Κρητική "ασπιρίνη"
Δημοσίευση: 22 Απριλίου 2015 00:23Κρητικό σκεύασμα-ασπίδα στη μάχη κατά των λοιμώξεων
Σκεύασμα με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την δραστική ενίσχυση του οργανισμού, με κύρια συστατικά κρητικά βότανα, πρόκειται να κάνει την εμφάνισή του σύντομα στα ράφια των φαρμακείων. Πρόκειται για το αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας ομάδας καθηγητών της ιατρικής, οι οποίοι σε συνεργασία με ομάδα παραγωγών βοτάνων από το Ρέθυμνο της Κρήτης κατάφεραν τελικά να δημιουργήσουν ένα φυσικό, βιολογικό σκεύασμα, το οποίο φέρει τη μορφή κάψουλας λαμβάνεται από το στόμα ως soft gel και είναι ικανό να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ευεργετικές ιδιότητες
Το σκεύασμα έχει άμεση σχέση με την προστασία του αναπνευστικού από λοιμώξεις, την ίαση της γρίπης, ανακούφιση από πόνους και μπορεί να δράσει και ως αντιπυρετικό. Τα ΜΜΕ έχουν δώσει την ονομασία "κρητική ασπιρίνη" στο συγκεκριμένο σκεύασμα, όμως οι επιστήμονες της ερευνητικής ομάδας και κυρίως ο επικεφαλής τους καθηγητής Χρίστος Λιονής επιθυμεί να μην υπάρχει ονοματοδοσία, δεδομένου ότι ήδη έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις για όνομα, στους αρμόδιους φορείς. Ο κ. Λιονής επισημαίνει, επίσης, ότι το βιολογικό φυσικό αυτό παρασκεύασμα δεν είναι προς το παρόν φάρμακο. Κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί στο μέλλον μιας και στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι η μετεξέλιξη του φυσικού σκευάσματος σε ήπιο φυσικό φάρμακο, δεδομένης, μάλιστα, της πολύχρονης και συνεχούς εργαστηριακής έρευνας που πραγματοποιείται για το συγκεκριμένο προϊόν.
Συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου
Στην ερευνητική ομάδα συναντάμε τους καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης με επικεφαλής τον Χρίστο Λιονή και συνεργάτες του τον Ηλία Καστανά και Στέργιο Πυρίντσου. Στην προσπάθεια συμμετέχει ενεργά και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, όπως, επίσης, και γνωστή φαρμακοβιομηχανία. Από κοινού, ασχολήθηκαν με τρία βότανα της κρητικής γης, ελαιόλαδο της Κρήτης που μέσα από τη γνώση μιας πολύ παλιάς συνταγής, ήρθε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα με το σκεύασμα, μετά και την κατοχύρωσή του ως σύσταση και πατέντα, όπως έχει προγραμματισθεί, να βρίσκεται στη διάθεση των καταναλωτών μέσα στους θερινούς μήνες.
Το κρητικό σκεύασμα προκαλεί αίσθηση στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως, ήδη, στην επιστημονική κοινότητα σε διεθνές επίπεδο γίνεται λόγος για το κρητικό αυτό σκεύασμα και αν όλα εξελιχθούν με επιτυχία, σίγουρα θα υπάρξει ενδιαφέρον από εταιρείες για τα βότανα με αποτέλεσμα, ανάλογο όφελος για τους παραγωγούς βοτάνων από την Κρήτη. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου Χαροκόπος Νικήστρατος, «υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον του σκευάσματος και για τον λόγο αυτό ήδη από φέτος η ένωση έχει προχωρήσει σε συμβόλαια με παραγωγούς για συγκεκριμένα βότανα και ποσότητες. Πρόκειται για μία συνεργασία που ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια βασισμένη σε μία ιδέα του καθηγητή παθολογίας Ηλία Κατσανά. Η χρηματοδότηση της έρευνας ήταν από ίδια κεφάλαια της ΕΑΣ Ρεθύμνου με στόχο να ενισχυθεί η τοπική βοτανοκαλλιέργεια».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σκεύασμα έχει τόσο προληπτικές όσο και θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ η καλλιέργεια βοτάνων όπως το φασκόμηλο, το δίκταμο και άλλα που κρατούνται μυστικά και αφορούν στελέχη της συνταγής, γίνεται καθ’ ολοκληρία με τα χέρια, χωρίς ενισχυτικά ή φυτοφάρμακα με στόχο να πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει η ομάδα των επιστημόνων και η φαρμακευτική εταιρεία. Προϋποθέσεις που ελέγχονται σε αυστηρούς ελέγχους και εργαστηριακές αναλύσεις σε ειδικευμένο χημείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Παραγωγοί και Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου είναι τόσο αισιόδοξοι που -όπως αναφέρουν- αν όλα πάνε σύμφωνα με τους επιστημονικούς και επιχειρηματικούς στόχους, χωρίς να ακούγεται ως υπερβολή, το πρόβλημα της τοπικής γεωργικής οικονομίας στον νομό, αλλά και στην Κρήτη θα λυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.