LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΧΕΙΝΟΠΩΡΟΥ ΚΕΛΛΥΔημοσίευση: 27 Ιουλίου 2015 06:14

Ανήλικοι στο δρόμο για την Ευρώπη

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο πάνω από 4000 ασυνόδευτα παιδιά ηλικίας 10 έως 15 ετών διασχίζουν τα σύνορα σε αυτό το επικίνδυνο και αβέβαιο ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

ΧΕΙΝΟΠΩΡΟΥ ΚΕΛΛΥ

«Πιο μετανάστες από όλους!» θα πει η κυρά Μαρία που ζει σε ένα σπιτάκι απέναντι από το σταθμό λεωφορείων του Μολύβου, στα βόρεια της Λέσβου.

Κάθε πρωί βλέπει εκατοντάδες παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες να φτάνουν μούσκεμα. Ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Και μερικά… μόνα! Τα παρακολουθεί. Αν δει κάποιον ενήλικα να τα φροντίζει, ησυχάζει. Αν τα δει να κάθονται μόνα, την πιάνει πόνος. «Αυτά τα παιδιά, κορίτσι μου, είναι πιο μετανάστες από όλους, γιατί τα έχασαν όλα»!  

Αν και κουβαλούν λίγα χρόνια στην πλάτη τους, είναι σαν έχουν ζήσει ήδη πολλές ζωές. Ξέρουν τι σημαίνει χαμός, διωγμός, εγκλεισμός και φόβος. Έφυγαν από τα σπίτια τους μόνα για να φτάσουν στην πλούσια Ευρώπη, να εργαστούν και να βοηθήσουν τις φτωχές οικογένειές τους που έμειναν πίσω. Άλλα τα έδιωξαν οι δικοί τους, για να τα γλυτώσουν από τον πόλεμο. Και άλλα έμειναν μόνα γιατί οι δικοί τους χάθηκαν στο ταξίδι! Σε ναυάγια, από τα οποία τα ίδια σώθηκαν… και τώρα πρέπει να συνεχίσουν να περπατούν… είτε στο  πλευρό όσων με αφέλεια εμπιστευτούν, είτε απλώς να ακολουθήσουν το κύμα μετανάστευσης προς την Ευρώπη.  

 Στο σταθμό των λεωφορείων, στο Μόλυβο της Λέσβου, οι μικροί μοναχικοί ταξιδευτές ξεχωρίζουν. Ο Σαϊφάρι είναι μόλις 13ετών από το Αφγανιστάν. Είναι ο μόνος που χαμογελάει. Είναι περήφανος που απέδειξε στους μεγαλύτερους συνταξιδιώτες του ότι δεν θα φοβηθεί την θάλασσα, παρ ότι την έβλεπε για πρώτη φορά! Οι δικοί τους τον έστειλαν μόνο, ώστε όταν φτάσει Γερμανία να εργαστεί σκληρά, και έτσι να στείλει χρήματα πίσω! «Μα, είσαι μόλις 13, δεν μπορείς να εργαστείς» του εξηγούμε, καθώς εκείνο μας κοιτά με απορία. «Κανένα πρόβλημα» μας λέει με τα λιγοστά αγγλικά του.

Δίπλα του, έναν ακόμη παιδί, γύρω στα 14. Δεν μιλάει, παρά κοιτάει συνέχεις γύρω του, και πίσω του. Σφίγγει με αμηχανία ένα μπουκάλι με νερό τόσο δυνατά που νομίζεις ότι θα εκτιναχθεί το καπάκι. Το παιδί αυτό δεν είναι ούτε χαρούμενο, που γλύτωσε από το ελληνοτουρκικό θαλάσσιο πέρασμα με την υπερφορτωμένη βάρκα, ούτε περήφανο που κατάφερε να μην φοβηθεί. Αυτό το παιδί θέλει να λυγίσει, να ζητήσει βοήθεια, αλλά; έχει πολύ ταξίδι ακόμη μπροστά του! Οι μόνοι δικοί του άνθρωποι αυτή τη στιγμή είναι η κυρά Μαρία, η οποία - χωρίς να το γνωρίζει - τον παρακολουθεί με πόνο από απέναντι, και αυτό το μπουκάλι με το εμφιαλωμένο νερό, που το σφίγγει με όση μοναξιά μπορεί να κουβαλά ένας μικρός ασυνόδευτος ταξιδευτής!

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο πάνω από 4000 ασυνόδευτα παιδιά ηλικίας 10 έως 15ετών διασχίζουν τα σύνορα σε αυτό το επικίνδυνο και αβέβαιο ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Αριθμός που  στα σίγουρα αυξάνεται καθώς αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές. Τα περισσότερα από αυτά ξεκινούν από το Αφγανιστάν αλλά και από τη Συρία και το Πακιστάν. Τα τελευταία 4χρόνια μόλις 2000 παιδιά έχουν εντοπιστεί σε κέντρα κράτησης, και με την βοήθεια των εθελοντών της ΜΚΟ «Μετάδρασης» έχουν συνοδευτεί με ασφάλεια σε κοινωνικές δομές φιλοξενίας. Εκεί θα αναζητηθούν δρόμοι επανασύνδεσης με τις οικογένειές τους ή τρόποι προετοιμασίας για μια ομαλή ένταξη στην ελληνική κοινωνία μόλις ενηλικιωθούν. Θα μάθουν την γλώσσα, θα επιστρέψουν στο σχολείο, θα επιστρέψουν στην παιδική τους ηλικία.

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Μεσολόγγι: Ομόφωνα ένοχος ο κρεοπώλης για τη δολοφονία του Μπάμπη Κούτσικου 12:15Δίκη Φιλιππίδη - Εισαγγελέας: Απαλλαγή του ηθοποιού και για τη δεύτερη απόπειρα βιασμού11:59Αργολίδα: Κουκουλοφόροι ανατίναξαν ATM - Πυροβόλησαν τους αστυνομικούς για να γλιτώσουν (εικόνες) 11:45Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση θα κριθεί από το σύνολο του έργου της και όχι μόνο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ11:31Καισαριανή: Μηχανή "καρφώθηκε" σε φορτηγάκι - Σε κρίσιμη κατάσταση δύο άτομα στη ΜΕΘ (βίντεο)11:15Μέγαρα: 36χρονος άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε μητέρα, αδερφή και θείο10:50Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε αυτοκίνητο εντός υπογείου πάρκινγκ - Καταστράφηκε ολοσχερώς (εικόνες)10:32Ασπρόπυργος: Επεισοδιακή καταδίωξη τα ξημερώματα - Έγιναν δύο συλλήψεις 10:15Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 19χρονος που κατηγορείται ότι βίασε 15χρονη μέσα σε αυτοκίνητο 09:58Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Άνοιξε η πλατφόρμα - Όλη η διαδικασία09:41Λάρισα: Αδέσποτο σκυλί δάγκωσε 12χρονη - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (εικόνες)09:24Κρήτη: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση - Διακινούσε πυρχομαχικά (βίντεο)09:07Έρευνα ΑΝΤ1: "Χρυσάφι" οι θέσεις πάρκινγκ - Πόσο κοστίζουν στο κέντρο της Αθήνας 08:50Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς: Κίτρινος συναγερμός σε 23 περιοχές08:36Ρόδος: Άνδρας έπαθε ανακοπή στο αεροδρόμιο - Τον επανάφερε στην ζωή μία γιατρός με ΚΑΡΠΑ (βίντεο)08:21Υπουργείο Εργασίας: Τα fake news και οι αλήθειες για το νέο νομοσχέδιο08:04Τουρκία: Συλλήψεις δημοσιογράφων και σκιτσογράφων περιοδικού που δημοσίευσε σκίτσο του Μωάμεθ - Έντονες αντιδράσεις (βίντεο)07:47Μέγαρα: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών (βίντεο)07:30"Αλκατράζ με αλιγάτορες": Ο Τραμπ εγκαινιάζει το πιο σκληρό κέντρο κράτησης μεταναστών 07:13Δίκη Φιλιππίδη: Ολοκληρώνεται σήμερα η αγόρευση του Εισαγγελέα με την πρότασή του για την δεύτερη απόπειρα βιασμού 06:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο