LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /Γενικά /

ESA

Δημοσίευση: 12 Νοεμβρίου 2014 23:30

Τα πρώτα προβλήματα για τη διαστημική αποστολή στον κομήτη

Εκφράζονται φόβοι ότι το ρομπότ δεν έχει στερεωθεί σωστά στην επιφάνεια του κομήτη, απ’ όπου έστειλε ήδη την πρώτη εικόνα.

Κομήτης - 67P - CHURYUMOV - GERASIMENKO - Φίλαι

Το μικρό ρομπότ Philae (Φίλαι) ενδέχεται να μην έχει στερεωθεί σωστά στον κομήτη «Τσούρι», καθώς ο ειδικά σχεδιασμένος μηχανισμός του πιθανόν δεν λειτούργησε όπως προβλεπόταν, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ), λίγες ώρες μετά την προσεδάφιση στον κομήτη, που αποτελεί ιστορική πρώτη.

«Έχουμε ενδείξεις ότι τα καμάκια (σ.σ. ο μηχανισμός στερέωσης στην επιφάνεια του κομήτη) μπορεί να μην έχουν ενεργοποιηθεί, κάτι που σημαίνει ότι βρισκόμαστε πάνω σε κινούμενη ύλη, δεν έχουμε σταθεροποιηθεί», δήλωσε ο Στέφαν Ούλαμεκ, ένας από τους υπεύθυνος της αποστολής του μικρού ρομπότ.

«Πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση», πρόσθεσε, μιλώντας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Ντάρμστατ της Γερμανίας. «Δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε και πώς έχουμε προσεδαφιστεί», εξήγησε. «Δεν καταλαβαίνουμε ακόμη πραγματικά τι συνέβη. Θα ξέρουμε πιο πολλά αύριο το πρωί». Οι αυξομειώσεις των ραδιοσημάτων υποδεικνύουν ότι το Φίλαι πιθανόν προσεδαφίστηκε σε ένα «αμμώδες» τμήμα του κομήτη, αναπήδησε και προσεδαφίστηκε ξανά.

Το Φίλαι, το οποίο πήρε το όνομά του από ένα νησάκι στο Νείλο, προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko λίγο μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδας, επτά ώρες αφού αφέθηκε από το σκάφος Rosetta, σε απόσταση μισού δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη.

Οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονταν στο κέντρο ελέγχου ξέσπασαν σε ζητωκραυγές όταν το μικρό ρομπότ έστειλε το πρώτο σήμα από τον προορισμό του. «Είμαστε πάνω στον κομήτη!», είπε ο Αντρέα Ακομάτζο, ο επικεφαλής της επιχείρησης. Ο γενικός διευθυντής του ΕΟΔ Ζαν-Ζακ Ντορντέν χαιρέτισε την εξέλιξη κάνοντας λόγο περί ενός «τεράστιου βήματος για τον ανθρώπινο πολιτισμό».

Αργότερα, ο Ντορντέν εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την εξέλιξη της αποστολής. «Έχουμε σύνδεση με το Φίλαι, και λειτουργεί... αφού έχουμε ραδιοσύνδεση και ενέργεια, μπορούμε να συλλέξουμε δεδομένα». Το ρομπότ έστειλε λίγο αργότερα και την πρώτη φωτογραφία από την επιφάνεια του κομήτη.

Κομήτης - 67P - CHURYUMOV - GERASIMENKO - Φίλαι

Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος, η NASA, χαιρέτισε την προσεδάφιση κάνοντας λόγο για ένα σπουδαίο «βήμα προόδου» στην εξερεύνηση του διαστήματος. «Συγχαίρουμε τον ΕΟΔ για την επιτυχία του», ανέφερε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η NASA.

Η προσεδάφιση -και γενικότερα η αποστολή αυτή- σηματοδοτεί την είσοδο της Ευρώπης στην ελίτ σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος, πεδίο όπου έως τα τελευταία χρόνια κυριαρχούσαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, με την Κίνα να αναδύεται πρόσφατα ως ένας σημαντικός παράγοντας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε την προσεδάφιση του ρομπότ, κάνοντας λόγο για μια «νίκη για την Ευρώπη, για την πρόοδο και για την ανθρωπότητα». Αλλά η ευφορία για την προσεδάφιση μετριάστηκε από την ανησυχία το ρομπότ να μην έχει στερεωθεί όπως πρέπει στην επιφάνεια του κομήτη. «Όσο δεν είμαστε βέβαιοι πως έχει στερεωθεί σωστά, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το τρυπάνι (για τη συγκέντρωση δειγμάτων)», εξήγησε ο Γάλλος αστρονόμος Ζαν-Πιερ Λουμινέ.

Η αποστολή του διαστημοπλοίου Rosetta, που άρχισε το 2004 κι έχει κόστος €1 δισεκ., αποσκοπεί να χυθεί φως στην δημιουργία του σύμπαντος, πριν από 4,6 δισεκ. χρόνια. Οι κομήτες ανάγονται στη δημιουργία του ηλιακού συστήματος και, λόγω της χημικής σύνθεσής τους, μπορούν να αποκαλύψουν πολύτιμα δεδομένα για την προέλευση και την ιστορία του σύμπαντος στους επιστήμονες.

Μελετώντας τα δείγματα που θα συλλέξει το Φίλαι, για παράδειγμα, ο ΕΟΔ ελπίζει ότι θα δοθεί μια απάντηση στο ερώτημα εάν ήταν πράγματι οι κομήτες αυτοί που έφεραν το νερό στη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εύβοια: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε βράχο- Τραυματίστηκε γυναίκα (εικόνες)23:59Παναθηναϊκός - Γιόνας Βαλαντσιούνας: Ένα βήμα από τη συμφωνία, λένε οι Λιθουανοί23:47Φωτιά στην Ιεράπετρα: Δορυφορική εικόνα αποτυπώνει τις καμένες εκτάσεις23:34Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε κατάστημα που διεξάγονταν παράνομα τυχερά παιχνίδια23:20Φωτιά στην Ιεράπετρα: Ανείπωτη καταστροφή και η μάχη με τις αναζωπυρώσεις (εικόνες)23:06Μεξικό: Ο δήμαρχος μιας πόλης παντρεύτηκε έναν.... θηλυκό αλιγάτορα (βίντεο)22:52Αχαΐα: Οδηγός παραβίασε στοπ και συγκρούστηκε με υπηρεσιακό όχημα - Ακρωτηριάστηκε μία εργαζόμενη 22:38Χίος: Στο νοσοκομείο ανήλικοι μετά από κατανάλωση αλκοόλ - Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης22:23Μπόρχα Γκόμεθ: Νεκρός ο 20χρονος αθλητής κατά τη διάρκεια δοκιμών22:09Παναθηναϊκός: Αγόρασε από την Ίντερ το ποσοστό του Βαγιαννίδη21:55Φωτιές: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος την Παρασκευή (χάρτης)21:41Πέθανε ο Μάικλ Μάντσεν21:26Ραφήνα: Σε ύφεση η φωτιά - Παραμένουν σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις21:11Μουντιάλ Συλλόγων: Οι μεγάλες μάχες των προημιτελικών ζωντανά στον ANT1 και το antenna.gr20:57Κρήτη: Αυτοκίνητο εμβόλισε διανομέα που σταμάτησε σε διάβαση – Διέφυγε πετώντας πέτρες ο οδηγός (βίντεο)20:41Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν: Στο τραπέζι η επίλυση όλων των αμφιλεγόμενων θεμάτων20:27Φωτιά στον Καρδαμά: Κάηκαν τέσσερα στρέμματα αγροτικής έκτασης (εικόνες)20:11Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή19:57Παναθηναϊκός - Γκέιμπριελ: Θα κρατήσω αυτές τις αναμνήσεις μέσα μου για πάντα19:40Λαμία: Παρέσυρε δικυκλιστή και τον εγκατέλειψε - "Μη με μπλέξεις" φώναζε19:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο