Palo: Νατοϊκό μπλόκο σε Ρώσους και πρόσφυγες
Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην επιτήρηση-έλεγχο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στην περιοχή ανάμεσα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη καχυποψία από το ελληνικό διαδίκτυο. Οι διαχρονικές τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο έκαναν τα social media να αντιδράσουν εξαρχής στην ανακοίνωση της επιτήρησης του Αιγαίου.
Οι οντότητες ΝΑΤΟ και Τουρκίας κατέγραψαν σύμφωνα με τα στοιχεία του paloPro στο ελληνικό διαδίκτυο 20.962 συνολικές αναφορές για την χρονική περίοδο 18 – 23 Φεβρουαρίου. Το Τwitter αποδεικνύεται και στις δυο περιπτώσεις το κύριο σημείων έκφρασης των χρηστών του ελληνικού διαδικτύου. Τα συναισθήματα για το ΝΑΤΟ δίνουν ένα ελαφρύ προβάδισμα στα αρνητικά έναντι των ουδέτερων ενώ για την Τουρκία παρατηρούμε μια σαφή κυριαρχία των αρνητικών.
Θεματολογία
Η θεματολογία επικεντρώθηκε την υπό εξέταση χρονική περίοδο κυρίως σε αναφορές και σχόλια για το αν μπορεί να εφαρμοστεί η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο χωρίς να παραβιαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα.
Συγκεκριμένα:
•H Τουρκία υπονομεύει τη συμφωνία στο Αιγαίο αμφισβητώντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
•Τα «παιχνίδια» της Τουρκίας στο Αιγαίο προκαλούν αντιδράσεις.
•Η επιστολή του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου προς το γ.γ. του ΝΑΤΟ ζητάει από τη δύναμη του ΝΑΤΟ να μετακινηθεί ανατολικά των ελληνικών νησιών".
•Η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα ότι «εμείς είμαστε αυτοί που πάντα θέλαμε το ΝΑΤΟ να βλέπει "ιδίοις όμμασι" τη συμπεριφορά της Τουρκίας».
•H δήλωση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά ότι «μέσω του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνουν την επικυριαρχία τους στο Αιγαίο οι ΗΠΑ και η Γερμανία».
•Η ικανοποίηση του Ευρωπαϊκό Συμβούλιου για την απόφαση του ΝΑΤΟ να βοηθήσει στην αναγνώριση, παρακολούθηση και επιτήρηση των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο.
Συμπεράσματα
Τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία του paloPro μας δείχνουν ότι ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη ήταν και παραμένει καχύποπτη για το ρολο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τους εξής λόγους:
(α) ότι θεωρεί ότι ο στόχος της Τουρκίας είναι η συνδιαχείριση του Αιγαίου και ότι βρήκε την ευκαιρία να το κάνει υπό τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.
(β) εξαιτίας της κυριαρχούσας αντίληψης που ότι η Ατλαντική Συμμαχία πότε δεν υποστήριζε τα ελληνικά συμφέροντα.
(γ) εξαιτίας της επαναφοράς της μνήμης του επεισοδίου των Ιμίων με αφορμή την πρόσφατη πρώτη του ελικοπτέρου και τον άδικο θάνατο των τριών αξιωματικών του πολεμικού μας ναυτικού. Η συναισθηματική φόρτιση της ελληνικής διαδικτυακής γνώμης αποτέλεσε ένα επιπλέον αρνητικό παράγοντα για ΝΑΤΟ – Τουρκία.
(δ) ότι τα social media ήταν αντίθετα στην απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να δεχτεί από κοινού με την Τουρκία τον έλεγχο του ΝΑΤΟ στον Αιγαίο
(ε) ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ δεν θα μπορέσει να αποτρέψει τις ροές των προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα
Όμως κάποιοι συνειδητοποιημένοι χρήστες των social media προχωράνε ένα βήμα πιο πέρα την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και το συνδέουν με ένα νέο «ψυχρό πόλεμο» ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Η ανάπτυξη Νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο θα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει την κάθοδο ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο.
Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία paloPro.