LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΑνακαλύψειςΔημοσίευση: 19 Φεβρουαρίου 2017 12:24

Ανακαλύφθηκαν μικρόβια ηλικίας 50 χιλιάδων ετών!

Οι μικροοργανισμοί-μαθουσάλες βρίσκονταν σε αδρανή κατάσταση, αλλά οι επιστήμονες τους ξαναζωντάνεψαν επί τόπου και στο εργαστήριο.

ΜΕΞΙΚΟ - ΣΠΗΛΑΙΑ - ΜΙΚΡΟΒΙΑ

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μέσα σε γιγάντιους κρυστάλλους των μεξικανικών σπηλαίων Νάϊκα μικροοργανισμούς που πιθανώς έχουν έως 50.000 ετών. Οι μικροοργανισμοί-μαθουσάλες βρίσκονταν σε αδρανή κατάσταση, αλλά οι επιστήμονες τους ξαναζωντάνεψαν επί τόπου και στο εργαστήριο. Η γενετική ανάλυσή τους έδειξε ότι είναι αρκετά διαφορετικοί από άλλους μικροοργανισμούς που ήδη υπάρχουν στις γενετικές βάσεις δεδομένων.

Η επιβίωση μορφών ζωής για τόσο καιρό και τόσο βαθιά στη γη δείχνει πόσο ικανή είναι η ζωή να προσαρμόζεται και στα πιο δύσκολα περιβάλλοντα, κάτι που μπορεί να συμβαίνει και σε άλλους πλανήτες. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανακάλυψη και η σχετική ανακοίνωση στη Βοστώνη, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (που εκδίδει και το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό "Science"), έγινε από τη δρα Πενέλοπε Μπόστον, τη νέα διευθύντρια του Ινστιτούτου Αστροβιολογίας της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το BBC και τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ».

Στα βαθιά σπήλαια Νάϊκα στο βόρειο Μεξικό, ψηλά όσο οι καθεδρικοί ναοί, τα οποία για πρώτη φορά άνοιξαν μεταλλωρύχοι πριν από ένα αιώνα περίπου, αλλά πλέον τα έχουν εγκαταλείψει, η θερμοκρασία φθάνει τους 40 έως 60 βαθμούς Κελσίου, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλη υγρασία και απόλυτο σκοτάδι. Για να ζήσουν τα ακραιόφιλα μικρόβια, καθώς δεν υπάρχει φως, πρέπει να περιορισθούν σε χημειοσύνθεση, δηλαδή να παράγουν την αναγκαία γι' αυτά ενέργεια μέσω χημικών αντιδράσεων με τα πετρώματα μέσα στα οποία είναι εγκλεισμένα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το «σπίτι» τους είναι θεαματικοί κρύσταλλοι από γύψο, μήκους αρκετών μέτρων.

Οι επιστήμονες -που δεν άντεχαν να μείνουν μέσα στα σπήλαια για παραπάνω από 20 λεπτά κάθε φορά λόγω της αφόρητης ζέστης- κατάφεραν να τρυπήσουν αυτούς τους κρυστάλλους και να πάρουν δείγματα από το εσωτερικό τους, όπου βρήκαν 40 διαφορετικά είδη βακτηρίων, ιών και μιας άλλης ξεχωριστής κατηγορίας μικροοργανισμών, των αρχαίων. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω εργαστηριακές μελέτες και η σχετική επιστημονική δημοσίευση σε περιοδικό. Οι περισσότεροι αστροβιολόγοι υποπτεύονται ότι αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες και δορυφόρους, αυτή θα επιβιώνει κάτω από την επιφάνεια, με χημειοσυνθετικό τρόπο, όπως τα μεξικανικά μικρόβια, κυρίως για να προστατευθούν από την ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία.

Στο παρελθόν, άλλοι επιστήμονες ισχυρίσθηκαν ότι ανακάλυψαν σε άλλες ακραίες συνθήκες (πάγου και αλατιού) μικροοργανισμούς που μπορεί να έχουν ηλικία έως μισού εκατομμυρίων ετών.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μαρινάκης στο "Πρωινό": Μου έχουν ευχηθεί "μακάρι Τέμπη"14:02ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού13:48Χρυσοχοΐδης: Μόνιμα στην Κρήτη το Ελληνικό FBI - Τέλος οι μπαλωθιές13:35Βορίζια: Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες της ΕΛΑΣ – Τα τελευταία στοιχεία13:21Τέμπη: Ξεκίνησε η δίκη για τις καθυστερήσεις υλοποίησης της σύμβασης 717 13:08Υπουργός Ενέργειας ΗΠΑ από Ζάππειο: Μαζί θα εξαλείψουμε το ρωσικό φυσικό αέριο12:54Βόλος: Άνδρας κατέβασε το παντελόνι του μπροστά σε 16χρονη μέσα σε λεωφορείο12:40Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις για παράνομες εξορύξεις σε περιοχή NATURA12:26Βορίδης – Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Η τεχνική λύση είναι διοικητική πρακτική που εφαρμόζεται από το 201512:13Χρυσοχοΐδης: Δεν θα κάνουν κουμάντο την Κρήτη οι τοπικές μαφίες και οι νταήδες11:59Ζάππειο: Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία για το αμερικανικό LNG11:45Ελλάδα – ΗΠΑ: Συμφωνία οικονομικής συνεργασίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη11:31Αγρίνιο: Ηλικιωμένος βρέθηκε μαχαιρωμένος μέσα στο σπίτι του11:17Μαραθώνας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο λόγω διεξαγωγής λαμπαδηδρομίας11:03Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάροχος ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη 10:49Παρασκευή 7 Νοεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:35Νέα επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο – Έρχονται τοπικές βροχές και καταιγίδες10:21ΑΠΘ: 16χρονος απείλησε φοιτητή με μαχαίρι, μέσα στο κυλικείο10:07Βόλος: Ποινή φυλάκισης σε 61χρονη stalker που είχε γίνει ο “εφιάλτης” 68χρονης09:53Τροχαίο δυστύχημα στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας: Μία νεκρή και δύο τραυματίες09:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο