Το σολάριουμ αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος
Το σολάριουμ αυξάνει κάθετα την πιθανότητα να αναπτύξει κάποιος καρκίνο του δέρματος, δηλώνει ο καθηγητής Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας Δημήτρης Ρηγόπουλος, στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ της Τάνιας Μαντουβάλου.
Όπως αναφέρει ο κ. Ρηγόπουλος το σολάριουμ δεν έχει απαγορευθεί σε καμία χώρα. «Π.χ στην Αμερική το FDA (ο οργανισμός που δίνει κάποιες συστάσεις ή άδεια για ορισμένες διαδικασίες) δεν απαγορεύει το σολάριουμ, αλλά υποχρεώνει τα ινστιτούτα που διαθέτουν σολάριουμ να αναγράφουν σε εμφανέστατο σημείο, ότι μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος για τον άνθρωπο, που υποβάλλεται σε αυτή τη μέθοδο μαυρίσματος, Για την Ευρώπη δεν έχουμε ακόμα κάποια τέτοια σύσταση. Γνωρίζουμε όμως ότι το σολάριουμ είναι δυνητικά καρκινογόνο. Είναι αυτό που λέμε εμείς οι δερματολόγοι πάντοτε, ότι δεν χρειάζεται να κάνετε σολάριουμ, ειδικά στην Ελλάδα που είναι τόσο ηλιόλουστη χώρα, και μπορεί ο κόσμος να μαυρίζει φυσικά και σταδιακά. 'Αλλωστε το σολάριουμ, χρησιμοποιείται κατεξοχήν στις βόρειες χώρες. Η σύσταση που δίνουμε εμείς στον κόσμο είναι να μην κάνει σολάριουμ και είναι σαφέστατη η τοποθέτηση των δερματολόγων σε όλο τον κόσμο. Φαίνεται πάντως ότι ο αριθμός των Ελλήνων είναι φθίνων προς την κατεύθυνση αυτή. 'Αρα είναι μία σημαντική επιτυχία δική μας και φαίνεται ότι αποδίδουν όλα αυτά που λέμε κατά καιρούς».
Ο 30 ιδανικός δείκτης προστασίας για πρόσωπο και σώμα. Όσον αφορά την «αντηλιακή» παιδεία στη χώρα μας ο κ. Ρηγόπουλος διαπιστώνει ότι υπάρχει μία τροποποίηση της συμπεριφοράς του κόσμου και όσον αφορά τη γνώση και όσον αφορά τη χρήση των αντηλιακών. «Χρησιμοποιούν πλέον οι Έλληνες αντηλιακό, ίσως όχι πάντα τηρώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις που είναι σε όλους γνωστές, αλλά πάντως τα χρησιμοποιούν. Ένας δείκτης προστασίας 30 είναι επαρκής για πρόσωπο και σώμα και αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι και είναι σημαντικό, είναι η ποσότητα του αντηλιακού. Πολλά τέτοια σκευάσματα έχουν δοσίμετρα, αλλά για αυτά που δεν έχουν, θα πρέπει να πούμε ότι για έναν ενήλικα, ένα κουταλάκι του γλυκού καλύπτει πρόσωπο λαιμό και αυτιά, που δεν πρέπει να τα ξεχνάμε».
Ο κύριος Ρηγόπουλος αναφερόμενος στην εκστρατεία της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, που έγινε σε όλη την Ελλάδα, με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις για τυχόν ύποπτες βλάβες στο δέρμα 9-13 Μαΐου, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κόσμου. «Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε λόγω κάποιων δυσκολιών, όπως ήταν η απεργία των δημοσιογράφων που μας πήγε λίγο πίσω, καταφέραμε και ξεπεράσαμε τις 7.500 συμμετοχές σε εξετασθέντες, με περίπου 280 δερματολόγους να συμμετέχουν στην εκδήλωση αυτή. Νομίζω ήταν νούμερα που υπήρξαν και πέρυσι και θα έλεγα ότι ήμασταν σταθεροί. Το ενδιαφέρον είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που προσήλθαν, ήρθαν για πρώτη φορά. 'Αρα κινητοποιήθηκε ο κόσμος και αυτός άλλωστε ήταν ο στόχος, που νομίζω τον πετύχαμε».