LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /ΓενικάΔημοσίευση: 20 Σεπτεμβρίου 2016 07:15

Μικροαντικείμενα μετακινούνται μόνα τους... ακούγοντας μελωδίες!

Τα πρώτα σχετικά πειράματα μετακίνησης έγιναν από τον «πατέρα» της σύγχρονης ακουστικής Ernst Chladni, ο οποίος το 1787 πειραματιζόταν με την μετακίνηση άμμου πάνω σε ένα πιάτο δονούμενο από ήχους.

Μικρά αντικείμενα - πειράματα μετακίνησης - ήχος - ακουστική πηγή

Ερευνητές στη Φινλανδία κατάφεραν να ελέγχουν την κίνηση πολλών μικρών αντικειμένων, μετακινώντας τα πάνω σε μια επιφάνεια με τη χρήση μόνο μιας ακουστικής πηγής.

Παίζοντας ειδικές μελωδίες που είχε δημιουργήσει ένας υπολογιστής, οι επιστήμονες μπόρεσαν να κινούν προς διάφορες κατευθύνσεις ταυτόχρονα -και ανεξάρτητα το ένα από το άλλο- πολλαπλά αντικείμενα (έως έξι), που βρίσκονταν πάνω σε μια ακουστικά δονούμενη πλάκα.

Με αυτό τον τρόπο, για παράδειγμα, κατόρθωσαν να γράφουν εξ αποστάσεως λέξεις αποτελούμενες από μεταλλικά γράμματα. Τα μικρά μεταλλικά αντικείμενα «άκουγαν» τις μελωδίες και -όσο κι αν ακούγεται απίστευτο- σχημάτιζαν μόνα τους τις λέξεις!

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Άαλτο, με επικεφαλής τον Βίλε Λιιματάινεν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications". Στα πειράματά τους, εκτός από μεταλλικά αντικείμενα, χρησιμοποίησαν επίσης μικροσκοπικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα, σταγόνες νερού, σπόρους φυτών κ.α.

Μικρά αντικείμενα - πειράματα μετακίνησης - ήχος - ακουστική πηγή

Τα πρώτα σχετικά πειράματα έγιναν από τον «πατέρα» της σύγχρονης ακουστικής Ernst Chladni, ο οποίος το 1787 πειραματιζόταν με την μετακίνηση άμμου πάνω σε ένα πιάτο δονούμενο από ήχους.

Ανάλογα με τη συχνότητα των ήχων, οι κόκκοι άμμου κατευθύνονταν προς διάφορες θέσεις, εκ πρώτης όψεως τυχαίες.

Έκτοτε, όμως, η δυνατότητα ακουστικής «χειραγώγησης» έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου, με αποκορύφωμα τη νέα έρευνα, η οποία δείχνει πως είναι εφικτή η μετακίνηση πολλαπλών μικροαντικειμένων όχι προς τυχαίες αλλά προς ελεγχόμενες κατευθύνσεις, ανάλογα με τις μελωδίες και τις αντίστοιχες ακουστικές δονήσεις.

Μικρά αντικείμενα - πειράματα μετακίνησης - ήχος - ακουστική πηγή

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ονδούρα: Τεράστια ποσότητα κοκαΐνης βρέθηκε σε...βάρκες10:43Θεσσαλονίκη: Ληστές ATM αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω αναρμοδιότητας δικαστηρίου10:29Σωφρονιστικός συμμετείχε σε κύκλωμα που διακινούσε κινητά και ναρκωτικά σε φυλακή (εικόνες)10:16Χριστοφιλοπούλου για Μπελέρη: όσα λένε τα ακούω βερεσέ (βίντεο)10:02Γάζα: Μωρό γεννήθηκε με καισαρική από νεκρή μητέρα (εικόνες)09:49Φωτιά στη Σούδα κοντά στον Ναύσταθμο - Μήνυμα 112 στους κατοίκους (εικόνες)09:35Μαρινάκης: Με συμβολισμούς η υποψηφιότητα Μπελέρη09:24Δολοφονία Γιώργου Λυγγερίδη: Στον εισαγγελέα οι 67 συλληφθέντες (εικόνες)09:11ΗΠΑ για επίσκεψη Ερντογάν: Ρωτήστε την Άγκυρα αν υπάρχει αλλαγή σχεδίων08:58Χαλκιδική: Καρέ - καρέ η επίθεση με φτυάρι στον δημοτικό υπάλληλο (βίντεο) 08:44Μαλαισία: φονική σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων (βίντεο)08:30“The 2Night Show” - Χάρης Βεραμόν: οι εξαφανίσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο (βίντεο)08:17Θεσσαλονίκη - Καραμπόλα: Στρατιωτικό λεωφορείο και απορριμματοφόρο συγκρούστηκαν με 3 ΙΧ08:04Δολοφόνοι Λυγγερίδη: Τα καταφέραμε, έχουμε νεκρό αστυνομικό07:51Οι “illuminati” των ευρωψηφοδελτίων07:39“The 2Night Show” - Γιαννουδάκη: η “Αρχοντούλα” από τις “Ψυχοκόρες” και η βεντέτα (βίντεο)07:26Σητεία: Η “μαύρη χήρα” του καρδιολόγου καλείται να φύγει από την Κρήτη07:13Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε άσκηση “πυρηνικής αντεπίθεσης”07:01Λασίθι: Έκρυβαν ναρκωτικά και σύνεργα σε σπίτια και ΙΧ (εικόνες)06:48Εορτολόγιο - 23 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 06:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο