Επιστημονική έρευνα
Δημοσίευση: 21 Οκτωβρίου 2014 10:52Πως επηρεάζει το ταμπεραμέντο μας η εποχή που γεννηθήκαμε
Όχι δεν πρόκειται για μια διαφορετική ζωδιακή ανάλυση. Πρόκειται για τεκμηριωμένη επιστημονική έρευνα που αποδεικνύει πως η εποχή που γεννηθήκαμε επηρεάζει το ταμπεραμέντο μας, καθώς μεγαλώνουμε.
Έτσι λοιπόν τα παιδιά που γεννήθηκαν κατά τους χειμερινούς μήνες, έχουν την τάση μεγαλώνοντας να γίνουν ήσυχοι άνθρωποι με τάση προς την μελαγχολία και την κατάθλιψη. Σε γενικές γραμμές πάντως εμφανίζονται ως ισορροπημένοι άνθρωποι.
Όσοι είναι «παιδιά» της Άνοιξης είναι συνήθως θετικοί άνθρωποι με καλή διάθεση και χωρίς μεγάλες μεταβολές στην συμπεριφορά τους. Όσοι πάλι γεννήθηκαν καλοκαίρι τείνουν να είναι πιο εκφραστικοί , αγαπούν την ζωή και τις απολαύσεις, παρουσιάζουν όμως μεγάλες μεταπτώσεις στην διάθεση τους.
Τέλος τα παιδιά που γεννήθηκαν Φθινόπωρο μεγαλώνοντας, καταλήγουν να έχουν το ενδιάμεσο των χαρακτηριστικών όσων γεννήθηκαν χειμώνα και καλοκαίρι. Ναι μεν κλείνονται στον εαυτό τους αλλά έχουν μεγαλύτερη άνεση να απολαύσουν τις χαρές της ζωής.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Έθνος», όλα αυτά είναι συμπεράσματα επιστημονικής μελέτης που διενήργησε η ομάδα της Ξένια Γκόντα από το πανεπιστήμιο Semmelweis της Βουδαπέστης η οποία παρουσιάστηκε στο πανευρωπαϊκό συνέδριο νευροψυχοφαρμακολογίας στο Βερολίνο.
Οι ερευνητές βασίστηκαν σε βιοχημικές μελέτες που έδειξαν πως η εποχή του χρόνου που γεννιέται ένα μωρό επηρεάζει κάποιους δείκτες χημικών ουσιών που βρίσκονται στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως η σερετονίνη και η ντοπαμίνη.
«Αυτό το γεγονός μπορεί να το ανιχνεύσει κανείς αργότερα και στους ενήλικους» εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Γκόντα. «Γι’ αυτόν το λόγο πιστεύουμε ότι ο μήνας γέννησης έχει μια μακροπρόθεσμη επίδραση στον άνθρωπο», καταλήγει.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε περισσότερα από 400 άτομα και συνέδεσε στοιχεία της προσωπικότητας τους με τον μήνα που γεννήθηκαν κι επειδή δεν ήθελαν να δουν τη μελέτη τους να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα στράφηκαν σε βιολογικούς δείκτες όπως τα επίπεδα των ορμονών. Έτσι κατάφεραν να έχουν μια πολύ θερμή αποδοχή στο συνέδριο και έβαλαν ως νέο στόχο να αποδείξουν αν όλα αυτά συνδέονται και με τον κίνδυνο να αναπτύξει κάποιος ψυχολογική διαταραχή ως ενήλικας.