LATEST NEWS
 
Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2014 /ΧρήσιμαΔημοσίευση: 04 Μαΐου 2014 11:43

Εκλογές 2014: Τα μυστικά για σταυρό, κάλπες και υποψηφίους

Περίπου 23.500 είναι τα εκλογικά τμήματα τα οποία θα «αναδείξουν» τους νέους τοπικούς «άρχοντες» σε 325 δήμους και 13 περιφέρειες.

Εκλογές - Παραβάν

Στις 18 και 25 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές που θα αναδείξουν τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια στους 325 δήμους της χώρας και στις 13 περιφέρειες, που στο εξής θα έχουν πενταετή θητεία.

Δημοτικές εκλογές

Η ανακήρυξη των συνδυασμών των υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 γίνεται από το Πρωτοδικείο, στο οποίο υποβλήθηκαν οι δηλώσεις των συνδυασμών, ως τις 3ης Μαΐου 2014.

Στις εκλογές αυτές ψηφίζουμε για ανάδειξη:

Δημάρχων

Δημοτικών συμβούλων

Συμβούλων δημοτικής κοινότητας

Συμβούλων τοπικής κοινότητας

Εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας.

Οι δημοτικές κοινότητες αφορούν τα παλαιά δημοτικά διαμερίσματα ή συγχωνευόμενους δήμους, ενώ οι τοπικές κοινότητες αφορούν συγχωνευόμενες παλαιές κοινότητες.

Οι εκλογές βάζουν σταυρό προτίμησης με στυλό μαύρης ή μπλε απόχρωσης δίπλα στο ονοματεπώνυμο του κάθε υποψηφίου, είτε δεξιά είτε αριστερά. Σταυρός προτίμησης που σημειώνεται με διαφορετικό τρόπο θεωρείται μη αποδεκτός και η εγκυρότητα του ψηφοδελτίου ελέγχεται. Στον υποψήφιο δήμαρχο δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης. Εάν όμως εκ παραδρομής μπει σταυρός, αυτό δεν συνιστά λόγο ακύρωσης του ψηφοδελτίου.

Στους δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια ο εκλογέας μπορεί να βάλει μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης.  Αν σε ένα ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι από τους προβλεπόμενους σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και προσμετράται υπέρ του συνδυασμού.

Στους δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να βάλει έναν ή περισσότερους σταυρούς προτίμησης, ανάλογα με τις έδρες της εκλογικής του περιφέρειας, σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής περιφέρειας, και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο όλων των άλλων εκλογικών περιφερειών. Επίσης, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του σε έναν ή δύο υποψηφίους του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και σε έναν υποψήφιο σύμβουλο ή εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας. 

Περιφερειακές εκλογές

Στις εκλογές αυτές η ψηφοφορία διεξάγεται για την ανάδειξη:

Περιφερειαρχών

Αντιπεριφερειαρχών

Περιφερειακών συμβούλων

Σταυρός προτίμησης μπαίνει μόνο για την επιλογή περιφερειακών συμβούλων της ενότητας στην οποία ανήκει ο ψηφοφόρος. Οι περιφερειακές ενότητες αφορούν τους νομούς κάθε περιφέρειας που εκπροσωπούνται στο περιφερειακό συμβούλιο ανάλογα με τον πληθυσμό που διαθέτουν. Ένας εκλογέας μπορεί να βάλει σταυρούς ανάλογα με τον αριθμό των εκλεγόμενων περιφερειακών συμβούλων.

 Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης διαμορφώνεται ως εξής: ένας σταυρός μπαίνει σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν 1-3 συμβούλους, μέχρι και δύο σταυροί σε περιφέρειες που εκλέγουν 4-7 συμβούλους, έως τρεις σταυροί σε περιφέρειες που εκλέγουν 8-12 συμβούλους και 4 σταυροί στις ενότητες που εκλέγονται από 13 συμβούλους και πάνω.

Επισημαίνεται ότι στον υποψήφιο περιφερειάρχη ή αντιπεριφερειάρχη δεν σημειώνεται  σταυρός προτίμησης, εάν όμως τεθεί σταυρός, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται για τον λόγο αυτό. Τη δεύτερη Κυριακή δεν χρειάζεται σταυρός προτίμησης.

Η μάχη για τους συμβούλους 

Για να αναδειχθεί ένας συνδυασμός ως πλειοψηφών και να εκλέξει δήμαρχο ή περιφερειάρχη θα πρέπει να λάβει το 50%+1 ψήφων. Οι έδρες του δημοτικού ή του περιφερειακού συμβούλου κατανέμονται στον επιτυχόντα συνδυασμό, σε αυτόν δηλαδή που έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων του δήμου, και στους επιλαχόντες συνδυασμούς. Εάν ένας συνδυασμός λάβει από την πρώτη Κυριακή μέχρι και 60%, τότε λαμβάνει τα 3/5 του συνολικού αριθμού των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου, ενώ τα υπόλοιπα 2/5 των εδρών κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των επιλαχόντων συνδυασμών.

Σε περίπτωση που ο επιτυχών συνδυασμός λάβει ποσοστό ψήφων μεγαλύτερο του 60% των έγκυρων ψηφοδελτίων, οι έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ όλων των συνδυασμών. Αν κανένας συνδυασμός δεν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, η εκλογή επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή ανάμεσα στους υποψήφιους δημάρχους ή περιφερειάρχες των δύο συνδυασμών που  έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

Κατανομή

Σε αυτήν την περίπτωση, οι μισές έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ όλων των συνδυασμών βάσει του αποτελέσματος της πρώτης εκλογής, ενώ οι υπόλοιπες έδρες κατανέμονται μεταξύ των δύο που θα συμμετέχουν στην επαναληπτική εκλογή, έτσι ώστε ο επιτυχών συνδυασμός να λάβει οπωσδήποτε τα 3/5 του συνολικού αριθμού των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου. Για παράδειγμα, σε δήμου έχει 31μελές δημοτικό συμβούλιο εάν ένας συνδυασμός κερδίσει το 50% των έγκυρων ψηφοδελτίων από την πρώτη Κυριακή, τότε θα λάβει 18 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο. Σε περίπτωση που η εκλογική μάχη οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, τότε θα κατανεμηθούν αναλογικά οι έδρες από την πρώτη Κυριακή και ο νικητής της δεύτερης Κυριακής θα καταλάβει τις 18 έδρες που αντιστοιχούν στα 3/5 του συμβουλίου.

Πόσους σταυρούς βάζουν οι ψηφοφόροι στην Περιφέρεια Αττικής

 

Περιφερειακή Ενότητα Αριθμός Περιφερειακών Συμβούλων Σταυροί
Βόρειου Τομέα Αθηνών 16 4
Δυτικού Τομέα Αθηνών 13 4
Νότιου Τομέα Αθηνών 14 4
Πειραιώς 12 3
Νήσων 2 1
Ανατολικής Αττικής 13 4
Δυτικής Αττικής 4 2
Κεντρικού Τομέα Αθηνών 27 4
Pοή στη κατηγορία: Πολιτική
ΗΠΑ: Πτήση για μαχητικό αεροπλάνο που ελέγχεται με τεχνητή νοημοσύνη (βίντεο)23:59Αγίου Πνεύματος: Πότε πέφτει το τριήμερο23:46Πάσχα - Τολό: Το κάψιμο του Ιούδα στην θάλασσα (εικόνες)23:32Γάζα - Χαμάς: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων και πιέσεις για εκεχειρία23:19Βόλος: Καρχαριοειδές 3,5 μέτρων “εγκλωβίστηκε” σε αγωγό ομβρίων (εικόνες)23:05Διαφραγματοκήλη: συχνές ερωτήσεις22:51Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι εντυπωσίασε στο Τιρκουάζ Χαλί της διοργάνωσης (εικόνες) 22:37Πάσχα - Μενίδι: Αδέσποτη σφαίρα τραυμάτισε άνδρα σε αυλή σπιτιού22:23ΗΠΑ - Euro 2024: Οδηγία για "αυξημένη προσοχή" των Αμερικανών στην Γερμανία22:10 “Ψυχοκόρες” - Sneak preview: Η προειδοποίηση του Τάσου στη Μαρίκα (βίντεο)21:56Καρδιοχειρουργική 2.0: εξατομικευμένη θεραπεία, νέες τομές και αποδόμηση μύθων21:42Πάσχα - Μητσοτάκης: Η Μαρέβα, το ποδήλατο και η... "χώνεψη" (εικόνες)21:29ΗΠΑ: Ιταλός φοιτητής θύμα αστυνομικής βίας (βίντεο)21:15Εύβοια: Το GPS αντί για την Κάρυστο τους “έστειλε” σε ρεματιά21:02Madonna - Rio de Janeiro: η μεγαλύτερη συναυλία της “βασίλισσας” (βίντεο)20:48Κτηματολόγιο: Σε ποιες περιοχές θα γίνονται ψηφιακά οι αιτήσεις20:35Μεταμόσχευση ήπατος: Η 23χρονη λήπτρια με δότη τον πατέρα της μιλά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)20:22Χώρισαν Τσιτσιπάς - Μπαντόσα: Η ανακοίνωση και η παράκληση20:08Θήβα: Μωρό μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο19:55Ισραήλ - Al Jazeera: Η αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου (βίντεο)19:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο