LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΓενικάΔημοσίευση: 03 Φεβρουαρίου 2017 22:55

Πετάει το αυτοκίνητο; Το Vahana… πετάει!

Το ιπτάμενο όχημα της Airbus είναι εδώ έτοιμο να «σκίσει» τους ουρανούς, ταξιδεύοντας και βλέποντας τα υπόλοιπα οχήματα από «ψηλά».

Ιπτάμενο αυτοκίνητο - Vahana

Αυτόματο, ηλεκτρικό και - κυρίως - ιπτάμενο: αυτό είναι το αυτοκίνητο του μέλλοντος. Και, τουλάχιστον σύμφωνα με τους εμπνευστές του, αυτό το μέλλον δεν είναι και τόσο μακριά. Αντιθέτως, είναι πάρα πολύ κοντά: έως το τέλος του χρόνου, δηλώνει η κατασκευαστική ομάδα που εργάζονται πυρετωδώς στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας, θα έχουν αρχίσει οι πρώτες δοκιμές.

Το όχημα αυτό που θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας έχει ήδη όνομα - Vahana. Και έχει και στο πλευρό του τον ευρωπαϊκό κολοσσό των αιθέρων, την Airbus, χωρίς την υποστήριξη της οποίας το όνειρο των εμπνευστών του θα έμενε στα χαρτιά. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», η Airbus έχει πάρει το σχέδιο απολύτως στα σοβαρά. Ο εκτελεστικός της διευθυντής του ομίλου, Τομ Έντερς, κάνει λόγο για «εναέρια αστική κίνηση», ενώ δημιούργησε ένα ειδικό τμήμα, το Α3, το οποίο στελέχωσε με τα καλύτερα νέα μυαλά του κλάδου.

Από πού προκύπτει αυτή η πεποίθηση; Από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε μητροπόλεις όπως το Τόκιο, το Πεκίνο, το Σάο Πάολο και η Νέα Υόρκη. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να καταλάβει ότι η εναέρια κίνηση θα γίνει ανάγκη αλλά και ένας νέος κλάδος της οικονομίας με τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων. Το βρετανικό Centre for Economics and Business Research, για παράδειγμα, υπολογίζει ότι το 2030 οι Λονδρέζοι θα χάνουν εξαιτίας της κίνησης 35 εργάσιμες ημέρες τον χρόνο. Το ίδιο θα συμβεί φυσικά και στις υπόλοιπες μεγαλουπόλεις του πλανήτη.

«Πριν από εκατό χρόνια οι άνθρωποι στις πόλεις άρχισαν να μετακινούνται κάτω από την επιφάνεια της γης. Σήμερα διαθέτουμε την τεχνολογία για να μετακινούμαστε όχι στην επιφάνεια αλλά πάνω από αυτήν» δήλωνε ο εκτελεστικός διευθυντής της Airbus πριν από μερικές εβδομάδες. Η ευρωπαϊκή εταιρία είχε εξάλλου ανακοινώσει τον περασμένο Αύγουστο ότι σκόπευε να σχεδιάσει ιπτάμενα ταξί. Όπως αποδεικνύεται, σκόπευε να το κάνει αμέσως. Κι ένας από τους λόγους ήταν η ευφορία που προκάλεσε στον ευρωπαϊκό όμιλο η πώληση 731 νέων αεροσκαφών αντί ενός τιμήματος που θα φτάσει τα 104 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τον σχεδιαστή του Vahana, Τζακ Λόβερινγκ, η κατασκευή του ιπτάμενου οχήματος είναι πιο απλή απ' ό,τι μπορεί να φαίνεται. «Η τεχνητή ευφυΐα ενός οχήματος που κινείται χωρίς οδηγό, οφείλει να λαμβάνει υπόψη της πάρα πολλές παραμέτρους. Στον αέρα τα εμπόδια ήταν πολύ λιγότερα. Επεξεργαζόμαστε ένα σύστημα αεροδιαδρόμων πάνω από τις πόλεις με ζώνες απογείωσης και προσγείωσης σε στρατηγικά σημεία όπως είναι τα αεροδρόμια, οι σταθμοί και το κέντρο των πόλεων».

Πότε θα μοιάζουν οι πόλεις με ταινίες επιστημονικής φαντασίας; Σε δέκα χρόνια το πολύ, λένε οι ειδικοί. Γιατί δεν είναι μόνο το Valaha που ετοιμάζεται για απογείωση, πολλά ακόμη σχέδια βρίσκονται στα σκαριά. Και η γενική διεύθυνση μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ήδη αρχίσει να ετοιμάζεται γι' αυτή τη νέα και απολύτως φουτουριστική πραγματικότητα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αρκαδία: Φωτιά σε δασική έκταση στη Βεδουρίτσα18:02Ξάνθη: Εικόνες από το σημείο του μοιραίου δυστυχήματος – Ποιοι επέβαιναν στα οχήματα17:48Ντόναλντ Τραμπ: Μεγάλη τιμή που υποδεχόμαστε τόσους Ευρωπαίους ηγέτες17:34Ξάνθη: Έληξε η προσωρινή εκτροπή κυκλοφορίας των οχημάτων επί της Εγνατίας οδού Κομοτηνής – Ξάνθης17:20Ασπρόπυργος: Συνελήφθη 25χρονη στο σπίτι της οποίας εντοπίστηκαν πιστόλι, σπαθί και ξιφίδια17:06Σκοπιά Φαρσάλων: Πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο – Καταιγίδα έριξε τη θερμοκρασία κατά 13.5°C σε δύο ώρες16:52Σικελία: Γέφυρα καταρρέει ενώ τη διασχίζουν οχήματα (βίντεο)16:38Πάτρα: Συνελήφθη για εμπρησμό ο 21χρονος μάρτυρας υπεράσπισης του 25χρονου, για την πυρκαγιά στο Γηροκομείο16:24Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:10Γυναικοκτονία στο Χαλάνδρι - 28χρονος: Την σκότωσα επειδή με διέβαλε σε κοινούς γνωστούς15:56Σεισμός τώρα 4,1 Ρίχτερ στην Κρήτη15:43Πορτογαλία: Ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του15:29Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ΕΣΥ αλλάζει, γίνεται πιο ανθρώπινο και αποτελεσματικό15:15Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Καλό Πηγάδι Φωκίδας15:00Θεσσαλονίκη: 5χρονος υπέστη έγκαυμα σε παιχνίδι αναψυκτηρίου14:46Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι: Επίδειξη ισχύος στο Οβάλ Γραφείο14:32Τροχαίο δυστύχημα στην Ξάνθη: Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο σημείο14:18Ανατροπή ασθενοφόρου στο Γουδί: Πέθανε ο ασθενής που ήταν μέσα μετά από σύγκρουση με ΙΧ14:04Ξάνθη: Τρία άτομα απανθρακώθηκαν μετά από σύγκρουση φορτηγού με ΙΧ13:52Το WhatsApp ανακοίνωσε ότι η Μόσχα επιχειρεί να το μπλοκάρει13:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο