Τσούχτρες: τι κάνω αν με τσιμπήσουν;
Οι τσούχτρες, δυστυχώς, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που παραμονεύει στις ακτές. Το διάφανο ή πολύ ανοιχτό χρώμα που έχουν συνήθως οι τσούχτρες καθιστά δύσκολο το να τις δούμε εγκαίρως και να αποφύγουμε την επαφή μαζί τους.
Το τσίμπημα από τσούχτρα είναι αιφνίδιο και πολύ επώδυνο. Γι' αυτό καλό είναι να γνωρίζετε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε αν σας συμβεί, για να σας περάσει πιο γρήγορα ο πόνος και η ταλαιπωρία.
Για πιο ήπια τσιμπήματα, κάντε τα ακόλουθα:
-Πλύνετε το σημείο του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό για να “απενεργοποιήσετε” τα μικροσκοπικά κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα σας
-Πλύνετε την περιοχή με ξύδι για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ξύδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα από μαγειρική σόδα. Αυτό θα απενεργοποιήσει τα μικροσκοπικά κεντριά.
-Στη συνέχεια, μουλιάστε την περιοχή με ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά, αν είναι δυνατόν. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρύα επιθέματα.
-Χρησιμοποιήστε μια ήπια κρέμα υδροκορτιζόνης ή με αντιισταμινική δράση για την ανακούφιση από τον κνησμό και το οίδημα.
-Καθαρίζετε την πληγή 3 φορές την ημέρα με αντιβιοτική αλοιφή και, αν χρειαστεί, δέστε την με επίδεσμο.
-Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, το τσίμπημα μιας τσούχτρας μπορεί να είναι ιδιαιτέρως τοξικό/δηλητηριώδες και να χρειαστεί να πάτε στο νοσοκομείο, ειδικά εφόσον είστε αλλεργικοί και δεν το γνωρίζετε. Τα συμπτώματα σε αυτή την περίπτωση είναι ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή, ζαλάδα, ταχυκαρδία. Πείτε αμέσως στους γιατρούς ότι σας τσίμπησε τσούχτρα και περιγράψτε τους την μορφή της εφόσον προλάβατε να την δείτε.