LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΓενικάΔημοσίευση: 06 Μαΐου 2017 09:29

Η πρώτη ανάγνωση του DNA του δέντρου του τσαγιού είναι γεγονός

Έγινε η πρώτη αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του δέντρου του τσαγιού, της Καμέλια της σινικής (Camellia sinensis).

δέντρο - τσάι - Camellia sinensis

Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι, μετά από επίπονες προσπάθειες άνω των πέντε ετών, έκαναν την πρώτη αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του δέντρου του τσαγιού, της Καμέλια της σινικής (Camellia sinensis), από την οποία προέρχονται το μαύρο και το πράσινο τσάι, καθώς και άλλες ποικιλίες.

Παρά την τεράστια δημοφιλία του τσαγιού διεθνώς, οι επιστήμονες δεν ήξεραν έως τώρα εξίσου πολλά πράγματα για το ίδιο το δέντρο του, το οποίο παράγει τα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και καφεΐνη φύλλα από όπου προέρχεται το τσάι. Το γένος της Καμέλιας περιλαμβάνει πάνω από 100 είδη φυτών, από τα οποία μόνο δύο μεγάλες ποικιλίες καλλιεργούνται εμπορικά για την παραγωγή του τσαγιού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γενετιστή των φυτών Λίτσι Γκάο του Ινστιτούτου Βοτανικής της Κουμίνγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μοριακής βιολογίας "Molecular Plant", ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα «προσχέδιο» του DNA του τσαγιού, το οποίο θα ολοκληρωθεί στην πορεία.

Μία πρώτη διαπίστωση είναι ότι το γονιδίωμα του τσαγιού είναι είναι πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Έχοντας μήκος περίπου 3,02 δισεκατομμύρια ζεύγη βάσεων, είναι πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερο σε μέγεθος σε σχέση με το γονιδίωμα του φυτού του καφέ (καφεόδεντρου) και πολύ πιο μεγάλο από τα περισσότερα είδη φυτών, των οποίων έχει «διαβαστεί» το DNA.

Πολλά από τα γονίδια του τσαγιού αποτελούν επανάληψη άλλων γονιδίων κατά εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές. Όπως είπε ο Γκάο, «το εργαστήριό μας είχε με επιτυχία αλληλουχίσει πάνω από 20 γονιδιώματα φυτών, αλλά με το γονιδίωμα του τσαγιού τα πράγματα ήσαν πιο δύσκολα από κάθε άλλη φορά».

Σε επόμενο στάδιο, οι Κινέζοι γενετιστές θα «διπλο-τσεκάρουν» το γονιδίωμα της Καμέλιας της σινικής και θα «διαβάσουν» (αλληλουχίσουν) το γονιδίωμα και άλλων ποικιλιών του τσαγιού από άλλα μέρη του κόσμου, ώστε να φωτίσουν πώς και πού εξημερώθηκε το τσάι και πώς εξαπλώθηκε παγκοσμίως.

Οι έως τώρα μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι διαφορετικές γεύσεις του τσαγιού οφείλονται κυρίως στα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, μόρια που βοηθούν τα φυτά να επιβιώσουν στο περιβάλλον τους. Ιδίως ένα πικρό φλαβονοειδές, η κατεχίνη, προσδίδει κατ' εξοχήν στο τσάι μια χαρακτηριστική γεύση.

Τα επίπεδα της κατεχίνης και των άλλων φλαβονοειδών, καθώς και της καφεΐνης, διαφέρουν ανάμεσα στα διαφορετικά είδη τσαγιού. Μια σειρά από γονίδια κωδικοποιούν τις πρωτεΐνες που παράγουν τόσο τα φλαβονοειδή όσο και την καφεΐνη μέσα στο δέντρο του τσαγιού. Η ανάγνωση του DNA θα ρίξει περισσότερο φως στο πώς και γιατί διαφέρουν οι γεύσεις των διαφορετικών ποικιλιών τσαγιού.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση "Δικέφαλος Αετός-25" στην Κρήτη19:28ΟΠΕΚΕΠΕ – Τέλλογλου: 88 εκατομμύρια ευρώ σε Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (βίντεο)19:14Θεσσαλονίκη: Πέντε προσαγωγές και δύο συλλήψεις πριν την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου18:59Νορβηγία: Ο Χάαλαντ σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο18:44Επιστολή Φον ντερ Λάιεν στα κράτη – μέλη: Πρέπει να βρεθούν λύσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ουκρανίας18:30Σε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο (εικόνες)18:16"Σπίτι μου 2": Παράταση για το πρόγραμμα 18:04Λαμία: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε κολώνα (βίντεο)17:50Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία στη βορειοανατολική Ιταλία17:36Πρωθυπουργός της Πολωνίας: Η έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή οφείλεται σε δολιoφθορά17:22Η σημαία του Πολυτεχνείου έφτασε στην Αμερικανική πρεσβεία (βίντεο)17:08Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η πορεία με 43 προσαγωγές και 11 συλλήψεις16:56Ρωσική επίθεση σε τουρκικό πλοίο στην Ουκρανία – Φωτιά σε φορτίο 4.000 τόνων LPG, εκκενώσεις στη Ρουμανία (βίντεο)16:44Μακρόν: Η αναγέννηση του ουκρανικού στρατού, δέσμευση για την ασφάλεια όλων μας16:32Κίνα: Καταναλωτικά κουπόνια για νεόνυμφους με στόχο την αύξηση των γάμων16:18Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού16:06Βορίζια: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 23χρονος που κατηγορείται για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού 15:54Σπύρος Μαρτίκας: Συνταρακτικές αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος με τις απάτες15:42Νιγηρία: Ένοπλοι απήγαγαν 25 μαθήτριες από οικοτροφείο θηλέων, ανακοίνωσε η αστυνομία 15:32Στην κορυφή της πορείας η αιματοβαμμένη σημαία-σύμβολο του Πολυτεχνείου15:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο