LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΓενικάΔημοσίευση: 17 Απριλίου 2017 19:17

Έτσι κλέβουν τα PIN των καρτών – Το κινητό “σύμμαχος” των χάκερ

Οι χάκερ είναι σε θέση να κλέψουν τα ΡΙΝ που εισάγει ο χρήστης στο κινητό του, από τον τρόπο και μόνο που γέρνει το τηλέφωνό του όταν πληκτρολογεί.

 AP - κινητό - τηλέφωνο

Οι χάκερ είναι σε θέση να κλέψουν τα ΡΙΝ και τους διάφορους κωδικούς (passwords) -πχ τους τραπεζικούς- που εισάγει ο χρήστης στο κινητό του, από τον τρόπο και μόνο που γέρνει το τηλέφωνό του όταν πληκτρολογεί.

Βρετανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι τόσο οι κακόβουλες ιστοσελίδες όσο και οι εξίσου κακόβουλες εφαρμογές (apps) που εγκαθιστά κάποιος στη συσκευή του, μπορούν να τον κατασκοπεύσουν χρησιμοποιώντας τις αφανείς πληροφορίες που καταγράφουν οι αισθητήρες κίνησης της συσκευής.

Η μελέτη βρήκε ότι κάθε κίνηση του χρήστη στην οθόνη αφής, ανάλογα με το πώς κρατά τη συσκευή του (π.χ. με ποιά κλίση) δημιουργεί ένα μοναδικό ίχνος, το οποίο καταγράφεται και μετά μπορεί να υποκλαπεί.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, με επικεφαλής τη δρα Μάριαμ Μερνεζάντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό ασφάλειας πληροφοριών "International Journal of Information Security", έδειξαν ότι είναι δυνατό -υποκλέπτοντας μόνο τα δεδομένα που συλλέγουν οι αισθητήρες κίνησης του κινητού- να «σπάσει» κανείς με ακρίβεια 70% το ΡΙΝ του χρήστη από την πρώτη κιόλας απόπειρα. Μετά από πέντε προσπάθειες, το ποσοστό ανεβαίνει στο 100%, δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχει ο χάκερ.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι οι χρήστες δεν έχουν επίγνωση του κινδύνου και οι περισσότεροι δεν έχουν καν ιδέα τι κάνουν οι περίπου 25 διαφορετικοί αισθητήρες που διαθέτει κάθε «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο (smartphone). Αλλά και οι κατασκευαστές των συσκευών και του λειτουργικού συστήματος που ενημερώθηκαν για το πρόβλημα (Apple, Google κ.α.), δεν έχουν καταφέρει να βρουν τρόπο να το αντιμετωπίσουν μέχρι τώρα.

Το πρόβλημα αφορά, πέρα από τα κινητά, τους υπολογιστές-ταμπλέτες (tablets), τα «έξυπνα» ρολόγια (smartwatches), τους καταγραφείς της σωματικής κατάστασης (fitness trackers) που συνήθως φοριούνται στον καρπό του χεριού και κάθε άλλη φορητή συσκευή εφοδιασμένη με GPS, γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο, αισθητήρα επικοινωνίας κοντινού πεδίου (NFC) και αρκετούς άλλους αισθητήρες.

«Επειδή οι εφαρμογές για τα smartphones και οι ιστοσελίδες δεν χρειάζονται να ζητήσουν άδεια για να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους αισθητήρες, τα κακόβουλα προγράμματα μπορούν κρυφά να 'ακούσουν' τα δεδομένα των αισθητήρων και να τα χρησιμοποιήσουν για να αποκαλύψουν μια ευρεία γκάμα ευαίσθητων πληροφοριών για σας, μεταξύ των οποίων τα ΡΙΝ και οι κωδικοί που πληκτρολογείτε στις οθόνες αφής» δήλωσε η Μερνεζάντ.

Όπως είπε, «ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι, σε μερικά προγράμματα πλοήγησης στο διαδίκτυο, βρήκαμε πως αν ανοίξεις στο τηλέφωνο ή στο τάμπλετ σου μια ιστοσελίδα που είναι παγιδευμένη με κακόβουλο κώδικα, και μετά ανοίξεις τον online τραπεζικό λογαριασμό σου, χωρίς να έχεις κλείσει την προηγούμενη ιστοσελίδα, τότε οι χάκερ μπορούν να κατασκοπεύουν κάθε προσωπική λεπτομέρεια που πληκτρολογείς».

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι χρήστες ανησυχούν περισσότερο για το GPS και την κάμερα (που όμως ζητούν την άδεια του χρήστη) παρά για τους «σιωπηλούς» αισθητήρες (που δεν ζητούν καμία άδεια για να έχουν πρόσβαση στη συσκευή). Με δεδομένο όμως ότι σταδιακά αναδύεται ένα Διαδίκτυο των Πραγμάτων, όπου οι συσκευές θα «μιλάνε» μεταξύ τους και θα ανταλλάσσουν online δεδομένα, οι κίνδυνοι από τους αισθητήρες αυξάνονται.

Οι ερευνητές συστήνουν στους χρήστες να αλλάζουν συχνά τα ΡΙΝ και τους κωδικούς τους, να κλείνουν τις ανοικτές εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούν (ιδίως όταν παράλληλα κάνουν online τραπεζικές συναλλαγές), να απεγκαθιστούν όσες εφαρμογές δεν χρειάζονται, να εγκαθιστούν τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος, να δέχονται την εγκατάσταση εφαρμογών μόνο από εγκεκριμένα ηλεκτρονικά καταστήματα και να ελέγχουν ποιες άδειες πρόσβασης έχουν δώσει στις ήδη εγκατεστημένες εφαρμογές του τηλεφώνου τους.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ passwordχάκερpinυποκλοπή
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο