LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΓενικάΔημοσίευση: 08 Μαΐου 2016 13:59

Σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο τη Δευτέρα-Ορατό και από την Ελλάδα

Σπάνια διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο. Δείτε την ζωντανά μέσω τηλεσκοπίου Slooh στο internet…

ΝΑΣΑ - NASA - διάβαση του Ερμή - Ήλιος - The Mercury Transit

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου θα είναι ορατό και από την Ελλάδα ένα ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο: η διάβαση του μικρότερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Ερμή, μπροστά από τον ηλιακό δίσκο, καθώς η τροχιά του θα τον φέρει ακριβώς ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο. Ο Ερμής θα φαίνεται σαν μια σκούρα κουκίδα -το 1/150ό της διαμέτρου του Ήλιου- που θα διασχίζει αργά επί 7,5 περίπου ώρες τον ολοφώτεινο δίσκο του άστρου μας.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί το 2006, αλλά η διάβαση τότε δεν ήταν ορατή από την Ελλάδα. Θα ξανασυμβεί στις 11 Νοεμβρίου 2019, οπότε θα είναι ξανά ορατή από τη χώρα μας, ενώ η μεθεπόμενη διάβαση θα λάβει χώρα το 2032. Κατά μέσο όρο, μέσα σε έναν αιώνα συμβαίνουν 13 ή 14 διαβάσεις του Ερμή. Η πρώτη έγινε αντιληπτή από τον γάλλο αστρονόμο Πιέρ Κασεντί το 1631, δύο δεκαετίες μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η διάβαση της 9ης Μαΐου θα είναι ορατή από την Ελλάδα στο μεγαλύτερο μέρος της, όμως ο Ήλιος θα δύσει μια ώρα πριν τη λήξη του φαινομένου και έτσι δεν θα είναι δυνατό να παρατηρηθεί η έξοδος του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο.

Η «είσοδος» του πλανήτη στον Ήλιο αναμένεται να λάβει χώρα στις 14:12 (ώρα Ελλάδας), οπότε σε αυτή την πρώτη επαφή ο Ερμής θα εφάπτεται εξωτερικά του Ήλιου. Μετά από τρία λεπτά ο πλανήτης θα έχει εισέλθει πλέον ολόκληρος και θα εφάπτεται εσωτερικά στον ηλιακό δίσκο.

Κατά τις επόμενες έξι ώρες ο Ερμής θα φαίνεται να «διαβαίνει» τον ηλιακό δίσκο, φτάνοντας στο βαθύτερο σημείο της διάβασης στις 17:57. Το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 21:42, όταν πια ο Ήλιος θα έχει δύσει, οπότε το τέλος της διάβασης δεν θα είναι ορατό από την Ελλάδα. Το φαινόμενο θα είναι ορατό στην ολότητά του από τη Δυτική Ευρώπη, τη Δυτική Αφρική, καθώς επίσης την ανατολική Αμερική, Βόρεια και Νότια.

ΝΑΣΑ - NASA - διάβαση του Ερμή - Ήλιος - The Mercury Transit

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η παρατήρηση της διάβασης μπορεί να γίνει μόνο με ειδικά ηλιακά φίλτρα στα τηλεσκόπια ή στα κιάλια, όχι με γυμνά μάτια ή με απλά γυαλιά ηλίου. Η παρατεταμένη παρατήρηση του Ήλιου, ακόμη και όταν αυτός είναι χαμηλά στον ορίζοντα, είναι επικίνδυνη χωρίς ειδικά φίλτρα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος για σοβαρή και μόνιμη βλάβη στα μάτια, ακόμη και τύφλωση.

Ο Ερμής ολοκληρώνει μια πλήρη τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 88 μέρες (το έτος του) και περνάει ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο κάθε 116 μέρες. Όμως συνήθως ο πλανήτης φαίνεται κάτω ή πάνω από τον ηλιακό δίσκο και όχι μέσα σε αυτόν.

Επειδή ο Ερμής είναι ο κοντινότερος πλανήτης στον λαμπρό Ήλιο, κινούμενος σε απόσταση μόνο 46 έως 70 εκατ. χλμ. από αυτόν, είναι δύσκολο να μελετηθεί με τηλεσκόπια από τη Γη. Η θερμοκρασία στην επιφάνειά του κυμαίνεται από μείον 170 έως άνω των 400 βαθμών Κελσίου.

Περιστρέφεται τόσο αργά γύρω από τον άξονά του, που εμφανίζει την μοναδική ιδιομορφία η μέρα του (μία πλήρης περιστροφή του) να έχει διπλάσια διάρκεια από το έτος του (μια πλήρης περιφορά γύρω από τον Ήλιο). Είναι ένας πυκνός πλανήτης με μια «σιδερένια καρδιά» αναλογικά μεγαλύτερη από ό,τι ο πυρήνας από σίδηρο της Γης, ενώ η επιφάνειά του εμφανίζει έντονα ίχνη ηφαιστειακής δραστηριότητας.

ΝΑΣΑ - NASA - διάβαση του Ερμή - Ήλιος - The Mercury Transit

Μέχρι τώρα, δύο αποστολές της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έχουν επισκεφθεί τον πλανήτη: το σκάφος «Μάρινερ 10» τρεις φορές στη διετία 1974-75 και το «Μέσεντζερ» το 2011-15. Η αποστολή BepiColombo του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Διαστήματος (JAXA), που θα εκτοξευθεί το 2017 ή το 2018, θα φθάσει στον Ερμή το 2024.

Όποιος θέλει, μπορεί να παρακολουθήσει τη διάβαση του Ερμή διαδικτυακά μέσω του τηλεσκοπίου Slooh στη διεύθυνση: εδώ

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάμπλο Πικάσο: Ο τολμηρός και πρωτοπόρος καλλιτέχνης04:59Εορτολόγιο - 8 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα04:41Καιρός: Παγωνιά, χιόνια, βροχές και βοριάδες την Τρίτη04:25Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη04:06Μεξικό: Πολύνεκρη επίθεση σε κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών03:50ΠΟΕΣΥ - ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων την Τρίτη03:24Κυβέρνηση Τραμπ: Διατάχθηκε να φέρει πίσω μετανάστη που απέλασε στο Σαλβαδόρ02:56Σεισμός: Νέα στοιχεία για τη Σαντορίνη - Τα πρώτα ευρήματα του ΑΠΘ02:23Τραμπ: Η πώληση ενέργειας στην ΕΕ είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης01:59Γαλλία: Αλεξιπτωτιστής... προσγειώθηκε σε οροφή γηπέδου (βίντεο)01:38ΓΣΕΕ: 24ωρη γενική απεργία στις 9 Απριλίου01:15Κρήτη: Επιτέθηκε στον ψάλτη με σκεπάρνι και έβρισε την παπαδιά00:47Φεστιβάλ Καννών: Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο θα λάβει τιμητικό Χρυσό Φοίνικα00:23Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Χαμόγελο του Παιδού - "Υγιείς αφετηρίες, ελπιδοφόρο μέλλον"23:59Τραμπ για Ερντογάν: "Μου αρέσει, του αρέσω και αυτό τρελαίνει τα μέσα ενημέρωσης" 23:47Τραμπ: Έχουμε απευθείας συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα23:33Ελευθέριος Βενιζέλος: Χειροπέδες σε 43χρονο για κλοπές αποσκευών23:20Ζελένσκι: Ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ της Ρωσίας23:06Παρίσι: Φωτιά σε κέντρο διαλογής απορριμμάτων (βίντεο) 22:53Δασμοί: Η Κομισιόν προτείνει αντίμετρα ύψους 25% σε ορισμένα προϊόντα22:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο