LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 26 Μαρτίου 2019 16:36

Τα εγκεφαλικά σκοτώνουν τους Έλληνες – Η νέα μέθοδος που σώζει ζωές

Το 80% των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι δυνατόν να προληφθούν, με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας . Η νέα μέθοδος μπορεί να σώσει τον ασθενή, όχι μόνο από το θάνατο, αλλά και από μόνιμη αναπηρία.

Εγκεφαλικό

Τα εγκεφαλικά επεισόδια σκοτώνουν 35.000 Έλληνες κάθε χρόνο. Δυστυχώς, περίπου το 40% χάνει τη ζωή του μέσα στον πρώτο χρόνο και ένας στους τρεις μένει με σοβαρή αναπηρία και χρειάζεται συνεχή υποστήριξη. Μάλιστα, η Ελλάδα έχει τα περισσότερα θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια κατά τον πρώτο μήνα στη δυτική Ευρώπη, γεγονός που οφείλεται στο ότι η χώρα μας δεν διαθέτει οργανωμένες μονάδες για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις για τα εγκεφαλικά επεισόδια, συζητήθηκαν στο συνέδριο, που οργάνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που πραγματοποιήθηκε 7-9 Μαρτίου στην Αίγλη του Ζαππείου.

«Στο συνέδριο συζητήσαμε όλες τις πτυχές των εγκεφαλικών, όπως η πρωτογενής πρόληψη, η αιτιολογία και η παθοφυσιολογία, η διαγνωστική προσπέλαση, η οξεία αιτιολογική και υποστηρικτική αντιμετώπιση, η δευτερογενής πρόληψη και η αποκατάσταση», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών Επεισοδίων καθηγητής Κωνσταντίνος Βέμμος.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, περίπου το 80% των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι δυνατόν να προληφθούν. «Αν οι άνθρωποι έκαναν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, ιδίως όσον αφορά το κάπνισμα, τη διατροφή και τη σωματική άσκηση, θα είχαμε δραματική μείωση των εγκεφαλικών. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο», τονίζει ο κ. Βέμμος.

Πάντως, τα εγκεφαλικά επεισόδια και διεθνώς παραμένουν η δεύτερη αιτία θανάτου μετά το έμφραγμα. Κάθε χρόνο, περίπου 15 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο και από αυτούς, σχεδόν 6 εκατ. πεθαίνουν και άλλα 5 εκατ. μένουν με κάποια μόνιμη αναπηρία.

Τα λιγότερα θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια στην Ευρώπη συμβαίνουν στη Γαλλία (49 ανά 100.000 κατοίκους) και τα περισσότερα στη Βουλγαρία (391 ανά 100.000), ενώ η Ελλάδα έχει τα περισσότερα στη Δυτική Ευρώπη (112 ανά 100.000).

«Η Ελλάδα είναι η μοναδική δυτική χώρα που δεν διαθέτει μονάδες αντιμετώπισης εγκεφαλικών, με συνέπεια να χάνονται άδικα ζωές και να προκαλούνται σοβαρές αναπηρίες. Η νοσηλεία ασθενών με εγκεφαλικό σε ειδικές μονάδες έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους θανάτους κατά 18-28% και τη βαριά αναπηρία κατά 29%», σημειώνει ο καθηγητής Βέμμος.

Νέα σωτήρια μέθοδος

Στο συνέδριο, παρουσιάστηκε μία νέα, σωτήρια μέθοδος, που πλέον εφαρμόζεται και στη χώρα μας από τον καθηγητή Νευροακτινολογίας Παναγιώτη Παπαναγιώτου. Πρόκειται για την «μηχανική θρομβεκτομή», η οποία αν εφαρμοστεί μέσα στις πρώτες ώρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να σώσει τον ασθενή, όχι μόνο από το θάνατο, αλλά και από μόνιμη αναπηρία.

«Η επέμβαση είναι αντίστοιχη με τη διάνοιξη ενός στεφανιαίου αγγείου με μπαλονάκι σε έμφραγμα μυοκαρδίου. Στη θρομβεκτομή, τοποθετούμε ένα λεπτό καθετήρα στην αρτηρία του ασθενούς μέσα από τη βουβωνική χώρα, και στη συνέχεια τον προωθούμε μέχρι τα αγγεία του εγκεφάλου, όπου ο θρόμβος απομακρύνεται μηχανικά από το αγγείο. Αυτό αποκαθιστά τη φυσιολογική ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνει σημαντικά τη βλάβη στον ιστό του εγκεφάλου», εξηγεί ο κ. Παπαναγιώτου.

Η χώρα μας ανήκει στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στη συχνότητα εφαρμογής αυτής της θεραπείας. Η μέθοδος εφαρμόζεται μεμονωμένα σε 1-2 δημόσια νοσοκομεία, ενώ και στον ιδιωτικό τομέα έχουν γίνει μεμονωμένες προσπάθειες σε ορισμένα κέντρα.

Η ιατρική ομάδα του κ. Παπαναγιώτου έχει εμπειρία από 1.200 επεμβάσεις μηχανικής θρομβεκτομής, που έχει πραγματοποιήσει με θεαματικά αποτελέσματα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βρέμης στη Γερμανία. «Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ασθενών που φεύγουν περπατώντας από το νοσοκομείο εντός 48 ωρών μετά την επέμβαση», σημειώνει ο Έλληνας ειδικός.

Τα προειδοποιητικά συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου

  • Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συνήθως συμβαίνει εντελώς απροειδοποίητα και ξαφνικά. Μερικές φορές όμως υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά συμπτώματα όπως:
  • Μούδιασμα, αδυναμία ή παράλυση στη μία πλευρά του σώματος. Αυτό μπορεί να αφορά το χέρι, το πόδι, την μία πλευρά του προσώπου ή και όλα μαζί. Η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου ελέγχει την αριστερή πλευρά του σώματος.
  • Προβλήματα στην επικοινωνία. Αυτό μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας δυσκολίας στην ομιλία ή αδυναμία στη σωστή κατανόηση αυτών που λέγονται.
  • Δυσκολία στην κατανόηση του λόγου.
  • Διαταραχές στην όραση.
  • Δυσκολίες στο περπάτημα.
  • Αιφνίδια δυσκολία στη μνήμη και στη συγκέντρωση
  • Ελάττωση της αντίληψης.
  • Έναρξη ασυνήθιστα έντονου πονοκεφάλου.
  • Σημαντικό είναι τα άτομα που εκδηλώνουν τέτοια συμπτώματα να επισκέπτονται άμεσα το τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου για εκτίμηση και αντιμετώπιση.
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικώνΧθες 22:14 | Ειδήσεις

Πως κατέγραψε η NASA την αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα. Πρόγνωση καιρού για την Τετάρτη από τον Τάσο Αρνιακό. Οδηγίες από ειδικούς για ευπαθείς ομάδες.

Ευρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρωνΧθες 19:36 | Ειδήσεις

Ποιο ποσοστό συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα στην εκίμηση ψήφου. Ποιο κόμμα είναι δεύτερο και ποιο τρίτο. Πώς κινούνται τα υπόλοιπα κόμματα.

Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)Χθες 20:33 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η επιστολική ψήφος απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες

Ανακάλυψη: Ο τάφος του Πλάτωνα εντοπίστηκε στην Ακαδημία ΠλάτωνοςΧθες 15:57 | Ειδήσεις

Που ακριβώς βρίσκεται σύμφωνα με την έρευνα ο τάφος του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα. Πώς οδηγήθηκαν οι ερευνητές στο σημείο ταφής του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός αθωώθηκε επειδή... “το σώμα του παράγει αλκοόλ”23:59Youth League - Ολυμπιακός: Η επιστροφή των πρωταθλητών, τα ρεκόρ και οι αλλαγές στον θεσμό (εικόνες)23:48Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε φανάρι23:39Παρά-Κολύμβηση: “Χάλκινος” ο Λεργιός στην Μαδέιρα23:27Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ23:14Αττική: “Μπλακ άουτ” σε πολλές περιοχές στα νότια23:05Δίκη Τραμπ – Εκδότης “National Enquirer”: Συμφωνήσαμε να “θάβω” ρεπορτάζ εναντίον του22:52Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ22:38Αφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικών22:24Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας22:11“MeToo” - ΗΠΑ: Αποζημίωση “μαμούθ” σε θύματα αθλίατρου θα πληρώσει το... FBI!21:57Κώστας Στεφανάκης: Έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός21:43Καούρες: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;21:29Ελλείψεις φαρμάκων - Γεωργιάδης: Υπάρχει φόβος ότι θα ξαναζήσουμε ό,τι έγινε με τον κορονοϊό (εικόνες)21:16Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου21:02Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)20:49e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες επαγγελματίες 20:36Φωτιά στην Πάρο: Τρεις συλλήψεις 20:22Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας20:09Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών: Καμπάνια του ΕΟΔΥ19:55
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο