LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΓενικάΔημοσίευση: 03 Αυγούστου 2016 22:29

Φορητή συσκευή φτιάχνει φάρμακα ...επί τόπου!

Δείτε πώς λειτουργεί το νέο «μίνι» φορητό σύστημα παραγωγής βιοφαρμάκων.

Φάρμακα - χάπια

Γιατροί σε απομονωμένες περιοχές ή στο πεδίο της μάχης θα μπορούν μελλοντικά να αποκτούν άμεση πρόσβαση σε φάρμακα χάρη σε μια καινοτόμα φορητή συσκευή, η οποία παράγει μεμονωμένες δόσεις φαρμάκων κατά παραγγελία.

Η συσκευή χρησιμοποιεί μικροοργανισμούς (ζυμομύκητες) για να «γεννά» μικρές ποσότητες εμβολίων και άλλων βιολογικών φαρμάκων. Τα βιοφαρμακευτικά φάρμακα κανονικά παράγονται σε μεγάλες μονάδες, πράγμα που όμως καθιστά χρονοβόρα και δαπανηρή την μεταφορά τους σε μέρη όπου χρειάζονται επειγόντως.

Το νέο «μίνι» φορητό σύστημα παραγωγής βιοφαρμάκων αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, με χρηματοδότηση από την Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του αμερικανικού Πενταγώνου.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή βιολογικής μηχανικής Τιμ Λου, επικεφαλής της Ομάδας Συνθετικής Βιολογίας του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής του ΜΙΤ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications".

Συσκευή - παρασκευή - φάρμακα

«Φαντασθείτε ότι είστε στον 'Άρη ή σε μια μακρινή έρημο, χωρίς πρόσβαση σε ένα κανονικό φαρμακείο, αλλά μπορείτε να προγραμματίσετε τον ζυμομύκητα να παράγει αυτός επί τόπου τα φάρμακα που χρειάζεσθε», δήλωσε ο Λου.

Το σύστημα βασίζεται σε ένα στέλεχος μύκητα (Pischia pastoris), που μπορεί να προγραμματισθεί για την επιθυμητή παραγωγή φαρμάκων, μετά και από την κατάλληλη γενετική τροποποίηση που έχει προηγηθεί στο γονιδίωμά του.

Tα κύτταρα του μικροοργανισμού περιέχονται μέσα σε έναν μικροσκοπικό βιοαντιδραστήρα, ο οποίος περιέχει επίσης ένα «τσιπάκι». Η πυροδότηση της χημικής αντίδρασης για την παραγωγή του φαρμάκου γίνεται με τη διοχέτευση ενός υγρού μέσα στον βιοαντιδραστήρα, το οποίο αναμιγνύεται με τα κύτταρα του μικροοργανισμού.

Αν χρειάζεται να παραχθεί διαφορετικό φάρμακο, εισάγεται στη συσκευή ένα διαφορετικό υγρό. Προς το παρόν, χρειάζονται λιγότερες από 24 ώρες για να παραχθεί σχεδόν μια δόση φαρμάκου. Μέχρι τώρα, είναι δυνατό να παραχθούν δύο διαφορετικές θεραπευτικές πρωτεΐνες από το ίδιο στέλεχος του μύκητα.

Η όλη διαδικασία βρίσκεται σε φάση βελτιστοποίησης, ενώ και άλλες ερευνητικές ομάδες αναπτύσσουν παρεμφερείς μικρο-βιοαντιδραστήρες.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φόρτωσαν 50 κιλά χασίς στο αμάξι και... βγήκαν στην Εθνική Οδό23:59Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός: Η Βασίλισσα… μάδησε το τριφύλλι23:47Μητσοτάκης: Που ήταν οι “πατριώτες της φακής” όταν υπερασπιζόμασταν τον Έβρο23:35Θάνατος Σινουάρ: Οι αντιδράσεις και οι ελπίδες για συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων23:22ΣΥΡΙΖΑ: Στα πρόθυρα νέας διάσπασης το κόμμα23:08Αμβέρσα – Τσιτσιπάς: Δύσκολη νίκη και πρόκριση στους “8”22:55Διασύνδεση POS: Τα αποκαλυπτικά στοιχεία για την φοροδιαφυγή και τα πρόσθετα έσοδα22:41Μεσσηνία: Θανάσιμος τραυματισμός άντρα που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του22:28Αττικη: Εκτεταμένη νοθεία στα καύσιμα δείχνουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι22:14Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 10 ετών στον 40χρονο για το “ακέφαλο πτώμα”22:01Τροχαίο - Νέα Κίος: Εξαϋλώθηκε το αυτοκίνητο 38χρονης μητέρας 21:47Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τον καρκίνο του προστάτη21:34Βία ανηλίκων - Κρήτη: 16χρονος γρονθοκόπησε άγρια ανήλικο μέσα στο σχολείο21:21Επίδομα θέρμανσης: Αύξηση στα 1200 ευρώ - Μεγαλύτερο το ποσό για το ρεύμα21:07Κακλαμάνης κατά Σκυλακάκη για το Χρηματιστήριο Ενέργειας20:54Θεσσαλονίκη: Αποθήκη είχε χιλιάδες “μαϊμού” ρούχα (εικόνες)20:40Σινουάρ: O IDF επιβεβαίωσε τον θάνατό του20:27ΕΛΣΤΑΤ για ΑΕΠ: Αυξημένα κατά 5 δις ευρώ το 202320:13Κωνσταντινούπολη: Γυναίκα γέννησε μέσα σε αστικό λεωφορείο (βίντεο)19:59ΣΥΡΙΖΑ - Πολιτική Γραμματεία: Δεν αναβάλλεται το Συνέδριο19:46
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο