Επικίνδυνες οι ...βρύσες της κουζίνας λέει νέα έρευνα
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Ολλανδοί ερευνητές, οι οποίοι ανέλυσαν τέσσερα συστήματα πόσιμου νερού, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως όσοι έχουν στα σπίτια τους νεροχύτες και βρύσες από ανοξείδωτο ατσάλι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της Νόσου των Λεγεωναρίων ή λεγεωνέλλωσης, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.
Όπως εξηγούν, αυτό συμβαίνει επειδή η προστατευτική επίστρωση των συγκεκριμένων υδραυλικών συστημάτων συνήθως φθείρεται με τον καιρό, διευκολύνοντας την εμφάνιση σκουριάς, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη νόσο.
Η νόσος μπορεί να προκληθεί από τη φθορά, την οποία υφίστανται οι νεροχύτες, όταν δεν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά. Σε ένα σπίτι, σε μια βιομηχανία ή σε ένα ξενοδοχείο, όπου ο νεροχύτης χρησιμοποιείται τακτικά, συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν όμως ο νεροχύτης ή η βρύση χρησιμοποιούνται για παράδειγμα κάθε 10-15 ώρες, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος» δήλωσε στην “Espresso” ο πρώην πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, διευθυντής του Τμήματος Βιοιατρικής στο New York College Νίκος Κατσαρός, συμπληρώνοντας πως ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ιδιοκτήτες εξοχικών σπιτιών, τα οποία μένουν για πολύ καιρό κλειστά.