Πώς φεύγει η μυρωδιά της σκορδαλιάς;
Μικρά μυστικά για να φύγει η έντονη μυρωδιά της σκορδαλιάς από το στόμα και την αναπνοή σας, μετά το φαγητό με το παραδοσιακό έδεσμα που απαιτεί η ημέρα.
Η δυνατή, πιπεράτη και πεντανόστιμη σκορδαλιά που συνοδεύει τον μπακαλιάρο (δες εδώ: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;), εκτός από εξαιρετικά γευστική, αφήνει μια έντονη δυσοσμία σε όσους την καταναλώνουν.
Γιατί, όμως, μυρίζει άσχημα η ανάσα με το σκόρδο; Μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχει ένα στοιχείο στο σκόρδο, η Allyl Methyl Sulfide, η οποία περνάει στο αίμα κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού του σκόρδου από τον οργανισμό. Έπειτα, πηγαίνει από το αίμα στα πνευμόνια και από εκεί εκπνέεται.
Αυτό σημαίνει πως οι παρακάτω λύσεις που θα σας δώσουμε, γράφει ο Σπύρος Σούλης στο spirossoulis.com, δεν μπορούν να κάνουν θαύματα. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να βελτιώσουν λίγο την κατάσταση, να καμουφλάρουν, δηλαδή, την άσχημη μυρωδιά:
- Γάλα ~ Μελέτες έχουν δείξει πως η λιπαρότητα του γάλακτος εξουδετερώνει αρκετά τις οσμές που αναδύονται από το στόμα σας. Ένα ποτήρι γάλα, λοιπόν, θα βοηθήσει κάπως την κατάσταση. Αν είστε από τους θαρραλέους μπορείτε να πίνετε και γάλα την ώρα που καταναλώνετε τη σκορδαλιά. Τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα.
- Πολύ καλό πλύσιμο των δοντιών ~ Μπορεί το να πλύνετε τα δόντια σας 4-5 φορές να μην μπορέσει να εξαφανίσει την μυρωδιά που βγαίνει από τα πνευμόνια σας-πώς θα μπορούσε, άλλωστε-αλλά τουλάχιστον θα καθαρίσει το στόμα σας από τα υπολείμματα σκόρδου.
- Τσάι ~ Μελέτες που έχουν γίνει έχουν αποδείξει πως οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο τσάι μπορούν να μειώσουν την επίδραση των ουσιών που παράγει το σκόρδο. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι πιείτε το τσάι σχεδόν αμέσως μετά την κατανάλωση της σκορδαλιάς.