LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /ΓενικάΔημοσίευση: 18 Μαΐου 2017 14:08

“Γεννήθηκε” φως από το μεγαλύτερο και ισχυρότερο λέιζερ ακτίνων Χ

Πρόκειται για τον πιο ισχυρό γραμμικό επιταχυντή παγκοσμίως. Το φως του είναι ένα δισεκατομμύριο φορές πιο έντονο από το φως που παράγουν οι παραδοσιακές πηγές φωτός.

εργαστήριο - European XFEL - ακτίνες Χ

Στην περιοχή του Αμβούργου της Γερμανίας βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του European XFEL, του μεγαλύτερου λέιζερ ακτίνων-Χ στον κόσμο, το οποίο, όπως ανακοινώθηκε, μόλις «γέννησε» το πρώτο φως του.

Το λέιζερ έχει μήκος 3,4 χιλιομέτρων και το μεγαλύτερο μέρος του (2,1 χλμ.) βρίσκεται σε υπόγειο τούνελ. Ουσιαστικά πρόκειται για τον πιο ισχυρό και πιο εξελιγμένο γραμμικό επιταχυντή παγκοσμίως. Το φως του είναι ένα δισεκατομμύριο φορές πιο έντονο από το φως που παράγουν οι παραδοσιακές πηγές φωτός (επιταχυντές-σύγχροτρα).

Το φως ακτίνων-Χ έχει μήκος κύματος 0,8 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου), που είναι περίπου 600 φορές πιο βραχύ από το μήκος κύματος του ορατού φωτός. Το πρώτο δοκιμαστικό φως παρήχθη στο European XFEL από λέιζερ με συχνότητα μόνο ένα παλμό ανά δευτερόλεπτο, που θα αυξηθούν στους 27.000 παλμούς ανά δευτερόλεπτο, όταν το λέιζερ λειτουργήσει κανονικά φέτος το Σεπτέμβριο.

Η πρώτη εκπομπή δέσμης λέιζερ ήταν το τελικό τεστ πριν το επίσημο άνοιγμα του European XFEL, στο οποίο -όπως και στο CERN- αρκετές χώρες έχουν συνεισφέρει την τεχνογνωσία τους και εξοπλισμό.

Το νέο πανίσχυρο λέιζερ ακτίνων-Χ θα επιτρέψει στους επιστήμονες να δουν πιο λεπτομερείς από κάθε άλλη φορά εικόνες της μοριακής δομής νέων υλικών και φαρμάκων, καθώς και διαφόρων χημικών και βιοχημικών αντιδράσεων. Χάρη στο νέο λέιζερ, θα καταστεί εφικτή η δημιουργία εικόνων και φιλμ του νανόκοσμου με ανάλυση σε επίπεδο ατόμων της ύλης.

Κεντρικό ρόλο στη δημιουργία του European XFEL έχει το γερμανικό κέντρο DESY (Deutsches Elektronen-Synchrotron), που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος του λέιζερ. Το European XFEL είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο από τα πέντε παρόμοια λέιζερ ακτίνων-Χ που υπάρχουν στον κόσμο.

Η ζήτηση εκ μέρους διαφόρων ερευνητών είναι μεγάλη για να διεξάγουν μελέτες και πειράματα σε τέτοιες εγκαταστάσεις. Όταν το European XFEL λειτουργήσει επίσημα το φθινόπωρο, οι εξωτερικοί χρήστες, δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι επιστήμονες διαφόρων ερευνητικών πεδίων (και από την Ελλάδα), θα μπορούν να υποβάλουν πλέον τα αιτήματά τους για να πραγματοποιήσουν βιολογικά, χημικά και φυσικά πειράματα στα πρώτα δύο από τα συνολικά έξι επιστημονικά όργανα που θα λειτουργήσουν τελικά.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο