LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /Γενικά /

Τρισδιάστατη εκτύπωση

Δημοσίευση: 21 Οκτωβρίου 2014 12:54

Εκτυπωτής τρισδιάστατων αντικειμένων δια χειρός 14χρονου μαθητή!

Εντυπωσιάζει με τις τεχνολογικές του ικανότητες ένας μαθητής Γυμνασίου από την Καβάλα. Ήδη έχει βραβευτεί για τις δημιουργίες του.

Δημήτρης Χατζής - 14χρονος εφευρέτης

Όταν πηγαίνεις στην Γ΄ γυμνασίου και κατασκευάζεις εκ του μηδενός ένα οικιακό εκτυπωτή τρισδιάστατων αντικειμένων, τι μπορεί να σου επιφυλάσσει το μέλλον; Ο μαθητής του 6ου Γυμνασίου Καβάλας Δημήτρης Χατζής απέσπασε το 2ο βραβείο του 5ου φεστιβάλ βιομηχανικής πληροφορικής με την κατασκευή  του αυτή. Το  φεστιβάλ συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας ΑΜΘ και ΤΕΙ ΑΜΘ.

Το πρώτο αντικείμενο που εκτύπωσε ήταν ένα κουτάλι από πλαστικό ABS το ίδιο υλικό από το οποίο φτιάχνονται και τα Lego. Το πρώτο αντικείμενο που «εκτύπωσε», το κουβαλάει μαζί του σαν φυλαχτό κι από τότε έχει εκτυπώσει ακόμη ένα γρανάζι, μια θήκη για μικροελεγκτή ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ είχε και τις πρώτες παραγγελίες από τους συμμαθητές του, θήκες για τα κινητά τους τηλέφωνα!

Ο Δημήτρης απόκτησε τον πρώτο του υπολογιστή στη ηλικία των 4,5 ετών κι όταν πήγαινε στην ΣΤ΄Δημοτικού άρχισε να ασχολείται με την ρομποτική κατασκευάζοντας αρχικά ένα βραχίονα. Μάλιστα για την  συμμετοχή του στο φεστιβάλ, είχε σκεφτεί να κατασκευάσει ένα βιονικό χέρι που θα ήταν προέκταση του δικού του χεριού. Το κόστος όμως για τα υλικά κατασκευής του ήταν απαγορευτικό καθώς όλα τα χρήματα που χρησιμοποίησε για το δημιούργημα του προήλθαν από το χαρτζιλίκι του.

Δημήτρης Χατζής - 14χρονος εφευρέτης

Σε δηλώσεις του ο νεαρός ανέφερε μεταξύ άλλων «Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια μέθοδος προσθετικής κατασκευής, στην οποία κατασκευάζονται αντικείμενα μέσω της διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλης στρώσης υλικών. Στην τρισδιάστατη εκτύπωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορου τύποι υλικού, κυρίως πολυμερή(είδος πλαστικής ύλης),που έχουν την δυνατότητα να εκτυπώνουν μοντέλα ή εξαρτήματα με διαφορετικές  μηχανικές και φυσικές ιδιότητες».

Τα πράγματα για τον Δημήτρη δεν ήρθαν καλά με ευκολία-όπως αναφέρει στο δημοσίευμα του ο Ελεύθερος Τύπος-χρειάστηκε να ξεπεράσει την απογοήτευση του από τις αρχικές αποτυχημένες προσπάθειες και να δουλέψει σκληρά για να βελτιώσει το λογισμικό του.

Ο νεαρός απόκτησε το χόμπι της ρομποτικής ορμώμενος από μια ταινία επιστημονικής φαντασίας που παρακολούθησε με τον πατέρα του και συνεχίζει να ασχολείται με το χόμπι του καθημερινά ανταλλάσοντας σκέψεις, ιδέες και γνώσεις με άλλους χρήστες στο διαδίκτυο.

Κι αν νιώσατε περηφάνια για τα κατορθώματα του μικρού Δημήτρη μπορείτε να προβληματιστείτε με την ειλημμένη απόφαση του να συνεχίσει τις σπουδές του στην Γερμανία μόλις τελειώσει το λύκειο, καθώς μιλάει άπταιστα γερμανικά μιας και η μητέρα του είναι μισή Γερμανίδα όπως λέει ο ίδιος.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ: Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι έπληξαν κεντρικές πολιτείες (εικόνες)08:09Παράνομα τραπεζοκαθίσματα – Δήμος Αθηναίων: Αισθητή αύξηση των εντολών απομάκρυνσης φέτος07:56Εορτολόγιο - Σάββατο του Λαζάρου 27 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:42Επίδομα γέννας: Πότε καταβάλλονται τα αναδρομικά για τα “παιδιά του 2023”07:29Χαλκίδα: Πέταξαν σκύλο στα σκουπίδια και του έβαλαν φωτιά07:15“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Μπαχαρικά, βότανα, μακροζωΐα και ευερέθιστο έντερο07:01Ισπανία - Ουκρανία: Επιβεβαιώνεται η παράδοση πυραύλων Patriot06:48“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο06:34Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον δεξαμενόπλοιων06:21Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες06:08Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο