LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /Ανακαλύψεις /

Ανταρκτική

Δημοσίευση: 13 Οκτωβρίου 2016 10:42

Ανακαλύφθηκε απολίθωμα του αρχαιότερου φωνητικού οργάνου πουλιού

Χρονολογείται προ περίπου 66 έως 68 εκατατομμυρίων ετών, λίγο προτού εξαφανισθούν οι δεινόσαυροι. Ανήκε σε ένα πρόγονο των πουλιών που έμοιαζε με πάπια ή χήνα.

απολίθωμα - Vegavis - πουλί - Nature

Οι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν στην Ανταρκτική το αρχαιότερο απολίθωμα φωνητικού οργάνου (σύρριγγας) πουλιού που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Χρονολογείται προ περίπου 66 έως 68 εκατατομμυρίων ετών (λίγο προτού εξαφανισθούν οι δεινόσαυροι) και ανήκε σε ένα πρόγονο των πουλιών που έμοιαζε με πάπια ή χήνα.

Τα πουλιά είναι απόγονοι των δεινοσαύρων. Όμως το εν λόγω φωνητικό όργανο δεν έχει βρεθεί ποτέ έως τώρα σε δεινόσαυρους (ιπτάμενους ή μη) της ίδιας εποχής. Αυτό οδηγεί πλέον τους επιστήμονες σε τρεις εκτιμήσεις: ότι η σύριγξ (ή σύριγγα) εμφανίσθηκε σχετικά αργά στην εξέλιξη των πουλιών, ότι οι δεινόσαυροι δεν έβγαζαν κραυγές όπως τα σημερινά πουλιά και ότι μερικοί τουλάχιστον πρόγονοι των πουλιών έβγαζαν ήχους παρόμοιους με τους σημερινούς.

Η σύριγγα (το αντίστοιχο του λάρυγγα στα θηλαστικά), η οποία δεν περιέχει φωνητικές χορδές, βρίσκεται στη βάση της τραχείας, πριν τη διακλάδωσή της προς τους πνεύμονες, και επιτρέπει στα πουλιά να βγάζουν διάφορους ήχους. Αποτελείται από διαδοχικούς δακτυλίους από χόνδρο, καθώς και από μαλακούς μυικούς ιστούς που δονούνται.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Αργεντινή και την Κίνα, με επικεφαλής την Τζούλια Κλαρκ της Σχολής Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Τέξας-Όστιν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature".

Το απολίθωμα του πουλιού Vegavis iaai είχε ανακαλυφθεί από το 1992, από επιστήμονες του Ανταρκτικού Ινστιτούτου της Αργεντινής, στην ανταρκτική νήσο Βέγκα, αλλά μόλις πρόσφατα οι ερευνητές συνειδητοποίησαν περί τίνος επρόκειτο.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καιρός: Τοπικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή06:09Φόρτωσαν 50 κιλά χασίς στο αμάξι και... βγήκαν στην Εθνική Οδό23:59Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός: Η Βασίλισσα… μάδησε το τριφύλλι23:47Μητσοτάκης: Που ήταν οι “πατριώτες της φακής” όταν υπερασπιζόμασταν τον Έβρο23:35Θάνατος Σινουάρ: Οι αντιδράσεις και οι ελπίδες για συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων23:22ΣΥΡΙΖΑ: Στα πρόθυρα νέας διάσπασης το κόμμα23:08Αμβέρσα – Τσιτσιπάς: Δύσκολη νίκη και πρόκριση στους “8”22:55Διασύνδεση POS: Τα αποκαλυπτικά στοιχεία για την φοροδιαφυγή και τα πρόσθετα έσοδα22:41Μεσσηνία: Θανάσιμος τραυματισμός άντρα που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του22:28Αττικη: Εκτεταμένη νοθεία στα καύσιμα δείχνουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι22:14Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 10 ετών στον 40χρονο για το “ακέφαλο πτώμα”22:01Τροχαίο - Νέα Κίος: Εξαϋλώθηκε το αυτοκίνητο 38χρονης μητέρας 21:47Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τον καρκίνο του προστάτη21:34Βία ανηλίκων - Κρήτη: 16χρονος γρονθοκόπησε άγρια ανήλικο μέσα στο σχολείο21:21Επίδομα θέρμανσης: Αύξηση στα 1200 ευρώ - Μεγαλύτερο το ποσό για το ρεύμα21:07Κακλαμάνης κατά Σκυλακάκη για το Χρηματιστήριο Ενέργειας20:54Θεσσαλονίκη: Αποθήκη είχε χιλιάδες “μαϊμού” ρούχα (εικόνες)20:40Σινουάρ: O IDF επιβεβαίωσε τον θάνατό του20:27ΕΛΣΤΑΤ για ΑΕΠ: Αυξημένα κατά 5 δις ευρώ το 202320:13Κωνσταντινούπολη: Γυναίκα γέννησε μέσα σε αστικό λεωφορείο (βίντεο)19:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο