Παράδοση
Δημοσίευση: 25 Μαρτίου 2014 11:34Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;
Γιατί σχεδόν όλοι οι Έλληνες τρώμε μπακαλιάρο, που συνήθως συνοδεύεται με σκορδαλιά, την 25η Μαρτίου; Πως ξεκίνησε αυτό το έθιμο που περνά από γενιά σε γενιά;
Εκτός από την Εθνική μας επέτειο, σήμερα γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και γι αυτό η εκκλησία επιτρέπει στους πιστούς να "καταλύσουν" τη νηστεία και να φάνε ψάρι, κάτι που επαναλαμβάνεται και την Κυριακή των Βαΐων.
Με εξαίρεση τα νησιά, όπου υπήρχε πάντα φρέσκο ψάρι, στην υπόλοιπη Ελλάδα ο παστός μπακαλιάρος ήταν η φθηνή και εύκολη λύση. Όποιες και αν ήταν οι καιρικές συνθήκες οι πιστοί ήξεραν ότι θα βρουν παστό μπακαλιάρο ακόμη και στα μικρά μπακάλικα. Με τα χρόνια αυτή η συνήθεια εδραιώθηκε στην ζωή των ανθρώπων και έγινε μέρος της εθιμοτυπίας του διπλού εορτασμού.
Η ιστορία του μπακαλιάρου ξεκινάει με την εποχή των Βίκινγκς, όπου πρωτοεμφανίστηκε σαν εμπορικό προϊόν περί το 800 μ.Χ. Μάλιστα, λέγεται ότι κυνηγώντας βακαλάους, οι Βίκινγκς ανακάλυψαν κατά λάθος το «νέο κόσμο».
Πρώτοι τον πάστωσαν οι Βάσκοι, που ξεκίνησαν το εμπόριο του μπακαλιάρου από το Μεσαίωνα και τον ονόμασαν «ψάρι του βουνού», ενώ στη χώρα μας, ήρθε τον 15ο αιώνα και στο ελληνικό τραπέζι μπήκε κατά τη διάρκεια της σαρακοστιανής νηστείας.
Ιστορικά, εκείνοι που έστελναν στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου ήταν οι Άγγλοι, οι οποίοι τον αντάλλασσαν με σταφίδες.
Δείτε πως να φτιάξετε θεϊκές μπακαλιαροκροκέτες.