LATEST NEWS
 
Life /Υγεία Δημοσίευση: 26 Ιουλίου 2016 08:00

Καλοκαιρινές συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια

Δείτε ποιες φαινομενικά «αθώες» συνήθειες επηρεάζουν αρνητικά τη στοματική μας υγεία.

ΔΟΝΤΙΑ - oral-b - χαμόγελο

Τα δροσερά ροφήματα και τα εύκολα γεύματα είναι μεγάλο δέλεαρ για να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη του καλοκαιριού, αλλά οι επιλογές που κάνουμε συχνά δεν είναι οι καλύτερες.

Όπως εξηγεί η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, ειδική Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων, το καλοκαίρι αρκετοί από εμάς κάνουμε πολλά και σημαντικά λάθη τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τη στοματική μας υγεία.

 Ένα από αυτά είναι να .... σβήνουμε τη δίψα μας με αναψυκτικά. Αν και ένα ποτήρι κρύο αναψυκτικό με παγάκια ή ένα «υγιεινό» ισοτονικό ρόφημα μοιάζουν με το ιδανικό αντίδοτο στη ζέστη, το πρόβλημα είναι ότι περιέχουν ζάχαρη και έτσι κάθε φορά που πίνει κάποιος μια γουλιά, τα βακτήρια του στόματος την χρησιμοποιούν για να παράγουν οξέα που επιτίθενται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών (αδαμαντίνη ουσία). Ακόμα χειρότερο είναι να απολαμβάνει κάποιος με τις ώρες οποιοδήποτε ρόφημα με ζάχαρη. Αν και ένα ή δύο ροφήματα με ζάχαρη την εβδομάδα δεν θα δημιουργήσουν ιδιαίτερο πρόβλημα στα δόντια, να θυμάστε ότι τίποτα δεν είναι καλύτερο από το σκέτο, δροσερό (και όχι παγωμένο) νερό για να αισθάνεστε δροσεροί και να είστε καλά ενυδατωμένοι. Ακόμα, πάντως, κι αν ένα αναψυκτικό είναι χωρίς ζάχαρη (λάιτ), το ανθρακικό που περιέχει σε συνδυασμό με το κιτρικό οξύ και τα άλλα συστατικά του μπορεί να διαβρώσουν την αδαμαντίνη ουσία των δοντιών, σύμφωνα με έρευνα του 2009.

Τα παγάκια

Μια άλλη κακή συνήθεια συνήθεια, σύμφωνα με την κα Δούμα- Μιχαλάκη, είναι να μασουλάμε παγάκια. Μοιάζει με πολύ καλή ιδέα διότι τα παγάκια αποτελούνται από σκέτο νερό και δεν έχουν θερμίδες. Ωστόσο, δεν είναι φιλικά για τα δόντια, σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία. «Και αυτό γιατί μπορεί να προκαλέσουν μικροσκοπικές ρωγμές στην επιφάνεια των δοντιών, αφήνοντάς τα ευάλωτα σε τραυματισμούς, όπως το σπάσιμο. Και παρότι κάποιοι νομίζουν ότι το να μασάνε τρίμματα πάγου είναι ασφαλέστερο, ούτε αυτό είναι καλή ιδέα».

Το συχνό τσιμπολόγημα

Το ότι τσιμπολογάμε πατατάκια, η ποπκορν ή ανάλογα πρόχειρα φαγητά, δεν είναι κι ότι καλύτερο λένε οι ειδικοί. Τα φαγητά που κολλάνε στα δόντια είναι ο χειρότερος εφιάλτης του στόματος, διότι ακόμα κι αν είναι υγιεινά (π.χ. αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί) παραμένουν περισσότερη ώρα στα δόντια όπου και τροφοδοτούν την ανάπτυξη των βακτηρίων.

«Ειδικά, τα πατατάκια και τα άλλα ανάλογα τρόφιμα περιέχουν επιπλέον άμυλο που τείνει να "παγιδεύεται" στα δόντια. Αν επιλέγετε να τσιμπολογάτε τέτοιου είδους τρόφιμα πρέπει στη συνέχεια να ξεπλένετε το στόμα σας με άφθονο νερό και σε πρώτη ευκαιρία να βουρτσίζετε καλά τα δόντιά σας, καθαρίζοντας σχολαστικά τα ενδιάμεσα διαστήματα με οδοντικό νήμα».

Το αλκοόλ

Άλλο ένα λάθος που κάνουνε αρκετοί από εμάς και δοκιμάζει τα δόντια μας, είναι το ότι πίνουμε πολλές μπύρες. Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση και ξηροστομία. Όσοι κάνουν συστηματικά υπερκατανάλωση μπορεί να διαπιστώσουν ότι με τον καιρό μειώνεται η παραγωγή σάλιου στο στόμα τους, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα και λοιμώξεις του στόματος, όπως η ουλίτιδα. Τα αλκοολούχα ποτά με ζάχαρη καθώς και τα διάφορα γλυκά κοκτέιλ οινοπνευματωδών ποτών, έχουν και τα πρόσθετα μειονεκτήματα που τους προσδίδει η ζάχαρη.

Τα παγωτά

Επίσης, το ότι τρώμε πολλά παγωτά, παρότι έχουν ως κύριο συστατικό το γάλα και επομένως είναι πλούσια σε ασβέστιο, δεν είναι και το καλύτερο για τα δόντια μας, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η οποία είναι εχθρός των δοντιών. «Να τα καταναλώνετε με μέτρο, προτιμώντας τα σκέτα και αποφεύγοντας όσα περιέχουν πρόσθετες πηγές ζάχαρης (όπως καραμέλα, σος σοκολάτας) ή τεμάχια συστατικών (π.χ. μπισκότο, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, σοκολάτα) που κολλάνε στα δόντια» συμβουλεύουν οι ειδικοί που συστήνουν να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά την κατανάλωση. Μία άλλη καλή ιδέα είναι να επιλέγουμε παγωτά χωρίς ζάχαρη.

Οι χυμοί

Καλό είναι ακόμα να γνωρίζουμε ότι τα φρουτοποτά και οι χυμοί που αναγράφουν «νέκταρ» κατά κανόνα περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και πολλά δεν περιέχουν απαραίτητα πολύ χυμό φρούτων. Όταν αγοράζετε χυμούς, να διαβάζετε την ετικέτα για να διαλέγετε όσους αναγράφουν ότι αποτελούνται 100% από χυμό φρούτων, χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Τέλος, όπως επισημαίνει η κα Δούμα-Μιχελάκη, πολλοί στις διακοπές παραμελούμε τη στοματική υγιεινή. «Πολλοί κάνουν διακοπές και από το βούρτσισμα των δοντιών ή από τον καθαρισμό με οδοντικό νήμα, αλλά και τα δύο είναι πολύ κακές συνήθειες γιατί επιτρέπουν τη συσσώρευση βακτηρίων στο στόμα και τον σχηματισμό οδοντικής πλάκας και τερηδόνας» επισημάνει.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νίκαια: Άγνωστοι έκλεψαν το άγαλμα "Η Γυναίκα του Λαού" του Γιάννη Παππά15:00ΑΔΕΔΥ: Για πότε προκηρύχθηκε 24ωρη απεργία στο Δημόσιο14:46Απόστολος Βεσυρόπουλος: Πέθανε από ανακοπή ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ 14:31Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στη Τζια14:31Αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα 350.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων14:17Ανακοπή καρδιάς υπέστη ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος 14:04Ποινική δίωξη για ναρκωτικά και όπλα στους 6 Τούρκους13:50Πειραιάς: Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε γυναίκα από τη θάλασσα 13:35Δέκα συλλήψεις σε επιχείρηση της ΕΛΑΣ σε οικισμό της Φυλής13:20Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία στην Λυγιά λόγω τεχνικού προβλήματος13:06Φωτιά στην Αχαΐα - Κινητοποιήθηκαν 4 εναέρια μέσα12:51Μητσοτάκης για "Αμοργόραμα": Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία - Τι είπε για τα Θαλάσσια Πάρκα12:36Θεσσαλονίκη: Χιλιάδες κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση χωρίς κράνος12:21Γάζα: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Γκουτέρες, ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός12:07ΕΕ και ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες για επιστροφή των απαχθέντων παιδιών της Ουκρανίας11:52Νέοι βομβαρδισμοί της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκρήξεις από το Κίεβο ως τη Λβιβ11:36Ηράκλειο: Σύλληψη 38χρονου για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών και όπλων11:24Πάτρα: Επαναλειτουργεί το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» μετά τη φωτιά που είχε σημειωθεί στις 26 Ιουλίου11:10Αιματηρά επεισόδια στον αγώνα Ιντεπεντιέντε – Ουνιβερσιδάδ: Τρεις νεκροί, δεκάδες τραυματίες10:56Υπό συνεχή επιτήρηση το ημιβυθισμένο MN KOSTAS στη Σητεία – Αναμένεται η ανέλκυση του φορτηγού πλοίου10:42
00:00:21"ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ": Το τρέιλερ της ταινίας22-03-2019 07:44 
00:21:33 
Η Νάταλι Θάνου στο "The 2Night Show"22-03-2019 06:54
00:07:56 
Ο Γ. Μαυρίδης ζητά τη γνώμη του κοινού για να κατέβει υποψήφιος22-03-2019 10:45
00:42:23 
Ο Σάκης Κεχαγιόγλου στο "The 2Night Show"22-03-2019 06:51
00:17:11 
Ο Δημ. Μακρυνιώτης ετοιμάζει τα πιο νόστιμα αφράτα εκλέρ22-03-2019 12:34
00:24:45 
Ο Μιχ. Ιατρόπουλος στο "The 2Night Show"22-03-2019 06:51
00:17:02 
Μακαρόνια στο φούρνο με μανιτάρια από τον Βασ. Καλλίδη22-03-2019 12:05
00:01:29 
Η Met Opera παρουσιάζει την επική «Βαλκυρία» του Βάγκνερ 21-03-2019 20:47
00:08:07 
Ο Γιώργος Μαργαρίτης στο Πρωινό22-03-2019 11:04
00:10:56 
Νηστίσιμη τούρτα με σοκολάτα και ταχίνι από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη20-03-2019 12:56
00:11:33 
Η Νατάσα Μποφίλιου αποκαλύπτεται στο “Πρωινό”20-03-2019 12:25
00:12:15 
Κάρρυ λαχανικών με μπασμάτι από τον Βασίλη Καλλίδη20-03-2019 11:54
00:08:22 
Η Λάουρα Νάργες, ο Μιχάλης Μουρούτσος και η αιτία του χωρισμού20-03-2019 11:18
00:02:12 
“Άναψε φωτιές” η Κόνυ Μεταξά με την φωτογράφιση της20-03-2019 11:12
00:04:40 
Ο Τόλης Βοσκόπουλος τραγουδάει μαζί με την κόρη του επί σκηνής και...“λιώνει”!19-03-2019 11:38
00:09:57 
Γιώργος Αγγελόπουλος: Είμαι αυτοδίδακτος ακόμα και στα... κορίτσια!19-03-2019 11:44
00:00:31 
Η Μπάρμπαρα Πάλβιν είναι ο νέος Άγγελος της Victoria’s Secret18-03-2019 12:13
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο