LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /ΓενικάΔημοσίευση: 09 Μαρτίου 2017 08:36

Ανήσυχος ο Τραμπ για την παραβίαση δεδομένων της CIA

Τις αυστηρότερες των ποινών θα αντιμετωπίζουν όσοι παραβιάζουν τα συστήματα ασφαλείας και τα διαρρέουν στον Τύπο. Οι απαντήσεις των τεχνολογικών εταιρειών. 

CIA - WIKILEAKS

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι «εξαιρετικά ανήσυχος» για την παραβίαση της ασφάλειας στη CIA που επέτρεψε στον ιστότοπο WikiLeaks να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση πληροφοριών για το λογισμικό και τις μεθόδους για να διεξάγει κυβερνοεπιθέσεις και εισβολές σε διάφορα συστήματα, τόνισε ο Λευκός Οίκος.

Ο Σον Σπάισερ, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, τόνισε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο πως η κυβέρνηση Τραμπ θα είναι εξαιρετικά αυστηρή έναντι όσων διαρρέουν σε Μέσα Ενημέρωσης διαβαθμισμένες πληροφορίες.

«Όποιος διαρρέει διαβαθμισμένες πληροφορίες θα αντιμετωπίζει την αυστηρότερη τιμωρία του νόμου. Θα καταδιώξουμε αυτούς που διαρρέουν διαβαθμισμένες πληροφορίες. Θα τους διώκουμε με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα του νόμου», επέμεινε ο Σπάισερ.

Τα χιλιάδες έγγραφα τα οποία καταδεικνύουν ότι η CIA υποκλέπτει προϊόντα τεχνολογίας προκειμένου να συγκεντρώνει πληροφορίεςαποκαλύπτουν ότι η αμερικανική μυστική υπηρεσία  διατηρεί την ικανότητα να διεισδύει σε καταναλωτικές συσκευές, όπως smartphones που τρέχουν στα λειτουργικά iOS και Android, Mac και Windows υπολογιστές, ακόμα και «έξυπνες» τηλεοράσεις από μεγάλους κατασκευαστές όπως η Samsung, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η διαρροή, με την ονομασία “Vault 7”, δείχνει ότι η υπηρεσία διατηρεί τις τεχνικές ικανότητες να χακάρει όσες περισσότερες συσκευές μπορεί.

Τα τρωτά σημεία που περιγράφονται στα χιλιάδες έγγραφα έρχονται σε ποικίλες μορφές και μεγέθη. Ορισμένα περιγράφουν μια επίθεση η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναλάβει τον έλεγχο παλαιότερων iPhones και είχε ανακαλυφθεί από ερευνητές ασφαλείας που με τη σειρά τους την είχαν δημοσιοποιήσει προκειμένου να ενθαρρύνουν τις εταιρείες τεχνολογίας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Σε άλλα έγγραφα αναφέρεται μία ευπάθεια η οποία αναλαμβάνει τον έλεγχο κινητών τηλεφώνων που τρέχουν στο λειτουργικό Android, εκμεταλλευόμενη παλαιότερες εκδόσεις του Chrome.

Όπως ήταν φυσικό πολλές τεχνολογικές εταιρείες έσπευσαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τις εν λόγω αποκαλύψεις. Σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι η ανακοίνωση της Apple ήταν η πιο λεπτομερής, λέγοντας ότι η εταιρεία είχε ήδη διορθώσει ορισμένες από τις ευπάθειες που απαριθμούνται στα έγγραφα.

iPhone 8 - γυαλί - Apple

«Η τεχνολογία που είναι ενσωματωμένη στα σημερινά iPhone αποτελεί την καλύτερη διαθέσιμη ασφάλεια δεδομένων για τους καταναλωτές και εργαζόμαστε διαρκώς προκειμένου να παραμείνει έτσι. Τα προϊόντα και το λογισμικό μας έχουν σχεδιαστεί ώστε οι καταναλωτές να λαμβάνουν συχνά και άμεσα τις ενημερώσεις ασφαλείας, με σχεδόν το 80% των χρηστών να διαθέτουν την τελευταία έκδοση του λειτουργικού μας συστήματος», αναφέρει η Apple στην ανακοίνωσή της.

«Παρά το γεγονός ότι η αρχική μας ανάλυση δείχνει ότι πολλά από τα τρωτά σημεία που διέρρευσαν σήμερα έχουν ήδη διορθωθεί στις τελευταίες εκδόσεις του iOS, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε άμεσα και τις λοιπές ευπάθειες που αναφέρονται. Πάντα προτρέπουμε τους πελάτες μας να εγκαθιστούν την πιο πρόσφατη έκδοση του iOS ώστε οι συσκευές τους να διαθέτουν την πιο ενημερωμένη έκδοση ασφάλειας», καταλήγει η ανακοίνωση της Apple.

Samsung - λογότυπο

Από την πλευρά της η Samsung, η σειρά τηλεοράσεων F8000 της οποίας φαίνεται ότι έχει παραβιαστεί από την CIA, ήταν πιο σύντομη στην ανακοίνωσή της.

«Η προστασία του απορρήτου των καταναλωτών καθώς και η ασφάλεια των συσκευών μας αποτελούν μέγιστη προτεραιότητα στη Samsung», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Είμαστε ενήμεροι για τις εν λόγω αναφορές και εξετάζουμε το θέμα».

AP - Microsoft - Global Exchange

Από τα έγγραφα που διέρρευσαν φαίνεται επίσης ότι η CIA είχε αναπτύξει κακόβουλο λογισμικό με σκοπό να στοχοποιήσει υπολογιστές που τρέχουν στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft.  «Έχουμε ενημερωθεί σχετικά με τις αναφορές και διερευνούμε την υπόθεση», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. 

Google - αναζήτηση

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, η Google αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τις αναφορές ότι η CIA ήταν σε θέση να «διεισδύσει, να μολύνει και να αναλάβει τον έλεγχο» κινητών τηλεφώνων που τρέχουν στο Android.

Ομοίως, το Ίδρυμα Linux δεν έχει προβεί σε οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η μυστική υπηρεσία είχε δημιουργήσει «συστήματα επίθεσης και ελέγχου», τα οποία μπορούσαν να εισβάλουν σε υπολογιστές που βασίζονται στο λογισμικό Linux.

CIA - μυστική υπηρεσία

Μέχρι στιγμής η CIA δεν έχει επιβεβαιώσει ή απορρίψει εάν τα έγγραφα που διέρρευσαν είναι πραγματικά. Ωστόσο, ένας από τους πρώην αρχηγούς της υπηρεσίας εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με την υπόθεση.

«Εάν όσα διάβασα αληθεύουν, τότε αυτή αποτελεί μία από τις πιο επιζήμιες διαρροές από άποψη τακτικής, τεχνικών, διαδικασιών και εργαλείων που χρησιμοποιούνται από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών για τη διεξαγωγή νόμιμων εξωτερικών ερευνών», δήλωσε στο BBC ο πρώην αρχηγός της CIA Μάικλ Χέιντεν. «Με άλλα λόγια, η διαρροή αυτή έκανε τη χώρα μου και τους φίλους της χώρας μου λιγότερο ασφαλείς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παρά τις δηλώσεις του Χέιντεν, ειδικός σε θέματα ασφάλειας δήλωσε ότι το γεγονός ότι η CIA στοχοποιεί μία τόσο ευρεία γκάμα τεχνολογικών συσκευών δεν αποτελεί έκπληξη.

«Το σημαντικό σε αυτή την υπόθεση δεν είναι ότι η CIA χακάρει τους πολίτες. Φυσικά και το κάνει. Οι φορολογούμενοι θα ενοχλούνταν εάν κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε», δήλωσε ο Νίκολας Γουίβερ, ερευνητής ασφαλείας του Διεθνούς Ινστιτούτου Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η δουλειά της CIA, στο κάτω κάτω, είναι να συλλέγει πληροφορίες και ενώ η κυρίαρχη αρμοδιότητά της είναι η συλλογή πληροφοριών που σχετίζονται με τους ανθρώπους, τα συστήματα χάκινγκ αλληλεπιδρούν συνεργικά με τη συλλογή αυτή», δήλωσε ο ίδιος. 

«Η πραγματική είδηση εδώ είναι ότι κάποιος κατάφερε να υπονομεύσει το άκρως απόρρητο περιβάλλον της CIA, να εκμαιεύσει ένα μεγάλο όγκο υλικού και τώρα το διαρρέει στο κοινό», επεσήμανε.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα15:54Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την... στρατόσφαιρα! (βίντεο)15:40Γαλλία: Άντρας απειλεί να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)15:26“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία15:15Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35Ισραηλινή επίθεση - Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις14:22Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε πολυκατοικία (βίντεο)14:08“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην Ελλάδα13:57Κιμ Γιονγκ Ουν - “Φιλικός Πατέρας”: Το νέο τραγούδι αφιερωμένο στον Βορειοκορεάτη ηγέτη (βίντεο)13:44Γάζα: Το Κατάρ θα επανεξετάσει τον ρόλο μεσολαβητή για εκεχειρία13:31Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχους13:18Νίσυρος: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που φέρονται να έπεσαν θύματα του αρχαιοφύλακα13:05Φυλακές Κορυδαλλού: Δεκάδες κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν στα κελιά (βίντεο)12:51Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας12:37Κικίλιας για κακοκαιρία: Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος12:24Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι12:10Πρόστιμα σε εταιρείες για πλασματικές εκπτώσεις11:56Μυτιλήνη: Ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε την πύλη εισόδου των Τούρκων τουριστών (εικόνες)11:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο