LATEST NEWS
 
 
Mundial 2014 /EveryDay Life /

Εθνικές Ομάδες

Δημοσίευση: 06 Ιουλίου 2014 11:52

Η ιστορία πίσω από τη… φανέλα

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί γιατί η Ολλανδία φοράει πορτοκαλί και η Ιταλία μπλε φανέλες, αφού στις σημαίες τους δεν υπάρχουν αυτά τα χρώματα;

Αντρέα Πίρλο - Τόμας Μίλερ - Γουέσλει Σνάιντερ

Πίσω από τα χρώματα της φανέλας μιας ομάδας κρύβεται μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Παραδοσιακά οι εθνικές ομάδες ντύνονται στα.. εθνικά τους χρώματα, που συνήθως υπάρχουν και στις σημαίες τους. Τρανό παράδειγμα η εθνική Ελλάδος, με τους παίκτες μας να φορούν εμφανίσεις γαλανόλευκες, όπως και η σημαία μας.

Κανένας κανόνας όμως δεν είναι απαράβατος γι αυτό και δεν είναι λίγες οι ομάδες χωρών που «ντύνονται» με χρώματα τελείως διαφορετικά από αυτά που έχει η σημαία τους.

Γιατί φορούν πορτοκαλί οι παίκτες της Ολλανδίας;

Εθνική - Ολλανδίας - Γουέσλει Σνάιντερ

Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή της Ολλανδίας, των «Οράνιε», που παρατάσσονται στο γήπεδο με τις πορτοκαλί εμφανίσεις τους. Παρ όλο που στην ολλανδική σημαία δεν υπάρχει πουθενά το πορτοκαλί χρώμα, αφού οι ρίγες της έχουν χρώμα κόκκινο, λευκό και μπλε,   οι φανέλες των Ολλανδών ποδοσφαιριστών είναι παραδοσιακά πορτοκαλί… Τόσο παραδοσιακά δε, που έχει επικρατήσει ως παρατσούκλι της ομάδας το χρώμα της φανέλας τους, «Οράνιε»…

Πως προέκυψε όμως αυτό το χρώμα; Η απάντηση κρύβεται στα βάθη των αιώνων και συγκεκριμένα στον 16ο αιώνα, όταν η Ολλανδία διεκδίκησε και απέκτησε, μετά από 80 χρόνια την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

Ηγέτης των Ολλανδών ήταν ο Γουλιέλμος ο Σιωπηλός, ο οποίος θεωρείται «πατέρας» των Ολλανδών. Η πρώτη σημαία της Ολλανδίας προήλθε από το οικόσημο της οικογένειάς του, και ήταν ίδια με τη σημερινή, με τη διαφορά ότι η κόκκινη ρίγα ήταν… πορτοκαλί! Το πορτοκαλί χρώμα στην επίσημη τρίχρωμη σημαία της Ολλανδίας αντικαταστάθηκε από το κόκκινο στα μέσα του 19ο αιώνα. Η παράδοση λέει ότι η αλλαγή αυτή από πορτοκαλί σε κόκκινο έγινε κατά λάθος…

Γιατί οι Ιταλοί φοράνε μπλε;

Εθνική - Ιταλίας - Αντρέα Πίρλο

Στις εξαιρέσεις ανήκει και η Εθνική Ομάδα της Ιταλίας, που φοράει παραδοσιακά σκούρες μπλε φανέλες, αν και τα χρώματα της σημαίας της είναι το πράσινο, το λευκό και το κόκκινο.

Κι αυτό γιατί το βαθύ μπλε συμβολίζει το Azzurro Savoia (μπλε της Σαβοΐας), το χρώμα που συνδέεται με την βασιλική δυναστεία που το 1861 ένωσε τα κράτη της Ιταλίας σε ένα ενιαίο κράτος.  Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα Βασίλεια που ενώθηκαν για να σχηματίσουν την Ιταλία το 1860 ήταν κι αυτό της Σαρδηνίας. Ο βασιλιάς της Βίκτορ Εμανουέλε Α΄ ανακηρύχθηκε βασιλιάς ολόκληρης της Ιταλίας και διατήρησε το γαλάζιο χρώμα στη δικιά του σημαία. Δεδομένου ότι ο βασιλιάς ήταν επίτιμος πρόεδρος σε κάθε αθλητική ομοσπονδία οι ομάδες ντύθηκαν στα μπλε για να τον τιμήσουν κι αυτή η παράδοση δεν άλλαξε όταν έπαψε να υπάρχει στο γειτονικό μας κράτος η βασιλεία. Γι αυτό εξάλλου το παρατσούκλι της είναι squadra azzurra (μπλε ομάδα)

Γιατί κυριαρχεί το λευκό στη φανέλα της Γερμανίας; Κίτρινο, κόκκινο και μαύρο είναι τα χρώματα που κυριαρχούν στη σημαία της Γερμανίας, όμως η Nationalmannschaft έχει δανειστεί μόνο το μαύρο για τις εμφανίσεις της, όπου κυριαρχεί το λευκό.

Ωστόσο, και εδώ υπάρχει εξήγηση: Οι ασπρόμαυρες στολές προέρχονται από την ασπρόμαυρη σημαία της Πρωσίας, μια παράδοση που ξεκίνησε στις απαρχές του γερμανικού ποδοσφαίρου και συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες μας.

Η Πρωσία, ένα από τα βασίλεια που ενώθηκαν για να δημιουργηθεί η Γερμανία είχε ως παραδοσιακά χρώματα το μαύρο και το λευκό. Αυτά ήταν τα χρώματα του οίκου Χοεντσρόλεν , του οποίου μέλη ήταν οι «κάιζερ».

Επίσης, σε πολλά παιχνίδια τα Πάντσερ έχουν αγωνιστεί με πράσινες φανέλες και λευκά σορτσάκια, συμβολίζοντας τα χρώματα της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Η εξήγηση για τη χρυσοπράσινη φανέλα των «καγκουρό»

Εθνική - Αυστραλίας - Τιμ Κέιχιλ

Οι εθνικές ομάδες της Αυστραλίας ντύνονται με χρυσό και πράσινο, δύο χρώματα που δε θα βρει κανείς στη σημαία της χώρας.

Η εξήγηση εδώ είναι απλή: Αν και η σημαία της χώρας συμβολίζει τους δεσμούς της με τη Μεγάλη Βρετανία, και για αυτό είναι μπλε, τα εθνικά χρώματα της Αυστραλίας είναι το χρυσό και το πράσινο. Και, σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, η επιλογή των δύο αυτών χρωμάτων προέρχεται από το εθνικό λουλούδι της Αυστραλίας, την “Χρυσή Βέργα”, το οποίο είναι χρυσοπράσινο.

Οι… μπλε Ιάπωνες

Εθνική Ιαπωνίας

Λευκό και κόκκινο είναι τα εθνικά χρώματα της Ιαπωνίας, τουλάχιστον αυτά είναι αποτυπωμένα στη σημεία της. Παρόλα αυτά η εθνική της ομάδα ντύνεται στα… μπλε στα επίσημα παιχνίδια της.

Ούτε οι ίδιοι οι Ιάπωνες δεν ξέρουν καλά-καλά γιατί συμβαίνει αυτό, με την επικρατέστερη εκδοχή να υποστηρίζει ότι το μπλε χρώμα συμβολίζει τον ουρανό και τη θάλασσα του ιαπωνικού αρχιπελάγους.

Η λευκή Γκάνα

Από τις ομάδες που συμμετέχουν στο φετινό Μουντιάλ, υπάρχει μία ακόμα που μας προβληματίζει με το χρώμα της φανέλας της: Η Γκάνα, η πολύχρωμη σημαία της οποίας είναι μάλλον αταίριαστη με την ολόλευκη εμφάνισή της.

Οι Γκανέζοι θα μπορούσαν να διαλέξουν το κίτρινο, το κόκκινο, το πράσινο ή και το μαύρο της σημαίας τους, αντ αυτού όμως στα γήπεδα της Βραζιλίας τους απολαμβάνουμε με τις ολόλευκες φανέλες τους.

Και πάλι, σαφής εξήγηση δεν υπάρχει, όμως το πιθανότερο σενάριο αναφέρει ότι το λευκό χρώμα στους περισσότερους λαούς της Αφρικής, και στις περισσότερες από τις φυλές που αποτελούν τον λαό της Γκάνα, συμβολίζει τη χαρά και τη νίκη – και το ποδόσφαιρο συνδυάζεται με αυτές τις δύο έννοιες.

 

Στείλε το σχολιό σου
Για να καταχωρήσετε σχόλιο πρέπει να είσατε συνδεδεμένος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓερμανία ξανά, το σήκωσε μέσα στο Μαρακανά!Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014 00:36 | Mundial 2014

Με ένα εκπληκτικό γκολ του Γκέτσε στην παράταση (113΄), η Γερμανία λύγισε με 1-0 την Αργεντινή στο Μαρακανά και στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια για 4η φορά στην ιστορία της.

Σακίρα και Κάρλος Σαντάνα μάγεψαν στην τελετή λήξηςΚυριακή 13 Ιουλίου 2014 20:53 | Mundial 2014

Η Κολομβιανή τραγουδίστρια και ο βιρτουόζος της κιθάρας ξεσήκωσαν τα πλήθη στο θρυλικό Μαρακανά, πριν από τη σέντρα του τελικού. 

Ρώσος φαρσέρ ο οπαδός που εισέβαλε στον τελικό του ΜουντιάλΔευτέρα 14 Ιουλίου 2014 00:22 | Mundial 2014

Ο γνωστός Ρώσος φαρσέρ Βιτάλι Ζντοροβέτσκι ήταν ο οπαδός που εισέβαλε στον τελικό του Μουντιάλ κατά τη διάρκεια του αγώνα. 

Ένταση με διαδηλωτές έξω από το ΜαρακανάΚυριακή 13 Ιουλίου 2014 22:58 | Mundial 2014

Με δακρυγόνα διέλυσε η αστυνομία της Βραζιλίας πλήθος διαδηλωτών που επιχείρησαν να πλησιάσουν στο Μαρακανά λίγο πριν τον τελικό.

Pοή στη κατηγορία: Mundial 2014
 
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο