LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 01 Οκτωβρίου 2016 16:31

Τα περιστέρια… διαβάζουν!

Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας τα πτηνά εκπαιδεύτηκαν να αναγνωρίζουν έως 58 λέξεις.

AP - περιστέρι

Τα περιστέρια έχουν την ικανότητα να «διαβάζουν» και ίσως διαθέτουν υψηλότερη νοημοσύνη ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με νέα μελέτη διεθνούς ερευνητικής ομάδας, τα περιστέρια μπορούν να μάθουν να διακρίνουν πραγματικές λέξεις από τυχαία γράμματα στη σειρά, απλά κοιτάζοντας τους συνδυασμούς των γραμμάτων τους.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που αποδεικνύει ότι ένα μη πρωτεύον είδος διαθέτει τη λεγόμενη «ορθογραφική ικανότητα», δηλαδή την ικανότητα να αναγνωρίζει ένα τρισδιάστατο αντικείμενο που αντιπροσωπεύεται σε δύο διαστάσεις, όπως μία λέξη.

Στο πείραμα, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οτέιγκο στη Νέα Ζηλανδία και το Πανεπιστήμιο του Ρουρ στη  Γερμανία,  χρησιμοποιήθηκε μία ομάδα 18 περιστεριών, από τα οποία επιλέχθηκαν τα 4 πιο έξυπνα και εκπαιδεύτηκαν για διάστημα οκτώ μηνών.

Οι ερευνητές έστρεφαν ένα φως μέσα από τρεις τρύπες ώστε να τραβήξουν την προσοχή των πουλιών, και λίγο μετά παρουσίαζαν τρόφιμα σε ένα μικρό δίσκο. Αφού η διαδικασία ολοκληρώθηκε αρκετές φορές, τα περιστέρια έμαθαν τελικά ότι το φαγητό ακολουθεί την αναλαμπή του φωτός, προκαλώντας τα να ραμφίζουν το φως σε αναμονή για τροφή.

Τα περιστέρια εκπαιδεύτηκαν να ραμφίζουν λέξεις με τέσσερα γράμματα που εμφανίζονταν στις τρεις τρύπες ή να ραμφίζουν το σύμβολο ενός αστεριού όταν εμφανιζόταν μία μη-λέξη.

Η ομάδα προσέθετε λέξεις μία προς μία, και τα τέσσερα περιστέρια στο τέλος διέθεταν λεξιλόγια που κυμαίνονταν από 26 έως 58 λέξεις, καθώς και πάνω από 8.000 μη-λέξεις.

Για να διαπιστωθεί αν τα περιστέρια μάθαιναν να διακρίνουν πραγματικά λέξεις από μη-λέξεις και όχι ότι απλώς τις απομνημόνευαν, οι ερευνητές εισήγαγαν λέξεις που τα πουλιά δεν είχαν δει ποτέ πριν. Τα περιστέρια ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν ποιες ήταν οι νέες λέξεις, σε μεγάλο ποσοστό, εντοπίζοντας ζεύγη γραμμάτων όπως «ΕΝ» και «AL» που ήταν πιο πιθανό να αποτελούν κομμάτια λέξεων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Ντέμιαν Σκαρφ.

«Τα περιστέρια χωρίζονται εξελικτικά κατά 300 εκατομμύρια χρόνια από τον άνθρωπο και έχουν εντελώς διαφορετικές αρχιτεκτονικές εγκεφάλου, αλλά εμφανίζουν μια τέτοια δεξιότητα όπως η ορθογραφική επεξεργασία. Πρόκειται για κάτι εκπληκτικό», δήλωσε ο συνεπικεφαλής της μελέτης, Ονούρ Γκουντουρκούν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη υποδεικνύει ότι τα πουλιά είναι ιδανικά για χρήση σε μελέτες που επιδιώκουν να διερευνήσουν την εξελικτική προέλευση της ανθρώπινης γλώσσας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Daniel” και “Elias” - Μητσοτάκης: Πάνω από 3 δις το κόστος αποκατάστασης των ζημιών (εικόνες)Σήμερα 16:49 | Ειδήσεις

Για «κοστολογημένο και καλά μελετημένο σχέδιο ανάταξης των βασικών υποδομών της Θεσσαλίας» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός από το Μουζάκι

Δολοφονία Λυγγερίδη: Ποινική δίωξη για 28 αδικήματα στους συλληφθέντεςΣήμερα 15:10 | Ειδήσεις

Ποιες οι κατηγορίες που βαραίνουν τους συλληφθέντες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και ανήλικοι. 

Χατζηδάκης: Με νομοθετική ρύθμιση η μείωση των χρεώσεων με POS για συναλλαγές έως 10 ευρώΣήμερα 13:32 | Ειδήσεις

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις. Δεν θα δοθεί παράταση, είπε ο υπουργός

Ρέντης: Επεισοδιακή καταδίωξη μέχρι τα Πατήσια - Τραυματίστηκε αστυνομικόςΣήμερα 13:29 | Ειδήσεις

Πώς συνέβη η επεισοδιακή καταδίωξη που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό αστυνομικού της Ομάδας ΔΙΑΣ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τήλος: Εντοπίστηκαν δεκάδες παράτυποι μετανάστες σε παραλία17:56Θεσσαλονίκη: Καλλιεργούσε κάνναβη… μαζί με τον ανήλικο γιο του (βίντεο)17:43Άγιος Γεώργιος: Ο βίος, τα μαρτύρια και τα θαύματά του17:30ΟΣΕ: Νέο ΔΣ στον Οργανισμό17:16Καναδάς: Φλεγόμενο τρένο περνάει από το κέντρο του Λονδίνου στο Οντάριο (βίντεο)17:03Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 177 σημεία16:51Ανακάλυψη: Ο τάφος του Πλάτωνα εντοπίστηκε στην Ακαδημία Πλάτωνος16:38“The 2Night Show”: Βαλαβάνη και Άρχος στην παρέα της Τρίτης (εικόνες)16:25“Daniel” και “Elias” - Μητσοτάκης: Πάνω από 3 δις το κόστος αποκατάστασης των ζημιών (εικόνες)16:12“Daniel” - ΕΛΓΑ: Σήμερα η πληρωμή αποζημιώσεων 38,5 εκατ. ευρώ 15:58Δολοφονία Λυγγερίδη: Ποινική δίωξη για 28 αδικήματα στους συλληφθέντες 15:45Σεισμός στην Κρήτη15:31Ρέντης: Επεισοδιακή καταδίωξη μέχρι τα Πατήσια - Τραυματίστηκε αστυνομικός15:17“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης προσπαθεί να πλησιάσει την Άννα για τελευταία φορά (εικόνες)15:04Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου κρίνεται η κυβερνητική αλαζονεία όχι η πολιτική σταθερότητα 14:51Άγιος Νικόλαος: Φώναξε τον φίλο του στο σπίτι του και τον μαχαίρωσε14:38Σκρέκας για πασχαλινό τραπέζι: Πώς θα κινηθούν οι τιμές των τροφίμων 14:24“Ψυχοκόρες”: Εξελίξεις για τις τέσσερις αδερφές στο σημερινό επεισόδιο (βίντεο)14:11Οργισμένος επιβάτης βρίζει και χτυπά αεροσυνοδούς την ώρα της πτήσης (βίντεο)13:58Χατζηδάκης: Με νομοθετική ρύθμιση η μείωση των χρεώσεων με POS για συναλλαγές έως 10 ευρώ13:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο