Μία μουσική βραδιά - ηχηρό μήνυμα στον αγώνα ενάντια της κακοποίησης των παιδιών
Στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας του ΑΝΤ1, «Κάθε παιδί, μία αγκαλιά», με επίκεντρο το παιδί, το οποίο στηρίζει έμπρακτα τις δράσεις δεκάδων ιδρυμάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως το σωματείο κατά της κακοποίησης του παιδιού «Ελίζα», πραγματοποιήθηκε μία μουσική βραδιά αφιερωμένη στα παιδιά, Διοργανωτές ήταν η Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού – ΕΛΙΖΑ με την Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού.
Με κεντρικό μήνυμα «Υψώνουμε όλοι μαζί τη φωνή μας ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών», η εκδήλωση στόχο είχε να αναδείξει την αξία της πρόληψης και της συλλογικής δράσης στον αγώνα για την προστασία των παιδιών.
Την Κυριακή, 19 Νοεμβρίου, περισσότεροι από 400 θεατές, πλημμύρισαν την Αίθουσα συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και παρακολούθησαν ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα. Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης ήταν τα παιδιά της Νεανικής Χορωδίας της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης, υπό τη Διεύθυνση της Κατερίνας Βασιλικού, καθώς και η μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό τη Διεύθυνση του Ανθ/μου, Ιωάννη Μητσόπουλου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας - Αντιστράτηγος Κ. Τσουβάλας, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου – Ξ. Δημητρίου, η Πρόεδρος του ΕΛΙΖΑ – Μ. Καρέλλα, εκπρόσωποι της εισαγγελίας, καθώς και πλήθος παιδιών και ευαισθητοποιημένων πολιτών.
H εκδήλωση εντάσσεται στο ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών που υλοποιεί το ΕΛΙΖΑ, για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της κακοποίησης ή / και παραμέλησης του παιδιού, μέσα από καινοτόμα προγράμματα σε εθνικό επίπεδο.
Το φαινόμενο της κακοποίησης παιδιών απασχολεί την ελληνική κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια και η οικονομική κρίση ναι μεν συμβάλλει σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς ωστόσο να είναι η αιτία του φαινομένου.
Επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως:
- Τα παιδιά έχουν «φωνή» και εμείς οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα ακούσουμε
- Στις 9 από τις 10 περιπτώσεις, ο θύτης είναι κάποιος που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται από τον οικογενειακό ή φιλικό κύκλο.
- 45% των θυμάτων δεν μιλά για τουλάχιστον 5 χρόνια, ενώ εκατοντάδες θύματα δεν αποκαλύπτουν ποτέ την εμπειρία τους, φοβούμενοι το στιγματισμό και το αίσθημα απώθησης και ντροπής
- Ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης της κακοποίησης είναι η πρόληψη
- Η συμμετοχή ευάλωτων οικογενειών σε προγράμματα παρέμβασης έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου κακοποίησης και παραμέλησης για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά και τη μεγαλύτερη συμμόρφωση στην τακτική ιατρική φροντίδα και τους εμβολιασμούς
- Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή ενός παιδιού, ιδιαίτερα των παιδιών κάτω των 4 ετών που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου ή αναπηρίας από σωματική κακοποίηση.
- 1 στα 3 εγκαύματα θα μπορούσε να είχε προληφθεί με καλύτερη εκπαίδευση των γονέων/φροντιστών για την αποφυγή ατυχημάτων λόγω αμέλειας.
Το ΕΛΙΖΑ στις αρχές του 2016, ξεκίνησε την 1η Πανελλαδική Εκστρατεία κατά της Κακοποίησης Ανηλίκων με το σχεδιασμό και την υλοποίηση Εθνικών Προγραμμάτων, σε συνεργασία με έγκριτους φορείς όπως η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι ιατρικές σχολές των Πανεπιστημίων YALE & IOWA, το The New York Society for the Prevention of Cruelty to Children (NYSPCC) – τον 1ο οργανισμό παγκοσμίως που ασχολήθηκε με το φαινόμενο. Μέσα στον τελευταίο χρόνο το ΕΛΙΖΑ επιμόρφωσε:
- 1.220 επαγγελματίες υγείας, στην πλειονότητά τους ιατροί
- 2.000 παιδιά
- 600 γονείς
- 1.100 εκπαιδευτικούς
Η μουσική εκδήλωση με την Ελληνική Αστυνομία αποτελεί την απαρχή μίας μακροπρόθεσμης συνεργασίας με το ΕΛΙΖΑ, καθώς το 2018 πρόκειται να ξεκινήσει η πανελλαδική εκπαίδευση και επιμόρφωση του Σώματος, γύρω από θέματα που αφορούν τη διαχείριση του φαινομένου της κακοποίησης των παιδιών.