LATEST NEWS
 
Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2014 /ΧρήσιμαΔημοσίευση: 28 Απριλίου 2014 13:50

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για τις εκλογικές αναμετρήσεις

Χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογικών αναμετρήσεων.

Εκλογές- Κάλπη - Ψηφοδέλτιο - Ψήφος

Οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων διοίκησης των νέων ∆ήµων και των περιφερειών θα γίνουν την Κυριακή 18 Μαΐου 20141 και οι επαναληπτικές, όπου χρειαστεί, την επόµενη Κυριακή 25 Μαΐου 2014.

Με εγκυκλίους το υπουργείο Εσωτερικών παρέχει σε όλους τους ενδιαφερόμενους διευκρινίσεις, αλλά και απαραίτητες οδηγίες σχετικά µε τις κρίσιµες προθεσµίες και τη συναφή νοµοθεσία, ενώ περιλαµβάνονται παραδείγµατα εξαγωγής αποτελεσµάτων για πολλές περιπτώσεις πιθανών εκλογικών αναµετρήσεων.

Διαβάστε την εγκύκλιο για τις δημοτικές εκλογές

Η διενέργεια των δηµοτικών εκλογών θα γίνει, κατά το µεγαλύτερο µέρος τους, με τους ίδιους όρους, που διεξήχθησαν οι δηµοτικές εκλογές της 7ης Νοεµβρίου 2010.

Η αξιοσημείωτη διαφορά όμως είναι ότι διενεργούνται ταυτόχρονα µε την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των Ελλήνων µελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διαβάστε την εγκύκλιο για τις περιφερειακές εκλογές

Επιγραµµατικά οι νέες ρυθµίσεις που θα εφαρµοστούν κατά τις προσεχείς δηµοτικές εκλογές συνοψίζονται στα εξής:

α) Εξορθολογίζονται τα προβλεπόµενα κωλύµατα εκλογιµότητας και ασυµβίβαστα θέσης των αιρετών των ∆ήµων. Ειδικότερα, προς αυτόν το σκοπό, εισάγονται οι εξής νοµοθετικές µεταβολές ως προς τις εκλογές των πρωτοβάθµιων Ο.Τ.Α.:

i) Επεκτείνεται το κώλυµα εκλογιµότητας και ασυµβίβαστο στους προέδρους διοικητικών συµβουλίων δηµοτικών νοµικών προσώπων δηµοσίου δικαίου (µε εξαίρεση τα ιδρύµατα) και στους διευθύνοντες και εντεταλµένους συµβούλους και υπαλλήλους των νοµικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου των ∆ήµων, πλην των αστικών εταιρειών µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

ii) Επίσης, υφίσταται κώλυµα εκλογιµότητας και ασυµβίβαστο για τους διοικητές, υποδιοικητές, προέδρους διοικητικών συµβουλίων, διευθύνοντες ή εντεταλµένους συµβούλους των νοµικών προσώπων δηµοσίου δικαίου, των κρατικών νοµικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, των δηµοσίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άµεσα ή έµµεσα το ∆ηµόσιο µε διοικητική πράξη ή ως µέτοχος, οι οποίοι δεν είναι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης ή δεν έχουν εκλεγεί στα ανωτέρω αξιώµατα.

β) Επιµηκύνεται κατά ένα (1) έτος η θητεία των δηµοτικών αρχών, κατά συνέπεια η διάρκεια της επικείµενης δηµοτικής περιόδου ορίζεται εφεξής σε πέντε (5) έτη και η εγκατάσταση των αρχών που θα εκλεγούν θα γίνει την 1η Σεπτεµβρίου 2014, ενώ η θητεία τους θα λήξει την 31η Αυγούστου 2019.

γ) Σύµφωνα µε το άρθρο 4 του ν. 4244/ 2014 (Α’ 60) δεν έχουν δικαίωµα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι οι οµογενείς, οι νόµιµα διαµένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών, και οι πολίτες χωρών ΕΖΕΣ καθώς κρίθηκαν ως αντισυνταγµατικές οι διατάξεις των άρθρων 14επ του ν. 3838/ 2010.6.

Pοή στη κατηγορία: Πολιτική
ΗΠΑ: Πτήση για μαχητικό αεροπλάνο που ελέγχεται με τεχνητή νοημοσύνη (βίντεο)23:59Αγίου Πνεύματος: Πότε πέφτει το τριήμερο23:46Πάσχα - Τολό: Το κάψιμο του Ιούδα στην θάλασσα (εικόνες)23:32Γάζα - Χαμάς: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων και πιέσεις για εκεχειρία23:19Βόλος: Καρχαριοειδές 3,5 μέτρων “εγκλωβίστηκε” σε αγωγό ομβρίων (εικόνες)23:05Διαφραγματοκήλη: συχνές ερωτήσεις22:51Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι εντυπωσίασε στο Τιρκουάζ Χαλί της διοργάνωσης (εικόνες) 22:37Πάσχα - Μενίδι: Αδέσποτη σφαίρα τραυμάτισε άνδρα σε αυλή σπιτιού22:23ΗΠΑ - Euro 2024: Οδηγία για "αυξημένη προσοχή" των Αμερικανών στην Γερμανία22:10 “Ψυχοκόρες” - Sneak preview: Η προειδοποίηση του Τάσου στη Μαρίκα (βίντεο)21:56Καρδιοχειρουργική 2.0: εξατομικευμένη θεραπεία, νέες τομές και αποδόμηση μύθων21:42Πάσχα - Μητσοτάκης: Η Μαρέβα, το ποδήλατο και η... "χώνεψη" (εικόνες)21:29ΗΠΑ: Ιταλός φοιτητής θύμα αστυνομικής βίας (βίντεο)21:15Εύβοια: Το GPS αντί για την Κάρυστο τους “έστειλε” σε ρεματιά21:02Madonna - Rio de Janeiro: η μεγαλύτερη συναυλία της “βασίλισσας” (βίντεο)20:48Κτηματολόγιο: Σε ποιες περιοχές θα γίνονται ψηφιακά οι αιτήσεις20:35Μεταμόσχευση ήπατος: Η 23χρονη λήπτρια με δότη τον πατέρα της μιλά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)20:22Χώρισαν Τσιτσιπάς - Μπαντόσα: Η ανακοίνωση και η παράκληση20:08Θήβα: Μωρό μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο19:55Ισραήλ - Al Jazeera: Η αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου (βίντεο)19:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο