“Καμπανάκι” για την δημόσια υγεία: Αυξάνονται τα υπερμικρόβια
Ευρωπαϊκή έρευνα καταλήγει στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ μπαίνουν σε μια φάση όπου καθίσταται όλο και δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά απειλητικά για τη ζωή μικρόβια λόγω ανθεκτικότητας τους στα υπάρχοντα αντιβιοτικά
Η εξάπλωση των υπερανθεκτικών μικροβίων στα υπάρχοντα αντιβιοτικά φάρμακα, δυστυχώς, δεν φαίνεται να ανακόπτεται στην Ευρώπη, προειδοποιεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Vytenis Andriukaitis.
Και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτή η κατάσταση καθιστά δυσκολότερη την αντιμετώπιση όχι μόνο των πάσης φύσεων λοιμώξεων αλλά και πιο συνηθισμένων καταστάσεων, όπως η τροφική δηλητηρίαση.
Ο κ. Andriukaitis έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για την αύξηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η έρευνα που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα …δείχνει ότι μπαίνουμε σε έναν κόσμο όπου όλο και πιο συχνές λοιμώξεις καθίστανται δυσκολότερο ή και σε πολλές περιπτώσεις αδύνατον, να αντιμετωπιστούν».
Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά έχει τεκμηριωθεί ότι οφείλεται τόσο στην κακή χρήση όσο και στην κατάχρηση των αντιβιοτικών και άλλων αντιμικροβιακών παραγόντων, δίνοντας το έναυσμα στα βακτήρια να μεταλλαχθούν για να επιβιώσουν και να νικήσουν τους φαρμακευτικούς παράγοντες.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νοσημάτων (ECDC) αλλά και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ανέλυσαν στοιχεία που είχαν συλλεχθεί το 2017 και αφορούσαν στην αντίσταση σε αντιμικροβιακούς παράγοντες σε 28 χώρες μέλη της ΕΕ.
Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι το καμπυλοβακτήριδιο που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση στον άνθρωπο είναι τόσο υψηλής ανθεκτικότητας στις φθοροκινολόνες (κατηγορία αντιβιοτικών) σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες που αυτά τα αντιβιοτικά έχουν καταστεί αναποτελεσματικά για την αντιμετώπιση σοβαρών περιπτώσεων δηλητηριάσεων.
Επίσης οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν ότι η Σαλμονέλλα στον άνθρωπο αναπτύσσει όλο και μεγαλύτερη αντοχή στις φθοροκινολόνες, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ η αντίσταση της σε τρία η περισσότερα αντιμικροβιακά φάρμακα διαγιγνώσκεται όλο και συχνότερα σε ανθρώπους και ζώα.
Σύμφωνα με τον Mike Catchpole, επικεφαλής ερευνητή του ECDC τα ευρήματα της έκθεσης για την συνδυαστική αντίσταση είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά. «Ακόμα και χαμηλά ποσοστά αντίστασης στα αντιβιοτικά πρακτικά σημαίνουν ότι χιλιάδες ασθενείς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε θεραπείες για σοβαρές λοιμώξεις», σημείωσε σε γραπτή δήλωση του.