 73 εκατ. ευρώ σε 359 αποδέκτες σε 29 χώρες. Επίσης, η Google δημοσιεύει την πρώτη ετήσια έκθεση, που περιγράφει συνοπτικά τον πρώτο αντίκτυπο των έργων που χρηματοδοτήθηκαν μέχρι τώρα. Από startups μέχρι μεγάλοι δημοσιογραφικοί όμιλοι, σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο, τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Καινοτομίας DNI εφάρμοσαν τις δυνατότητες που τους προσφέρουν τα μεγάλα δεδομένα (big data), η τεχνολογία blockchain και η μηχανική μάθηση, εξελίσσοντας και ανακαλύπτοντας τα πάντα, από τις συνδρομές και την εξακρίβωση πληροφοριών έως την παραγωγή βίντεο και την αφοσίωση των αναγνωστών. Τα έργα αυτά συμβάλλουν ήδη στη διαμόρφωση του μέλλοντος της υψηλής ποιότητας δημοσιογραφίας - και ορισμένα από αυτά ωφελούν άμεσα και σήμερα το ευρωπαϊκό κοινό.

Τέλος, η Google ανακοινώνει τον τέταρτο Γύρο αιτήσεων για το Ταμείο Καινοτομίας «Digital News Initiative» που ξεκινά στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα είναι ανοιχτός για 30 ημέρες. Δεδομένων των σχολίων που έλαβε η Google από τον τρίτο Γύρο, θα εφαρμόσει κάποιες αλλαγές στη διαδικασία αιτήσεων για τις οποίες θα ανακοινώσει λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα digitalnewsinitiative.com τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρει το ΑΠΕ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τουρκία: Συνετρίβη στρατιωτικό C-130 στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν - Γεωργίας15:00Ο Φιντάν στον Λευκό Οίκο: Μετέφερα τους χαιρετισμούς του Προέδρου μας στον Τραμπ 14:50Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη ασκήθηκε στον υπάλληλο που βιντεοσκοπούσε πελάτισσα την ώρα που εκείνη βρισκόταν στην τουαλέτα14:39Πακιστάν: Δώδεκα νεκροί μετά από έκρηξη έξω από δικαστήριο στην Ισλαμαμπάντ14:29Σε εξέλιξη το αγροτικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων14:19Απόπειρα διάρρηξης στο Βόλο: Η ιδιοκτήτρια έπιασε το δράστη επ’ αυτοφώρω στο παράθυρο14:09Κικίλιας από Αίγυπτο: Προωθούμε αναπτυξιακές συμφωνίες για σταθερότητα και ευημερία στη Μεσόγειο13:59Ολυμπιακός: Εκτός ο Νιλικίνα στον αγώνα με την Ζαλγκίρις - Πιθανό το "ερυθρόλευκο" ντεμπούτο του Κίναν Έβανς στην Euroleague13:48Δένδιας για επέτειο λήξης Α' Παγκοσμίου Πολέμου: Η ειρήνη δεν είναι δεδομένη13:38Σκούρτα Βοιωτίας: Ταυτοποιήθηκε μέσω DNA η απανθρακωμένη σορός13:28Έρχεται το πρώτο 24ωρο μετρό της Θεσσαλονίκης13:18Μητσοτάκης από Ροδόπη: Θα στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα13:08Euroleague: Η Μονακό τιμωρήθηκε με απαγόρευση μεταγραφών12:58Θεσσαλονίκη: Υπάλληλος βιντεοσκοπούσε πελάτισσα την ώρα που βρισκόταν στην τουαλέτα12:48Μυτιλήνη: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία σε Καλλονή και Σκάλα (βίντεο)12:34Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο πήρε φωτιά εν κινήσει12:20Παναθηναϊκός: Με Κένεθ Φαρίντ στην αποστολή για τις αναμετρήσεις της Euroleague12:06Τα ΕΛΤΑ εξετάζουν συστέγαση με τα ΚΕΠ - Το μοντέλο "Shop in Shop"11:52Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας αγροτών και κτηνοτρόφων11:38Άγιος Παντελεήμονας: Καρέ - καρέ οι κινήσεις των δραστών μετά τη δολοφονία του 31χρονου (βίντεο)11:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο