LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /Γενικά /

Τρισδιάστατη εκτύπωση

Δημοσίευση: 21 Οκτωβρίου 2014 12:54

Εκτυπωτής τρισδιάστατων αντικειμένων δια χειρός 14χρονου μαθητή!

Εντυπωσιάζει με τις τεχνολογικές του ικανότητες ένας μαθητής Γυμνασίου από την Καβάλα. Ήδη έχει βραβευτεί για τις δημιουργίες του.

Δημήτρης Χατζής - 14χρονος εφευρέτης

Όταν πηγαίνεις στην Γ΄ γυμνασίου και κατασκευάζεις εκ του μηδενός ένα οικιακό εκτυπωτή τρισδιάστατων αντικειμένων, τι μπορεί να σου επιφυλάσσει το μέλλον; Ο μαθητής του 6ου Γυμνασίου Καβάλας Δημήτρης Χατζής απέσπασε το 2ο βραβείο του 5ου φεστιβάλ βιομηχανικής πληροφορικής με την κατασκευή  του αυτή. Το  φεστιβάλ συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας ΑΜΘ και ΤΕΙ ΑΜΘ.

Το πρώτο αντικείμενο που εκτύπωσε ήταν ένα κουτάλι από πλαστικό ABS το ίδιο υλικό από το οποίο φτιάχνονται και τα Lego. Το πρώτο αντικείμενο που «εκτύπωσε», το κουβαλάει μαζί του σαν φυλαχτό κι από τότε έχει εκτυπώσει ακόμη ένα γρανάζι, μια θήκη για μικροελεγκτή ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ είχε και τις πρώτες παραγγελίες από τους συμμαθητές του, θήκες για τα κινητά τους τηλέφωνα!

Ο Δημήτρης απόκτησε τον πρώτο του υπολογιστή στη ηλικία των 4,5 ετών κι όταν πήγαινε στην ΣΤ΄Δημοτικού άρχισε να ασχολείται με την ρομποτική κατασκευάζοντας αρχικά ένα βραχίονα. Μάλιστα για την  συμμετοχή του στο φεστιβάλ, είχε σκεφτεί να κατασκευάσει ένα βιονικό χέρι που θα ήταν προέκταση του δικού του χεριού. Το κόστος όμως για τα υλικά κατασκευής του ήταν απαγορευτικό καθώς όλα τα χρήματα που χρησιμοποίησε για το δημιούργημα του προήλθαν από το χαρτζιλίκι του.

Δημήτρης Χατζής - 14χρονος εφευρέτης

Σε δηλώσεις του ο νεαρός ανέφερε μεταξύ άλλων «Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια μέθοδος προσθετικής κατασκευής, στην οποία κατασκευάζονται αντικείμενα μέσω της διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλης στρώσης υλικών. Στην τρισδιάστατη εκτύπωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορου τύποι υλικού, κυρίως πολυμερή(είδος πλαστικής ύλης),που έχουν την δυνατότητα να εκτυπώνουν μοντέλα ή εξαρτήματα με διαφορετικές  μηχανικές και φυσικές ιδιότητες».

Τα πράγματα για τον Δημήτρη δεν ήρθαν καλά με ευκολία-όπως αναφέρει στο δημοσίευμα του ο Ελεύθερος Τύπος-χρειάστηκε να ξεπεράσει την απογοήτευση του από τις αρχικές αποτυχημένες προσπάθειες και να δουλέψει σκληρά για να βελτιώσει το λογισμικό του.

Ο νεαρός απόκτησε το χόμπι της ρομποτικής ορμώμενος από μια ταινία επιστημονικής φαντασίας που παρακολούθησε με τον πατέρα του και συνεχίζει να ασχολείται με το χόμπι του καθημερινά ανταλλάσοντας σκέψεις, ιδέες και γνώσεις με άλλους χρήστες στο διαδίκτυο.

Κι αν νιώσατε περηφάνια για τα κατορθώματα του μικρού Δημήτρη μπορείτε να προβληματιστείτε με την ειλημμένη απόφαση του να συνεχίσει τις σπουδές του στην Γερμανία μόλις τελειώσει το λύκειο, καθώς μιλάει άπταιστα γερμανικά μιας και η μητέρα του είναι μισή Γερμανίδα όπως λέει ο ίδιος.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ακινητοποιήθηκε πλοίο λόγω βλάβης15:07Λάρισα: Γυναίκα έπεσε θύμα τσαντάκια και τραυματίστηκε14:54Κηφισός: Άνδρας μπλόκαρε την κυκλοφορία για να κάνει την ανάγκη του (βίντεο)14:40Μακρόν – Ερντογάν: Βάιραλ έγινε στα τουρκικά σόσιαλ μίντια η χειραψία των δύο προέδρων14:27Πέθανε ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς14:13Λαϊκό Νοσοκομείο: Μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη με χρήση ρομποτικού συστήματος14:00Φωτιά στη Ριτσώνα - Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής 13:46Βατικανό: Στη Νίκαια της Μικράς Ασίας η συνάντηση του νέου πάπα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη13:33Παναθηναϊκός: Το ποδοσφαιρικό «αντίο» στον Μπαρτ Σένκεφελντ: «Πράσινος φρουρός για πάντα»13:19Μαρινάκης: Η κυβέρνηση σχεδιάζει πολιτικές για ισχυρή ανάπτυξη που βελτιώνει τη ζωή των πολιτών13:06Γαλλία: Ναυάγιο στη Μάγχη12:52Eurovision: Η δημόσια τηλεόραση της Ισπανίας ζητά να γίνει έλεγχος του televoting για το 12αρι στο Ισραήλ12:38Σοβαρό τροχαίο στον Βόλο: Μεθυσμένος οδηγός συγκρούστηκε με διανομέα και εξαφανίστηκε12:25Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Ιερέας εκπαιδευμένος στις Πρώτες Βοήθειες, έσωσε τη ζωή παιδιού σε χωριό της Λήμνου12:11Δευτέρα 19 Μαϊου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας11:57Σεισμός στη Ζαχάρω Ηλείας11:43e- ΕΦΚΑ: Έναρξη υποβολής αιτήσεων για τη θερινή κατασκηνωτική περίοδο 202511:29Φωτιά στο Μαρκόπουλο - “Ήχησε” το 112 (εικόνες)11:15Στέφανος Τανιμανίδης: "Είμαι πρόσφυγας πρώτης γενιάς"11:02Μητσοτάκης για τη Γενοκτονία των Ποντίων: Μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία10:49
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο