LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΓενικάΔημοσίευση: 15 Απριλίου 2017 07:19

Ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη απειλούν τις θέσεις εργασίας

Το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας μεταπτυχιακού επιπέδου σε όλο τον κόσμο θα αντικατασταθούν από μηχανήματα ή λογισμικό.

Ρομπότ - σερβιτόροι - Κίνα

Οι καινοτομίες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής πιθανόν να αναγκάσει στο μέλλον τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ειδικούς νόμους για τους ανθρώπους εργαζομένους και να κάνουν τροποποιήσεις στις παραδοσιακές εργασιακές πρακτικές και να απαντήσουν σε διλήμματα που αφορούν στην ασφάλεια των προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται στα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα, αναφέρεται σε έκθεση που συνέταξε ο Διεθνής Δικηγορικός Σύλλογος (IBA).

Από την έρευνα προκύπτει ότι το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας μεταπτυχιακού επιπέδου σε όλο τον κόσμο πιθανόν να αντικατασταθούν από μηχανήματα ή λογισμικό, ενώ προειδοποιεί ότι τα νομικά πλαίσια που ρυθμίζουν την απασχόληση και την ασφάλεια γίνονται με ταχύτατους ρυθμούς παρωχημένα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Euractiv επικαλούμενη τα στοιχεία της έκθεσης, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των λιγότερο αναπτυγμένων οικονομικά χωρών -με βάση το φθηνότερο εργατικό δυναμικό- σύντομα θα εξαλειφθεί καθώς τα εργατικά κόστη θα μειωθούν σημαντικά με τη χρήση ρομπότ και συστημάτων πληροφορικής.

Η έκθεση των 120 σελίδων, η οποία επικεντρώνεται στις νομικές επιπτώσεις των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, συντάχθηκε από μια ομάδα δικηγόρων που ειδικεύονται σε θέματα απασχόλησης του Διεθνούς Δικηγορικού Συλλόγου. Στην έκθεση αναλύονται τόσο οι αλλαγές που έχουν ήδη επέλθει στο χώρο στης εργασίας όσο και στις μελλοντικές επιπτώσεις της «Βιομηχανικής Επανάστασης 4.0».

Οι τρεις προηγούμενες επαναστάσεις ορίζονται ως «εκβιομηχάνιση», «εξηλεκτρισμός» και «ψηφιοποίηση». Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση αποτελεί στην ουσία τη σύζευξη όλων των σημερινών τεχνολογιών με την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, δηλαδή την αυτοματοποίηση όλων σε συνεχή αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο.

«Θέσεις εργασίας σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας που καταλαμβάνονται από τον άνθρωπο κινδυνεύουν να ανατεθούν σε ρομπότ και προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης και οι ισχύουσες νομοθεσίες για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων δεν θα είναι, σε πολλές περιπτώσεις, κατάλληλες. Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν νέοι νόμοι για την εργασία και την απασχόληση ώστε να συμβαδίζουν με την ραγδαία εξέλιξη της αυτοματοποίησης», αναφέρεται στην έκθεση.

Κοιτάζοντας στο μέλλον, οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν ποιες θέσεις εργασίας θα πρέπει να καταλαμβάνονται αποκλειστικά από ανθρώπους - παραδείγματος χάριν η φροντίδα των νεογνών. Ανάμεσα στα επαγγέλματα που θεωρούνται πιο πιθανό να εξαφανιστούν είναι αυτά των λογιστών, των δικαστικών γραμματέων και των «υπαλλήλων γραφείου των φορολογικών αρχών».

Ο παραδοσιακός χώρος εργασίας φαίνεται ότι αποσυντίθεται, αναφέρεται στην έκθεση, αφού στο μέλλον θα υπάρχουν περισσότεροι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, άλλοι που θα δουλεύουν εξ αποστάσεως, ενώ θα επικρατεί ένα θολό τοπίο μεταξύ του επαγγελματικού και του προσωπικού χρόνου. Όπως καταλήγει η έκθεση, ο χώρος εργασίας μπορεί εντέλει στο μέλλον να εξυπηρετεί μόνο τον σκοπό της διατήρησης της κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των εργαζομένων.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εργασιακό Νομοσχέδιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, σε 16 απαντήσεις12:35ΗΠΑ: Κυκλοφοριακό χάος προκάλεσε…ένα γουρούνι 12:22Θεσσαλονίκη: Αμάξια λαμπάδιασαν …μέσα σε πιλοτή12:07Σοκ στη Λίβερπουλ: Σκοτώθηκε ο Ντιόγκο Ζότα11:52Αττική: Διέλευση μαχητικών αεροσκαφών11:39Υπό έλεγχο η φωτιά στον Αρχάγγελο Λακωνίας11:25Χανιά – εργατικό ατύχημα: Οικοδόμος έπεσε από ύψος 7 μέτρων11:10Φωτιά στην Λακωνία: Μήνυμα εκκένωσης από το 11210:55Θεσσαλονίκη: 15χρονοι επιτέθηκαν και αποπειράθηκαν να ληστέψουν συνομήλικο τους10:42Κηφισός: Μποτιλιάρισμα 13 χιλιομέτρων μετά από τροχαίο10:28Πέμπτη 3 Ιουλίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:15Φωτιά στην Ιεράπετρα – τελευταία εξέλιξη: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν10:01Φωτιά στην Χαλκιδική: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Βουρβουρού09:48Μαρινάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Κυβέρνηση έχει το πολιτικό θάρρος να παραδεχτεί ότι απέτυχε09:34Σπάτα: Μετέφεραν ναρκωτικά μέσω…δερμάτων βοειδών (εικόνες)09:20Φορολογικές δηλώσεις: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή τους09:05Νετανιάχου: Ορκίστηκε να εξαλείψει τη Χαμάς08:51Θεσσαλονίκη: Φωτιά ξέσπασε σε μονοκατοικία08:35Καλιφόρνια: Έκρηξη σε αποθήκη πυροτεχνημάτων08:17Επίδομα ενοικίου: Οι κυρώσεις για όσους υποβάλλουν ανακριβή στοιχεία08:03
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο