LATEST NEWS
 
Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2014 /Χρήσιμα /

Ευρωεκλογές και Περιφερειακές εκλογές

Δημοσίευση: 18 Φεβρουαρίου 2014 18:00

Αγώνας δρόμου στα κομματικά επιτελεία

Τρέχουν και δεν φτάνουν τα κομματικά επιτελεία, αλλά και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες όχι μόνο για να πείσουν τους ψηφοφόρους για τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, αλλά και για να καταρτίσουν τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών τους.

Εκλογές- Κάλπη - Ψηφοδέλτιο - Ψήφος

Παρότι μας χωρίζουν 3 μήνες από την εκλογή των Ευρωβουλευτών και των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι προθεσμίες για την υποβολή των ονομάτων όσων μπουν στη μάχη της κάλπης αρχίζουν να γίνονται πιεστικές.

Για τις Ευρωεκλογές η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των συνδυασμών στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου -μετά και την πρόσφατη τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή- είναι η 12η ημέρα μετά την προκήρυξη των εκλογών, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως τα κόμματα θα πρέπει να έχουν καταλήξει στα ονόματα των υποψηφίων Ευρωβουλευτών το αργότερο μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί από το πότε θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα προκηρύσσονται οι Ευρωεκλογές, κάτι που πρέπει να έχει γίνει το αργότερο έως τις 25 Απριλίου, δηλαδή 30 ημέρες πριν από τις ευρω-κάλπες την Κυριακή 25 Μαΐου.

Θα ακολουθήσει η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την πρόσφατη τροπολογία, 14 ημέρες μετά την προκήρυξη των ευρωεκλογών. Το αρμόδιο τμήμα είναι αυτό που θα κρίνει εάν υπάρχουν κωλύματα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία των κομμάτων και εκλογιμότητας των υποψηφίων στους συνδυασμούς.

Περισσότερο πιεστικές είναι οι ημερομηνίες για την κατάρτιση των συνδυασμών υποψηφίων για τις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές, καθώς ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις 18 Μαΐου, μία Κυριακή πριν τις Ευρωεκλογές. Παρότι πολλοί υποψήφιοι έχουν ήδη ανακοινώσει την απόφασή τους να δώσουν το «παρών», με βάση τα έως τώρα ισχύοντα θα πρέπει να υποβάλουν τους συνδυασμούς τους το αργότερο  20 ημέρες πριν τις εκλογές, δηλαδή στις 28 Απριλίου. Η δήλωση των συνδυασμών γίνεται στα οικεία Πρωτοδικεία, όπου σε δημόσια συνεδρίαση 15 ημέρες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών ανακηρύσσονται οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι.

 

Και μπορεί για κάποιους υποψήφιους, αλλά και για τους ψηφοφόρους ο χρόνος μέχρι την τελική υποβολή των ψηφοδελτίων να φαίνεται πολύς, ωστόσο οι εσωτερικές διεργασίες τόσο στο κομματικό επίπεδο, όσο στους κόλπους των αυτοδιοικητικών συνδυασμών έχουν πάρει φωτιά. Μέσα σε 10 εβδομάδες θα πρέπει να έχουν καταλήξει με μεγάλη προσοχή στα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών, καθώς μετά τις καταληκτικές ημερομηνίες ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να αποκλείσει και τις εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής στα πρόσωπα των υποψηφίων, καθώς κάποιοι μπορεί να επιλέξουν λίγο πριν από τις προθεσμίες να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να μπουν στην εκλογική μάχη κυριολεκτικά στο παραπέντε.

Pοή στη κατηγορία: Πολιτική
ΗΠΑ: Πτήση για μαχητικό αεροπλάνο που ελέγχεται με τεχνητή νοημοσύνη (βίντεο)23:59Αγίου Πνεύματος: Πότε πέφτει το τριήμερο23:46Πάσχα - Τολό: Το κάψιμο του Ιούδα στην θάλασσα (εικόνες)23:32Γάζα - Χαμάς: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων και πιέσεις για εκεχειρία23:19Βόλος: Καρχαριοειδές 3,5 μέτρων “εγκλωβίστηκε” σε αγωγό ομβρίων (εικόνες)23:05Διαφραγματοκήλη: συχνές ερωτήσεις22:51Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι εντυπωσίασε στο Τιρκουάζ Χαλί της διοργάνωσης (εικόνες) 22:37Πάσχα - Μενίδι: Αδέσποτη σφαίρα τραυμάτισε άνδρα σε αυλή σπιτιού22:23ΗΠΑ - Euro 2024: Οδηγία για "αυξημένη προσοχή" των Αμερικανών στην Γερμανία22:10 “Ψυχοκόρες” - Sneak preview: Η προειδοποίηση του Τάσου στη Μαρίκα (βίντεο)21:56Καρδιοχειρουργική 2.0: εξατομικευμένη θεραπεία, νέες τομές και αποδόμηση μύθων21:42Πάσχα - Μητσοτάκης: Η Μαρέβα, το ποδήλατο και η... "χώνεψη" (εικόνες)21:29ΗΠΑ: Ιταλός φοιτητής θύμα αστυνομικής βίας (βίντεο)21:15Εύβοια: Το GPS αντί για την Κάρυστο τους “έστειλε” σε ρεματιά21:02Madonna - Rio de Janeiro: η μεγαλύτερη συναυλία της “βασίλισσας” (βίντεο)20:48Κτηματολόγιο: Σε ποιες περιοχές θα γίνονται ψηφιακά οι αιτήσεις20:35Μεταμόσχευση ήπατος: Η 23χρονη λήπτρια με δότη τον πατέρα της μιλά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)20:22Χώρισαν Τσιτσιπάς - Μπαντόσα: Η ανακοίνωση και η παράκληση20:08Θήβα: Μωρό μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο19:55Ισραήλ - Al Jazeera: Η αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου (βίντεο)19:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο