LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΝΑΣΣΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗΔημοσίευση: 01 Απριλίου 2024 10:40

Εμπρός…πίσω για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Γράφει η Φωτεινή Νάσσου, δημοσιογράφος του ΑΝΤ1 και Αντιδήμαρχος Μαρκοπούλου.

ΝΑΣΣΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ

Παρότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη την Ευρώπη, παραμένει ο θεσμός που συγκεντρώνει την υψηλότερη εμπιστοσύνη των πολιτών, κανένας δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι η διοικητική ανασυγκρότηση και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των Δήμων και γενικά του δημοσίου τομέα είναι μια αναγκαιότητα.

Και ενώ στα λόγια όλοι συμφωνούν, όταν έρχεται η ώρα των πράξεων προβάλλονται περίεργες αντιστάσεις, εμπόδια και πιέσεις, ώστε να μην αλλάζει τίποτε και να συνεχίσουμε να ζούμε σε εποχές που μας πάνε πίσω και όχι μπροστά.

Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας κρίσιμης πενταετίας. Θα κρίνει εν πολλοίς, αν οι πόλεις μας, μικρές και μεγάλες, τα νησιά μας, τα χωριά μας, θα μπορέσουν να μετασχηματιστούν, ώστε να ανταποκριθούν στις μεγάλες, σύγχρονες προκλήσεις των καιρών. Αν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα ανθεκτικό παρόν και ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Δεν μπορεί οι πόλεις μας να πνίγονται ή να καίγονται, να αλλάζουν χαρακτήρα, να τουριστικοποιούνται ή να ερημώνουν και μεγάλα κοινωνικά προβλήματα όπως αυτό της στέγασης, της ενεργειακής φτώχειας, της ασφάλειας, να παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις, λλά οι δημοτικές αρχές να είναι θεατές γιατί δεν έχουν «την αρμοδιότητα» να επέμβουν.

Μόνο με την οικονομική αυτοτέλεια οι Δήμοι θα μπορέσουν να σχεδιάζουν, να προγραμματίζουν και να υλοποιούν έργα και παράλληλα να ξεφύγουν από μικροέργα, ρουσφέτια και μικροπολιτική.

Είναι απαράδεκτο ο Δήμαρχος και ο κάθε υπεύθυνος αιρετός της Αυτοδιοίκησης να είναι «επαίτης» έξω από τα γραφεία των αρμοδίων Υπουργών, προκειμένου να διεκδικεί πόρους για την υλοποίηση του προγράμματος που έχει παρουσιάσει προεκλογικά στους πολίτες.

Εν κατακλείδι, οι σύγχρονοι Δήμοι που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με ορίζοντα το 2030 και το 2050, είναι έξυπνοι, βιώσιμοι, κλιματικά ουδέτεροι και ανθεκτικοί. Αναπτύσσουν μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό, που ξεπερνά κατά πολύ την εκάστοτε δημοτική θητεία, με στόχο όχι απλά και μόνο την επίτευξη οικονομικών στόχων, αλλά της ευημερίας κατοίκων, επιχειρήσεων και επισκεπτών. Εξ ου και αναπτύσσουν δράσεις για την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ σε τοπικό επίπεδο.

Στην κατεύθυνση αυτή οφείλουν να κάνουν σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές για την καλύτερη διαχείριση των πόρων, όπως η ενέργεια και το νερό, τη μείωση της κυκλοφορίας και της ρύπανσης, τους πράσινους τρόπους φωτισμού και θέρμανσης των κτηρίων. 

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Χαλάνδρι: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στην Εθνικής Αντιστάσεως21:46Ηράκλειο: Νεκρή μία γυναίκα σε τροχαίο21:33Πάσχα 2025: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Όλες οι αργίες της χρονιάς21:20Ηράκλειο: 22 χρόνια κάθειρξη σε 52χρονο νονό21:06ΠΑΣΟΚ: Παραπέμπεται η Μπατζελή στην Επιτροπή δεοντολογίας20:52Greek Basketball League: Το πρόγραμμα της προημιτελικής φάσης των πλέι οφ και των πλέι άουτ20:39Θεσσαλονίκη: Παιδάκι τραυματίστηκε με μαχαίρι στο πρόσωπο20:26Παιδική πορνογραφία - Europol: Εξαρθρώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα στον κόσμο20:12Ετοιμάζεται η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα (βίντεο)19:59Καιρός: Βροχές, μπόρες και βοριάδες την Πέμπτη19:45Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Η πρόθεση ψήφου, ο ανασχηματισμός και τα νέα πρόσωπα (εικόνες)19:30ΟΦΗ - Αστέρας Τρίπολης: Οι "Ομιλίτες" στον τελικό του Κυπέλλου19:20Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Τα Τέμπη, η “συγκάλυψη” και η στάση της αντιπολίτευσης (εικόνες)19:05Χανιά: Συνελήφθη 37χρονος φροντιστής ΑμεΑ18:52Βόλος: Στις φυλακές ο 61χρονος που θώπευε ανήλικες αθλήτριες18:36Βουλή - Εξοπλιστικά: Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη, ο θόλος και οι αντιδράσεις των κομμάτων (εικόνες)18:22Γαλλία - Λεπέν: Απειλές κατά της ζωής της δέχεται η δικαστής που της επέβαλε την ποινή 18:06Τέμπη: Απορρίφθηκε η μήνυση συγγενών κατά του εφέτη ανακριτή17:52ΗΠΑ: Ήττα Τραμπ και Μασκ στο Ουισκόνσιν17:38Θεσσαλονίκη: Γιατρός συνελήφθη για "φακελάκι"17:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο