Τρισδιάστατη εκτύπωση
Δημοσίευση: 21 Οκτωβρίου 2014 12:54Εκτυπωτής τρισδιάστατων αντικειμένων δια χειρός 14χρονου μαθητή!
Όταν πηγαίνεις στην Γ΄ γυμνασίου και κατασκευάζεις εκ του μηδενός ένα οικιακό εκτυπωτή τρισδιάστατων αντικειμένων, τι μπορεί να σου επιφυλάσσει το μέλλον; Ο μαθητής του 6ου Γυμνασίου Καβάλας Δημήτρης Χατζής απέσπασε το 2ο βραβείο του 5ου φεστιβάλ βιομηχανικής πληροφορικής με την κατασκευή του αυτή. Το φεστιβάλ συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας ΑΜΘ και ΤΕΙ ΑΜΘ.
Το πρώτο αντικείμενο που εκτύπωσε ήταν ένα κουτάλι από πλαστικό ABS το ίδιο υλικό από το οποίο φτιάχνονται και τα Lego. Το πρώτο αντικείμενο που «εκτύπωσε», το κουβαλάει μαζί του σαν φυλαχτό κι από τότε έχει εκτυπώσει ακόμη ένα γρανάζι, μια θήκη για μικροελεγκτή ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ είχε και τις πρώτες παραγγελίες από τους συμμαθητές του, θήκες για τα κινητά τους τηλέφωνα!
Ο Δημήτρης απόκτησε τον πρώτο του υπολογιστή στη ηλικία των 4,5 ετών κι όταν πήγαινε στην ΣΤ΄Δημοτικού άρχισε να ασχολείται με την ρομποτική κατασκευάζοντας αρχικά ένα βραχίονα. Μάλιστα για την συμμετοχή του στο φεστιβάλ, είχε σκεφτεί να κατασκευάσει ένα βιονικό χέρι που θα ήταν προέκταση του δικού του χεριού. Το κόστος όμως για τα υλικά κατασκευής του ήταν απαγορευτικό καθώς όλα τα χρήματα που χρησιμοποίησε για το δημιούργημα του προήλθαν από το χαρτζιλίκι του.
Σε δηλώσεις του ο νεαρός ανέφερε μεταξύ άλλων «Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια μέθοδος προσθετικής κατασκευής, στην οποία κατασκευάζονται αντικείμενα μέσω της διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλης στρώσης υλικών. Στην τρισδιάστατη εκτύπωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορου τύποι υλικού, κυρίως πολυμερή(είδος πλαστικής ύλης),που έχουν την δυνατότητα να εκτυπώνουν μοντέλα ή εξαρτήματα με διαφορετικές μηχανικές και φυσικές ιδιότητες».
Τα πράγματα για τον Δημήτρη δεν ήρθαν καλά με ευκολία-όπως αναφέρει στο δημοσίευμα του ο Ελεύθερος Τύπος-χρειάστηκε να ξεπεράσει την απογοήτευση του από τις αρχικές αποτυχημένες προσπάθειες και να δουλέψει σκληρά για να βελτιώσει το λογισμικό του.
Ο νεαρός απόκτησε το χόμπι της ρομποτικής ορμώμενος από μια ταινία επιστημονικής φαντασίας που παρακολούθησε με τον πατέρα του και συνεχίζει να ασχολείται με το χόμπι του καθημερινά ανταλλάσοντας σκέψεις, ιδέες και γνώσεις με άλλους χρήστες στο διαδίκτυο.
Κι αν νιώσατε περηφάνια για τα κατορθώματα του μικρού Δημήτρη μπορείτε να προβληματιστείτε με την ειλημμένη απόφαση του να συνεχίσει τις σπουδές του στην Γερμανία μόλις τελειώσει το λύκειο, καθώς μιλάει άπταιστα γερμανικά μιας και η μητέρα του είναι μισή Γερμανίδα όπως λέει ο ίδιος.