Το πρώτο “τηλεκατευθυνόμενο” σύστημα αντικαρκινικής θεραπείας
Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν το πρώτο μη επεμβατικό σύστημα εξ αποστάσεως αντικαρκινικής θεραπείας.
Πρόκειται για ένα πειραματικό σύστημα που χρησιμοποιεί υπερήχους για να ελέγξει από μακριά τις γενετικές διαδικασίες μέσα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς, έτσι ώστε αυτά να μπορούν στη συνέχεια να αναγνωρίζουν καλύτερα και να καταστρέφουν πιο αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα.
Η επαναστατική τεχνική εντάσσεται στο νέο πεδίο της μηχανογενετικής, δηλαδή της χρήσης φυσικών δυνάμεων με στόχο την αρχική μεταβολή των μηχανικών ιδιοτήτων των κυττάρων και στη συνέχεια την μεταβολή της έκφρασης των γονιδίων των κυττάρων. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται μια μορφή τηλε-κατεύθυνσης των δράσεων των κυττάρων και των γονιδίων τους.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι υπέρηχοι επιδρούν μηχανικά πάνω στα Τ λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και, στη συνέχεια, τα μηχανικά σήματα που προκαλούνται, μετατρέπονται σε γενετικό έλεγχο των κυττάρων, έτσι ώστε αυτά να δώσουν καλύτερα τη μάχη κατά του καρκίνου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή εμβιομηχανικής Πίτερ Γουάνγκ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), τροποποίησαν γενετικά τα ανοσοκύτταρα Τ, ώστε αυτά να διαθέτουν πλέον τους κατάλληλους αισθητήρες, που μπορούν να ενεργοποιηθούν εξ αποστάσεως μέσω των υπερήχων.