LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /Γενικά /

Philae

Δημοσίευση: 18 Νοεμβρίου 2014 19:00

Βρήκε το μυστικό της ζωής στον κομήτη

Το ρομποτικό όχημα Φίλαι ανίχνευσε οργανικά μόρια που περιέχουν άνθρακα στην επιφάνεια του κομήτη.

Philae - Rosetta - P67 - Κομήτης

Το ρομπότ Φίλαι ανίχνευσε οργανικά μόρια που περιέχουν άνθρακα, τη βάση της ζωής στη Γη, πριν εξαντληθεί η μπαταρία του και πέσει σε «νάρκη», ανακοίνωσαν Γερμανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, δεν είναι ακόμη σαφές αν μεταξύ αυτών των μορίων περιλαμβάνονται και σύνθετες ενώσεις, σαν αυτές που σχηματίζουν τις πρωτεΐνες.

Ένας από τους βασικούς στόχους της αποστολής στον κομήτη «Τσούρι» ήταν να διαπιστωθεί εάν ενώσεις άνθρακα και, μέσω αυτών, η ζωή, μπορεί να έφτασαν στη Γη από κάποιον κομήτη.

Το μικρό ρομπότ προσεδαφίστηκε στον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο -όπως είναι το πλήρες όνομά του- μετά από ταξίδι δέκα ετών στο διάστημα πάνω στο διαστημικό σκάφος Rosetta, με αποστολή να βρει στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκαν οι πλανήτες και, ενδεχομένως, πώς εμφανίστηκε η ζωή. Ολοκλήρωσε την 57ωρη αποστολή του στην επιφάνεια του κομήτη τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, αφού έστειλε στους επιστήμονες δεδομένα από τα πειράματα που διεξήγαγε.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι κομήτες χρονολογούνται από την εποχή της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος και σε αυτούς έχουν διατηρηθεί οργανικά μόρια, σαν να επρόκειτο για «κάψουλες του χρόνου».

Το σύστημα ανάλυσης αερίων COSAC του Φίλαι κατάφερε να «μυρίσει» την ατμόσφαιρα του κομήτη και να εντοπίσει τα πρώτα οργανικά μόρια, ανέφερε το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR). Το ρομπότ τρύπησε και την επιφάνεια του κομήτη, αναζητώντας πάντα οργανικά μόρια, όμως είναι ακόμη άγνωστο αν κατάφερε τελικά να μεταφέρει ένα δείγμα στο COSAC για ανάλυση.

Το εργαλείο MUPUS με το οποίο ήταν εφοδιασμένο το ρομπότ και το οποίο μετρά την πυκνότητα και τις θερμικές και μηχανικές ιδιότητες της επιφάνειας του κομήτη έδειξε εξάλλου ότι η επιφάνειά του Τσούρι δεν ήταν τόσο μαλακή όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Ένας αισθητήρας που επρόκειτο να βυθιστεί σε βάθος 40 εκατοστών στην επιφάνεια του κομήτη δεν τα κατάφερε τελικά.

Το DLR υποθέτει ότι αφού πέρασε ένα στρώμα σκόνης πάχους 10-20 εκατοστών, ο αισθητήρας χτύπησε σε ένα άλλο υλικό, σκληρό σαν πάγο. «Εκπλαγήκαμε. Δεν περιμέναμε τόσο σκληρό πάγο στο έδαφος», είπε ο Τίλμαν Σπον, ο επικεφαλής της ομάδας MUPUS του DLR.

Ο Σπον σημείωσε ότι το MUPUS μπορεί να λειτουργήσει ξανά εφόσον φτάσει αρκετό ηλιακό φως στο Φίλαι για να φορτίσουν οι μπαταρίες του, κάτι που οι επιστήμονες ελπίζουν να συμβεί όταν ο κομήτης πλησιάσει στον ήλιο.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο Ράιαν Γκόσλινγκ πρωταγωνιστής σε μια νέα ταινία Star Wars23:59Η S&P αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο23:46Μεγάλη Παρασκευή - Επιτάφιος: Με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε η περιφορά σε όλη την Ελλάδα (εικόνες)23:33Αρτέμιδα: “Βιαστικό” μωράκι γεννήθηκε σε ασθενοφόρο! (εικόνες)23:19Συρία: Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος στη Δαμασκό, πρώτη επίσκεψη σε 16 χρόνια23:04Η αιμορροφιλία22:50Serie A: Στοπ στους βραδινούς αγώνες υψηλού κινδύνου22:36Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Το αναστάσιμο μήνυμά του για το Πάσχα22:21Εξωτερική Πολιτική: "Σταθερά, Τολμηρά, Μπροστά"22:07Tραμπ σε Ρωσία - Ουκρανία: Κανείς δεν με κοροϊδεύει, προσπαθώ να βοηθήσω21:53Smart Cities: Το μέλλον είναι εδώ για μια καλύτερη ζωή!21:39Βεγγαλικά και κροτίδες το Πάσχα: Συμβουλές για να προστατέψετε τα κατοικίδιά σας (βίντεο)21:25Missing Alert: 14χρονη στην Πάτρα βρέθηκε και λίγες ώρες αργότερα εξαφανίστηκε ξανα 21:11Μεγάλη Παρασκευή - Επιτάφιος: Στιγμές προσευχής και λύτρωσης (βίντεο)20:57Τουρνουά Βαρκελώνης: Ο Τσιτσιπάς εγκατέλειψε κι αποκλείστηκε20:44Μεγάλο Σάββατο: Αίθριος καιρός, με λίγες τοπικές βροχές20:30ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο αποπομπής του προέδρου της FED20:15Μεγάλη Παρασκευή: Τα έθιμα ανά την Ελλάδα (βίντεο)20:00Ομαλοποιήθηκε η κίνηση - Πόσα οχήματα έφυγαν από την Αττική;19:45Κίνα: Ρομπότ τριγυρνάει στους δρόμους της πόλης και αλληλεπιδρά με τον κόσμο19:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο